Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Obří výbuch na farmě v Texasu zabil 18 tisíc krav. Zaměstnanec v kritickém stavu

Autor: ČTK - 
14. dubna 2023
07:13

Výbuch na farmě v Texasu začátkem tohoto týdne podle tamních úřadů usmrtil přibližně 18 000 kusů mléčného skotu a jednoho člověka vážně zranil. Informovala o tom americká média, mohlo by podle nich jít o nejtragičtější požár farmy ve Spojených státech za více než deset let.

K výbuchu došlo v pondělí večer místního času na mléčné farmě South Fork Dairy poblíž městečka Dimmitt. Podle úřadů jej mohlo způsobit vznícení metanu zapříčiněné přehřátím strojů.

V letech 2018 až 2021 usmrtily požáry v USA téměř tři miliony hospodářských zvířat, včetně více než 1,7 milionu kuřat, píše zpravodajský web BBC.

Úřad šerifa okresu Castro uvedl, že hlášení o požáru na farmě obdržel 10. dubna kolem 19:21. Záchranáři a policisté po příjezdu na místo našli jednoho člověka v kritickém stavu, kterého po vyproštění vrtulníkem přepravili do nemocnice. Web USA Today napsal, že dotyčný je zaměstnancem farmy a je nyní ve stabilizovaném stavu.

Přesný počet krav, které usmrtil požár a kouř, sice není znám, mluvčí úřadu šerifa okresu Castro ale potvrdila BBC, že farma přišla odhadem o 18 000 kusů dobytka.

Šerif okresu Castro Sal Rivera v rozhovoru s lokální stanicí KFDA uvedl, že několik krav přežilo, ale některé mohou být natolik zraněné, že je bude nutné utratit. Poznamenal také, že podle vyšetřovatelů mohlo výbuchu předcházet přehřátí stroje, který popsal jako „vysavač na vodu a hnůj“.

„Je možné, že se přehřál a pravděpodobně se metan a podobné věci vznítily, rozšířily a explodovaly,“ řekl.

Institut na ochranu zvířat (AWI), který sídlí ve Washingtonu, BBC sdělil, že pokud by se bilance 18 000 mrtvých krav potvrdila, jednalo by se o nejtragičtější požár kravína od roku 2013, kdy začal tuto statistiku vést. Podle AWI od roku 2013 při požárech zahynulo téměř 6,5 milionu hospodářských zvířat, z toho asi šest milionů kuřat a asi 7300 krav.

Video  Zásah hasičů ve Zlaté Olešnici: Při požáru uhynulo 150 krav  - HZS Královéhradeckého kraje
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi