Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stanjurova revoluce v DPH: Větší zdanění vody, knih či léků? Koalice se neshodne, opozice zuří

Aktualizováno -
11. dubna 2023
16:44
Autor: ČTK, simao - 
11. dubna 2023
11:42

Resort financí navrhuje dvě sazby místo nynějších tří. Základní by měla být ve stejné výši 21 procent a jedna snížená 14 procent. Podle ČT ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) mj. navrhuje přesunout část služeb a zboží z nejnižší desetiprocentní do té nejvyšší 21procentní. Šlo by třeba o vodné a stočné, točené pivo nebo vstupenky na sportovní a kulturní akce. Vyšší sazby např. u knih, MHD nebo léků a větší zdanění vodného odmítají koaliční Piráti, ohradil se proti tomu vicepremiér Ivan Bartoš. Otevřené zlobě pak čelí ministr od opozice. Podle Stanjury ministerstvo financí pouze zpracovalo výpočty, co by znamenaly pro státní rozpočet změny jednotlivých položek (DPH).

Návrhy dvou sazeb daně z přidané hodnoty (DPH), které podle České televize (ČT) navrhuje ministerstvo financí, kritizuje ostře opozice. Podle předsedy SPD Tomia Okamury je potřeba hledat úspory zejména ve výdajích státního rozpočtu. Vláda potvrzuje, že nemá žádnou vizi, a testuje, co lidé snesou, míní první místopředseda ANO Karel Havlíček.

Ministerstvo financí podle ČT plánuje přesun z 10 procent na 21 procent například u ubytovacích služeb, vodného a stočného, tepla, opravy obuvi, kožených výrobků a kol a také u sportovních a kulturních akcí. 

Zvýšit DPH z 10 na 14 procent chce například u léků, veřejné dopravy, stravovacích služeb, knih, novin a časopisů a bezlepkových výrobků. Naopak snížit DPH z 15 na 14 procent navrhuje u potravin a nealkoholických nápojů, zdravotnických pomůcek, stavebních prací či dětských sedaček.

Návrh by zvýšil příjmy státu zhruba o 24 miliard korun ročně. Koaliční partneři chtějí o sazbách i přesunech DPH ještě jednat.

Konečné návrhy na snížení schodku státního rozpočtu sdělí premiér Petr Fiala (ODS) jménem vlády zhruba za měsíc. V dnešním tiskovém prohlášení uvedl, že do té doby nelze žádné pracovní materiály pokládat za relevantní. Odmítl v té souvislosti, aby se uniklé pracovní podklady prezentovaly jako finální návrhy.

Podle Fialy se neveřejné analytické materiály mylně prezentují jako finální návrhy MF. „Tuto interpretaci musím odmítnout. Nelze dělat seriózní závěry z uniklých interních pracovních podkladů, jež jsou zveřejňovány bez patřičného kontextu a vysvětlení,“ uvedl.

Ministr se v pondělí ohradil proti tomu, že by to byl návrh ministerstva financí nebo jeho samotného. Podle něj zveřejněné údaje představují analytické výpočty, na jejichž základě bude koalice posuzovat případné změny.

Stanjura zdůraznil, že ODS teprve sestaví stranické stanovisko k úpravě DPH. Očekává, že stejně se zachovají ostatní koaliční strany, následně budou hledat kompromis. Předpokládá, že se nakonec podaří najít řešení, které by podpořily všechny vládní strany.

Ministr zároveň dodal, že konsolidace státního rozpočtu se bude z větší části týkat výdajové strany. Jednotlivá opatření ale chce komentovat teprve ve chvíli, kdy se na nich koaliční strany shodnou.

Bartoš: Víc zdanit teplo a vodu? Ne!

„Víc danit vodu a teplo při dnešních cenách? Ne. Nechceme ještě víc zatěžovat domácnosti a rodiny. Za Piráty stejně tak nepodpoříme vyšší sazby u knih, MHD nebo léků, a ani zvýšení spodní sazby na 14 %. Navrhli jsme k. partnerům cesty, jak ušetřit 140 mld. Pojďme na to systémově,“ uvedl na twitteru vicepremiér a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Diskutovat chtějí Piráti také o ubytovacích službách, kde by přesun do vyšší sazby dopadl třeba i na studenty na kolejích. „Stejně tak nevidíme důvod, proč více danit knihy včetně třeba učebnic potřebných pro vzdělávání, veřejnou hromadnou dopravu nebo vstupenky na kulturní akce. Zároveň se postavíme jakémukoliv ohrožení dostupnosti potřebných věcí typu léky,“ doplnil Bartoš.

Rakušan chce zachovat tři sazby DPH

Také STAN vstupuje do koaličních jednání s návrhem zachovat tři sazby DPH, ke kterým se kloní také lidovci.

Předseda Starostů Vít Rakušan ČTK napsal, že hnutí jde do koaličních jednání s vlastními návrhy opatření. „Obsahují mimo jiné zachování tří sazeb DPH. V nejnižší sazbě chceme základní potraviny a základní sociální a zdravotní komodity - tedy i vodné, stočné a energie,“ uvedl.

Návrhy na úpravy DPH ještě posoudí lídři koalice. Podle Stanjury by ve snížené sazbě měly být jen položky se sociálním a zdravotním významem.

Výborný má výhrady u vodného a stočného

Šéf poslanců KDU-ČSL Marek Výborný zdůraznil, že všechny položky vládních úsporných plánů je nutné probírat dohromady, nikoliv z nich vytrhávat jednotlivosti do veřejné debaty.

„My se dlouhodobě kloníme spíše k zachování třech sazeb, kde v té nejnižší by měly být výhradně položky sociálně či zdravotně citlivé. Vodné a stočné či teplo v sazbě nejvyšší vnímáme jako velmi problematické,“ sdělil ČTK Výborný. Koaliční dohoda k žádné daňové položce zatím není hotová, doplnil.

Havlíček: Parodie na hospodářskou politiku

Opozice je ještě kritičtější. „Je to parodie na hospodářskou politiku. Vláda potvrzuje, že nemá žádnou vizi, ekonomiku řídí účetním způsobem, testuje, co lidé snesou, bez vyhodnocení dlouhodobých dopadů,“ uvedl Havlíček. Kritizoval, že vládní poslanci zrušili elektronickou evidenci tržeb (EET) a chybějící zdroje řeší tím, že za stejné služby daně zvýší.

„To, že ve stejné době chce snížit vybraným subjektům daně z hazardu a zvýšit DPH za vodné a stočné, považuji za vrchol cynismu,“ dodal bývalý ministr průmyslu a obchodu a dopravy.

Stanjura podle Okamury navzdory předvolebním slibům oznámil, že vláda všem lidem plošně zdraží léky, vodné a stočné, veřejnou dopravu, stravovací služby či teplo. Dodal, že je potřeba hledat úspory zejména na výdajích státního rozpočtu. „Pro Ukrajince vláda jen za poslední rok utratila i na dluh přes 50 miliard korun, ale naše občany nadále sdírá z kůže?“ doplnil Okamura.

Stanjura by rád návrh změny DPH předložil Sněmovně v červnu, poslanci by o něm definitivně mohli hlasovat na podzim, uvedla ČT.

DPH je dominantním daňovým příjmem státu, dlouhodobě tvoří zhruba 45 procent celkového daňového inkasa. Loni se na ní vybralo 536,2 miliardy korun, meziročně o 15,6 procenta více. Do státního rozpočtu přispěla DPH 345,2 miliardy korun. Z vybrané DPH získává 64,38 procenta státní rozpočet, 25,84 procenta připadá na obce a 9,78 procenta na kraje.

Video  Fiala: Je potřeba šetřit. I když to není příjemné a bude to bolet  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

jajas ( 12. dubna 2023 08:24 )

Stanjura docela riskuje s tím zvýšením DPH u vody a kadeřnictví! Kadeřnictví potřebuje spoustu vody....takže se jejich služby zdraží docela dost....a lidé si rozmyslí, zda tam budou chodit....a naštvaní kadeřníci by mohli tu Stanjrovu "ozdobu" hlavy třeba nějak "podělat".....

jajas ( 12. dubna 2023 06:15 )

Nevím jak opozice, ale každý normální občan je určitě, minimálně, zděšený a naštvaný, protože sledovat Stanjurovy myšlenkové postupy jsou mimo tento vesmír.....

Stepan Bandera ( 11. dubna 2023 23:19 )

Jednou přijde den a tenhle šmejd se bude bát vyjít na ulici.

hejhej ( 11. dubna 2023 22:42 )

Netrpí Stanjura duševní chorobou ? Normální není v žádném případě.

Jirik-ta ( 11. dubna 2023 22:21 )

opozice zuří

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa