Čtvrtek 2. května 2024
Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej
Oblačno 22°C

Mrakodrapy na Manhattanu, VIP golfové resorty... Přesto Trump není tak bohatý, jak tvrdí

  • Autor: forbes,mav,swp - 
    8. 4. 2023
    05:00

    Americký magazín Forbes zveřejnil svůj každoroční žebříček světových (dolarových) miliardářů. Kontroverzní exprezident Donald Trump se v něm za rok propadl o 205 míst, na světě je 1217. nejbohatší. Hodnota jeho majetku klesla z odhadovaných 3,2 miliardy dolarů na podzim loňského roku na současné 2,5 miliardy (53,5 mld. Kč). Ve světě realit klesá zájem o značku Trump, jeho jmění dost zredukoval i neúspěch jeho nové sociální sítě Truth Social. Forbes mapuje, v čem spočívá dnešní Trumpovo bohatství.

    Jádrem rodinného byznysu je The Trump Organization, již založil roku 1927 exprezidentův otec Fred se svou matkou Elizabeth Christ Trumpovou. Stavěli hlavně levné bydlení v newyorských částech Brooklyn a Queens.

    Dnes zahrnuje pět stovek různých firem, polovina nese rodinné jméno; většinou jde o realitní obchodování, správu budov a o investice. Donald převzal vedení roku 1971. Než se začátkem roku 2017 ujal Bílého domu, předal řízení konglomerátu svým dvěma synům, co měl s první ženou Ivanou – Donaldu juniorovi a Erikovi. Ivanka se tehdy také z rodinného byznysu stáhla, aby mohla působit v prezidentské kanceláři.

    Trumpovy golfové kluby a resorty v USA i v Evropě mají k letošnímu březnu hodnotu 730 milionů dolarů (15,6 miliardy korun), o deset milionů méně pak Trumpovy mrakodrapy v New Yorku, respektive majetkové podíly na řadě budov. Ostatní nemovitosti Trumpova podnikání pak v součtu stojí 230 milionů.

    V hotovosti teď má díky dvěma obchodům nejspíš nejvíc peněz, co kdy měl – 425 milionů (9 miliard Kč). Nedaleko Bílého domu provozoval Hotel Trump International v pronajaté budově staré pošty. Loni tento pronájem přenechal jiné firmě za 375 milionů dolarů, hotel se teď jmenuje Waldorf Astoria Washington DC. Dalších 162 milionů získal refinancováním budovy v San Francisku. Nemovitosti k osobnímu užití v New York, Indianě a na Floridě vycházejí dohromady na 178 milionů dolarů, částečně jsou ale zadlužené.

    Trump Hotel International, Washington DC. Trump Hotel International, Washington DC. | Facebook

  • 1.Nafouknuté odhady

    Otcovou organizaci Donald zdědil a nezanedbatelně expandoval, ale zdaleka ne tolik, jak tvrdil. V roce 1982 Forbes publikoval první žebříček 400 nejbohatších Američanů. „Zahrnuli jsme ho se 100 miliony dolarů, ale ve skutečnosti měl Trump jen zhruba 5 milionů – což ukázala řada vládních reportů a dat až mnohem později,“ vzpomínal autor tehdejšího žebříčku, Jonathan Greenberg, roku 2018 na stránkách Washington Postu.

    Roku 1988 podle tehdejších propočtů Forbesu překonalo jmění Donalda Trumpa milník miliardy dolarů, v první polovině 90. let však kvůli dluhům z žebříčku vypadl.

    Bohatství Trump přehání

    „Jsem fakt bohatý,“ prohlásil roku 2015, když oznámil svůj záměr stát se prezidentem, a přidal stručné shrnutí majetku „od velké účetní firmy, jedné z nejrespektovanějších“. Cifra: 8 737 540 000 dolarů (dnešním kurzem 187 miliard korun). Forbes mu tehdy nevěřil a odhadoval hodnotu Trumpova majetku na necelou polovinu.

    Vstup do politiky přinesl nové byznysové možnosti, zároveň však spoustu jiných obchodních partnerů Trump odradil, stávajících i potenciálních. Nejlépe na tom byl roku 2016, kdy Forbes odhadoval jeho jmění na 4,5 miliardy dolarů (96,3 mld. Kč), pak soustavně ztrácel, až na 2,1 miliardy (45 miliard korun) roku 2020. Od té doby zase bohatl, až do loňska.

    K politickým kontroverzím se přidává řada soudních sporů, které postupně odhalují, ba potvrzují podezření, že ve svém podnikání podvádí, lže, nafukuje hodnotu svých majetků… Jeho právník Michael Cohen už sedí ve vězení právě za různé finanční podvody pro Donalda Trumpa; mj. figuruje i v aktuální trestní kauze, když za Trumpa zaplatil držhubné pornoherečce Stormy Daniels a pak to kampani vyfakturoval jako předvolební výdaje. V pamětech roku 2020 přirovnal Trumpovo jmění k přifouknutému balónu. „Osobně jsem pumpoval hélium,“ napsal. „Měl dvě miliardy maximálně.“

  • 2.Mar-a-Lago

    Celková hodnota: 325 milionů dolarů (7 miliard Kč)

    Soukromý golfový resort ve floridském Palm Beach je dnes Trumpovým domovem. Koupil ho roku 1985 za deset milionů a jeho hodnotu mnohokrát znásobil. Pomohla pandemie koronaviru – po slunné Floridě rostla poptávka majetnějších lidí ze severovýchodu USA.

    Mar-a-Lago, floridské sídlo Donalda Trumpa. Mar-a-Lago, floridské sídlo Donalda Trumpa. | Reuters

  • 3.Trump National Doral Miami

    Celková hodnota: 325 milionů dolarů (3,6 miliardy Kč)
    Dluh: 125 milionů (2,7 mld.)

    Golfový resort na jižní Floridě vznikl roku 1962. Trump Organization ho pořídila v únoru 2012, z gruntu renovovala a přejmenovala. Dnes má rozlohu 3,2 čtverečního kilometru a 72 jamek. „Od svého otevření byl Doral oceňován coby parádní destinace pro šampionáty, golfové legendy i celebrity,“ píše recenze webu Forbes Travel Guide. „Prakticky je to samostatné město se čtyřmi hřišti, víc než 600 luxusními pokoji a apartmány, nóbl lázněmi, širokou nabídkou restaurací, obchodů a butiků i velkorysou oázou tropického bazénu.“

    Orientační cena: Pro poslední květnový víkend kalkulovaly webové stránky 992 dolarů (21200 Kč) za dvě osoby a dvě noci v nejdostupnějším pokoji. Magazín Golf resort zařadil do stovky nejlepších na světě. 

    Ovšem prodělává. „Byznys byl špatný už před pandemií. Pak se tržby propadly o víc než 40 %,“ píše Forbes. Po loňském refinancování je resort zatížen vysokým dluhem.

    Trump National Doral Miami, golfový resort na Floridě. Trump National Doral Miami, golfový resort na Floridě. | Trump Hotels

  • 4.Další golfové kluby v USA

    Celková hodnota: 216 milionů dolarů (4,6 miliardy Kč)

    Dohromady jich má Trump deset v šesti amerických státech: Vedle Floridy i v New Jersey, Severní Karolíně, New Yorku, Kalifornii a v hlavním městě.

    Donald Trump při golfu na svém hřišti v New Jersey. Donald Trump při golfu na svém hřišti v New Jersey. | Reuters

  • 5.Golf na Britských ostrovech

    94 milionů dolarů (2 mld. Kč)

    Dva golfové resorty má ve Skotsku, třetí v Irsku. Podle loňské zprávy Forbesu za zhruba dekádu, co je vlastní, přinesly Trumpovi ztrátu hodně přes 100 milionů dolarů, víc, než mají hodnotu. A za poslední rok tratily dál.

    Turnberry, Trumpův golfový resort ve Skotsku. Turnberry, Trumpův golfový resort ve Skotsku. | Reuters

  • 6.Nemovitosti u golfu

    Celková hodnota: 57 milionů (1,2 mld. Kč)

    Poblíž svých resortů má Trump ještě jiné nemovitosti – parcely v přímořském Rancho Palos Verdes u Los Angeles za 55 milionů a dva domy ve Virginii (2 miliony).

  • 7.1290 Avenue of the Americas

    Celková hodnota: 2 miliardy dolarů (42,8 miliardy Kč)
    Dluh: 950 milionů (20,3 mld.)

    Co do hodnoty jde o největší Trumpův byznys, přitom oproti jiným mrakodrapům tento ani nenese jeho jméno. V 43patrovém mrakodrapu na 6. avenue, v srdci Manhattanu, hned vedle slavného Rockefellerova centra, drží exprezident jen menšinový podíl, ani ho tedy neovládá. Spravuje ji Vornado Realty Trust – největší vlastník komerčních prostor v New Yorku - vedený Stevenem Rothem, jenž Trumpovi pomáhal s ekonomickými otázkami v kampani před volbami 2016.

    1290 Avenue of the Americas – Trumpův podíl na mrakodrapu má hodnotu dvě miliardy dolarů. 1290 Avenue of the Americas – Trumpův podíl na mrakodrapu má hodnotu dvě miliardy dolarů. | Vornado

  • 8.Trump Park Avenue

    Celková hodnota: 106 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč)

    Mrakodrap vybudovaný r. 1929 coby hotel o 32 patrech, poblíž Central Parku. Podle deníku Guardian tady zpěvák Bob Dylan roku 1964 předvedl kapele Beatles, co je to marihuana. Štamgastem restaurace býval umělec Andy Warhol. 

    Trump budovu koupil roku 2001 a renovací udělal z hotelu luxusní bydlení; většinu ze 128 bytů prodal, vlastní a pronajímá jich 17 plus část komerčních prostor.

    Trump Park Avenue. Trump Park Avenue. | Jim.henderson (CC BY-SA 4.0)

  • 9.40 Wall Street

    Celková hodnota: 218 milionů dolarů (4,7 miliardy Kč)
    Dluh: 127 milionů (2,7 mld.)

    Neogotický kancelářský mrakodrap (283 metrů na výšku, 70 nadzemních podlaží) z roku 1930 se nachází ve Finančním distriktu na Manhattanu, je v národním registru památek. Trump ho nevlastní, má ho pronajatý od roku 1995 do r. 2059; i tak mu říkal „Trump Building“ (Trumpova budova). Nyní figuruje v jedné z Trumpových kauz – newyorská prokurátorka Letitia Jamesová Trumpa a jeho organizaci obvinila z daňových a jiných podvodů; dvě Trumpovy firmy byly shledány vinnými; Donald Trump a synové před soudem v této kauze teprve stanou.

    Nejskandálnější byl právě případ mrakodrapu 40 Wall Street: Před obchodními partnery Trump a spol. uváděli hodnotu budovy 527 milionů dolarů (11,3 mld. Kč), aby dosáhli na výhodné půjčky; finančnímu úřadu však pro vyměřování daně z nemovitosti hlásili jen 16,7 milionu (358 mil.).

    40 Wall Street alias Trump Building. Trump podle obžaloby jednou uváděl hodnotu 11 miliard korun, berňáku jen 358 milionů. 40 Wall Street alias Trump Building. Trump podle obžaloby jednou uváděl hodnotu 11 miliard korun, berňáku jen 358 milionů. | Bjoertvedt (CC BY-SA 4.0)

  • 10.Trump Tower

    Celková hodnota: 161 milionů dolarů (3,4 miliardy Kč)
    Dluh: 100 milionů (2,1 mld.)

    Developer Trump svůj vlajkový mrakodrap postavil r. 1983 na Páté avenue nedaleko Central Parku, na který má z vyšších pater parádní výhled. Má 202 metrů na výšku, 58 pater, 34 výtahů, 232 bytů či nájemních jednotek, tři restaurace a bar. Trumpovi tu patří kancelářské a komerční prostory; většinu bytů rozprodal, ale vlastní - notně zlacený - penthouse si ponechal. Žili tu i další členové klanu, Trump Organization tu má sídlo. O podlahové ploše komerčních prostor Trump lhal, o třetinu ji navyšoval.

    Trump Tower na Manhattanu. Trump Tower na Manhattanu. | Bin im Garten (CC BY-SA 3.0)

  • 11.Bývalý Niketown

    Celková hodnota: 60 milionů dolarů (1,3 miliardy Kč)

    V budově 6 East 57th Street (česky 57. ulice východní, č. p. 6), u prestižní 5. avenue, má Trump pronajaté komerční prostory do let 2079 a 2094. Dlouho v nich byl vlajkový obchod Niketown se sportovní módou, pětipatrové prostory ale firma Nike opustila roku 2018. Načas se sem přesunulo klenotnictví Tiffany & Co, jež svůj vlajkový obchod nedaleko renovuje.

    Bývalý obchod Niketown v budově 6 East 57th Street. Bývalý obchod Niketown v budově 6 East 57th Street. | Tdorante10 (CC BY-SA 4.0)

  • 12.Trump Parc/Trump Parc East

    Celková hodnota: 30 milionů dolarů (642 milionů Kč)

    Někdejší hotel Barbizon-Plaza (38 pater) přímo na kraji Central Parku z roku 1930 a přilehlou bytovou budovu (1917, 14 pater) koupil Trump roku 1981. Snažil se vyhnat nájemníky s regulovaným nájemným, nasadil na ně drsné metody, ale medializace kauzy i dohled úřadů mu to zmařily, stejně tak plán domy zbořit. Byty pak z většiny rozprodal, teď tam Trumpovi patří 12 bytů, garáže a část komerčních prostor.

    Trump Parc East (menší v popředí) a Trump Parc na kraji Central Parku. Trump Parc East (menší v popředí) a Trump Parc na kraji Central Parku. | François Rejeté (CC BY 2.0)

  • 13.Trump World Tower

    Celková hodnota: 20 milionů dolarů (428 milionů Kč)

    Obytný mrakodrap Trump zbudoval na přelomu století, navzdory kritikám, že nudný a zbytečně vysoký (262 metrů, 72 pater) mrakodrap zastíní sídlo Organizace spojených národů naproti. Vlastní tu komerční prostory, garáž a některé z 376 bytů.

    Trump World Tower v sousedství sídla OSN. Trump World Tower v sousedství sídla OSN. | Kai Brinker (CC BY-SA 2.0)

  • 14.Trump Plaza

    Celková hodnota: 28 milionů dolarů (599 milionů Kč)
    Dluh: 12 mil. (258 mil. Kč)

    36patrový věžák se 154 byty postavil Trump coby bytové družstvo roku 1984. Svého času tam bydlela i tenistka Martina Navrátilová. Teď tam Trumpovi patří dva byty, má v nájmu komerční prostory, garáž a dva přilehlé nižší domy.

    Trump Plaza Trump Plaza | Eden, Janine and Jim (CC BY 2.0)

  • 15.Trump International Hotel and Tower

    Celková hodnota: 12 milionů dolarů (258 milionů Kč)
    Dluh: 6 milionů (129 mil. Kč)

    Věžák na Columbus Circle - rušné křižovatce 8. avenue a Broadway na samém okraji Central Parku. Polovina je hotel, polovina byty v soukromém vlastnictví. „Třebaže je oblíbeným cílem protestů proti Trumpovi, budovu vlastní General Electric a  Galbreath Company, které Trumpa roku 1996 najaly, aby ji nablýskal,“ píše server Curbed. „Trump tam vlastní garáže, kuchyně pro pokojovou službu, toalety v lobby, prostor restaurace a jeden byt.“ Majitelé bytů se roku 2019 chtěli zbavit velkého jména Trump na fasádě; uspěli jen trochu, nyní jsou na fasádě názvy dva, ne zrovna oddělené: Trump International Hotel a One Central Park West.

    Trump International Hotel and Tower. Trump International Hotel and Tower. | Ingfbruno (CC BY-SA 3.0)

  • 16.Trump Palace

    Celková hodnota: 1 milion dolarů (21,5 milionů Kč)
    Dluh: 6 milionů (129 mil. Kč)

    Mrakodrap s 54 patry postavil Trump roku 1991, byty rozprodal jednotlivým majitelům. Roku 2021 se sdružení vlastníků dohodlo na přejmenování, Trumpovo jméno už na fasádě nefiguruje a domu říkají podle adresy - 200 East 69th Street. Exprezident tam vlastní už jen skladovací prostory.

    Bytový mrakodrap Trump Palace na Manhattanu. Bytový mrakodrap Trump Palace na Manhattanu. | Americasroof (CC BY-SA 3.0)

    Podobně se v New Yorku i jinde nacházely další budovy, které prodal či ani nikdy nevlastnil, ale nadále jim třeba Trump Organization zajišťovala správcovské služby. Dřív se developerovým jménem pyšnily, v posledních letech se ho zbavují. Například Dominick Hotel (dříve Trump SoHo), Trump Place.

  • 17.Truth Social

    Celková hodnota: 180 milionů dolarů (3,9 mld.)

    Největším důvodem Trumpova meziročního „chudnutí“ je jeho podnikání na sociálních sítích: Kdysi velebené, záhy se zhroutilo a z jeho čistého jmění tím ubylo 550 milionů dolarů.

    Začátkem roku 2021 exprezidenta zakázala jeho oblíbená sociální síť twitter, v říjnu toho roku ohlásil svou vlastní variantu – Truth Social. Zpočátku to vypadalo na veliký zájem fanoušků i investorů, akcie vyskočily z deseti dolarů na 175, což Trumpovi navýšilo jmění o 19 miliard dolarů (406 mld. Kč). Dnes se obchodují za 14 dolarů.

    Profil Donalda Trumpa na Truth Social. Profil Donalda Trumpa na Truth Social. | Truth Social

    Před spuštěním aplikace se v prezentaci pro investory uvádělo, že do roku 2026 bude mít 81 milionů uživatelů. Nyní, více než rok po spuštění, jich má podle odhadů jen 5 milionů (nepřekvapí, že prakticky všichni tam zjevně sledují Trumpův profil); za měsíc přibývá zhruba 100 000. Tímto tempem dosáhne slibovaných 81 milionů v roce 2086. Pravděpodobnější je, že se Truth Social přidá na hřbitov neúspěšných Trumpových podniků k Trump Steaks (maso, 2007), Trump University (kurzy pro realitní makléře, 2005-2010) a GoTrump.com (cestovatelský portál, 2006-2007).

    Značka Trump Steaks před lety pohořela. Značka Trump Steaks před lety pohořela. | Trump Organization

  • 18.Licence

    Celková hodnota: 57 milionů dolarů (1,2 mld. Kč)

    V dřívějších dobách Trump pronajímal své jméno jako licenci, například se tak jmenovaly hotely, jež chtěly využít jeho věhlasu. Například Trump International Hotel Waikiki na Havaji. Politické kontroverze ale tomuto byznysu přihoršily, řada podniků se už jména zbavila. „Jménu Trump a své imagi udělal trvalou škodu, přinejmenším na dvě, tři dekády,“ soudí realitní analytik Kevin Brown.

    Trump International Hotel Waikiki Trump International Hotel Waikiki | Travis.Thurston (CC BY-SA 3.0)

  • 19.Letadla

    Celková hodnota: 15 milionů dolarů (320 mil. Kč)

    Do flotily Trump Organization patří jeden vrtulník a dvě letadla. Například do New Yorku k soudu z Floridy letěl Boeingem 757-200, jemuž se přezdívá Trump Force One – podle prezidentského Air Force One. Ještě nedávno měla firma helikoptéry tři.

    Letadlo s Donaldem Trumpem při odletu z Floridy. (3.4.2023) Letadlo s Donaldem Trumpem při odletu z Floridy. (3.4.2023) | ČTK / AP / Rebecca Blackwell

  • 20.Charita

    Forbes mu ve svém žebříčku filantropie udělil nejslabší známku (1 z 5), tedy že na dobročinnost věnoval méně než 1 % svého majetku. Nadace Donalda J. Trumpa zanikla roku 2018, tehdy coby prezident Trump přiznal, že ji zneužíval k finančním machinacím a vracel dva miliony dolarů.

yokky ( 8. dubna 2023 18:26 )

👎👎👎👎­👎👎👎👎👎👎­👎👎👎👎👎👎­🤡🤡🤡🤡🤡🤡­🤡🤣🤣🤣🤣🤣

yokky ( 8. dubna 2023 18:25 )

🆒🆒🆒🆒­🆒🆒🆒👍👍👍­👍👍👍👍🤣🤣­🤣🤣🤣🤣🤣

yokky ( 8. dubna 2023 18:24 )

🆒🆒🆒🆒­🆒🆒👍👍👍👍­👍👍👍👍🤣🤣­🤣🤣🤣🤣🤣🤣­🤣🍻🍻🍻🍻🍻

2358abc ( 8. dubna 2023 15:05 )

Tady je zase plno blbecku, kteri poslouchaji CNN Prima a mysli si, za jsou partyzani. Dnesni Amerika je totalne v riti, diky levicakum, liberalum a demukratum, kteri ruinuji Amariku. A tihle vsichni se boji Trumpa, ptooze je jediny, ktery sev neda podplatit a jediny, ktery chtel postavit Ameriku na nohy. Absolutne nezalezi kolik ma milionu, na tom nezalezi, a ten pitomec, co tu psal, ze mu miliony vydelala Ivana, tak at se jde lecit. a ten dalsi debo, co psal, ze Trumpuv tata, tak je lahar, ktery nevi o cem mluvi, Trump dostal od taty 1 milion a imperium si vybudoval sam, zkus si brat informace ne ze CNN a nebo BBC, ale z nezavislych medii....

2358abc ( 8. dubna 2023 14:58 )

No ty si peknej v ul a lhar navic. Cti deb ilku, pokud rozumis anglicky....New York ranks number 36 out of 50 states for salaries on ZipRecruiter. As of Mar 23, the average annual salary in New York is $50,259. Just in case you need a simple salary calculator, that works out to be approximately $24.16 an hour. This is equivalent of $966 a week or $4,188 a month.

Zobrazit celou diskusi