Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zvětralé pivo nevylévejte! Budete překvapeni, jaké zázraky umí na zahradě

/
  • (istock.cz)
    20. dubna 2023 ● 12:49

    Také si rádi a často vychutnáváte tento oblíbený zlatavý mok? Snad v každé české domácnosti se nějaká ta lahev či plechovka piva najde. A možná by vás ani nenapadlo, že může sloužit i jinak, než jen jako osvěžující nápoj. Ukážeme vám skvělé tipy, jak pivo, které nedopijete a zvětrá ještě skvěle využijete…

  • 1.

    Jako hnojivo

    Autor: istock.cz

    Z piva si můžete připravit velmi účinné přírodní hnojivo a použít ho jak na pokojovky, tak i přihnojení kvetoucích zahradních a balkonových rostlin. Kvasinky, které pivo obsahuje je podpoří v jejich růstu i následném kvetení. Pivo má v sobě ale i minerální látky, jako jsou draslík, hořčík, sodík, dusík, chloridy a fosfor i obsah vitaminů skupiny B a sacharidů, které působí na rostliny jako životabudič. Stačí, když ze zvětralého piva vytvoříte roztok s vodou. Naředíte dva díly vody a jeden díl piva a zázračná zálivka je na světě. Jen dávejte pozor a nepoužívejte piva obsahující chemická sladidla nebo aromata, ta by mohla rostlinám spíše ublížit.

  • 2.

    Oživí trávník

    Autor: istock.cz

    Je váš trávník po zimě mdlý a se spoustou suchých a hnědých míst?I v tomto případě si můžete vzít na pomoc tento lahodný nápoj. I na trávu bude působit  jako životabudič, který pomůže postižené trávě znovu plně růst. Budete překvapení, jak skvěle zafunguje a ještě ušetříte za drahé prostředky. Smíchejte ½ l piva s 1 l vody a řádně touto směsí postříkejte veškeré narušené plochy.

  • 3.

    Do kompostu

    Autor: istock.cz

    Než abyste ho jen tak vylévali do země nebo do odpadu, raději lahev či plechovku vyprázdněte do kompostu. Zvýšíte tak rychlost zrání kompostu, což zase urychluje rozpad jednotlivých složek kompostové hromady.

  • 4.

    Past na slimáky

    Autor: istock.cz

    Když se tito zahradní škůdci přemnoží, je to vážně neštěstí. Během chvíle můžete mít  po úrodě. Pokud byste chtěli vyzkoušet jednu z účinných zbraní, vemte si na pomoc pivo a vytvořte pivní past. Jak na to? Zahrabejte do země blízko rostlin, které potřebujete ochránit, vhodnou nádobu např. plastový kelímek a naplňte ho trochou piva. Slimáci se  snadno nechají nalákat na jeho vůni a brzy se do této chmelové jámy chytí. Nebo můžete vzít plastovou láhev vyříznout do ní malý otvor a naplnit ji pivem. Slimák vleze dovnitř a už se nedostane ven. Nezapomínejte ale pasti pravidelně kontrolovat, uhynulé slimáky vyhazujte a doplňte pivo, když bude potřeba.

  • 5.

    Odežene otravný hmyz

    Autor: istock.cz

    Zlatavý mok je osvědčeným lákadlem i pro obtížný hmyz, který nám znepříjemňuje pobyt na zahradě. Mouchy, komáři, vosy…Stačí, když na terasu či zahradu, tam kde si chcete v klidu posedět, dáte sklenici či misku se zbytkem piva. Vše dobře překryjete potravinovou fólií nebo alobalem a zajístíte gumičkou. Pak do fólie udělejte několik otvorů. Velikost dírek zavisí na tom, na jaký hmyz máte políčeno. Ten vleze dovnitř, ale už se z této pasti nedostane ven.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy