Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Týrání miminka s 11 zlomeninami: Maminka Magda je obětí odmalička, podmínka je selhání, říká Urbanová

Video se připravuje ...
Autor: Markéta Volfová - 
21. dubna 2023
05:00

Chystaná novela trestního zákoníku má pomoci zpřísnit tresty u případů sexuálního a domácího násilí. Ty jsou v Česku dlouhodobě velmi mírné, pachatelé pravidelně odcházejí od soudu s podmínkou. Smutným případem je diskutovaný příběh paní Magdy a jejího miminka, které utrpělo 11 zlomenin. Jak je možné, že i za takových okolností neskončí pachatel za mřížemi a vyvázne s podmínkou? Nejen na to odpovídala v Epicentru Blesku zakladatelka iniciativy Pod svícnem a poslankyně STAN Barbora Urbanová.

„Tam selhala už lékařka toho miminka, už na začátku selhal lékař paní Magdy. Na začátku selhaly všechny tyhle složky. A potom u té policie přesně z tohoto důvodu došlo k tomu, že odvyprávěla, co se dělo miminku, a potom říká: Pane policisto, a můžu vám říct, co ten muž dělal mně? A on řekl: Ne, kvůli tomu tady nejsme,“ popisuje Urbanová průběh vyšetřování otřesného případu domácího a sexuálního násilí, který napříč Českem vyvolal silnou vlnu solidarity.

Z hádek s manželem si totiž paní Magda pravidelně odnášela modřiny. A dlouho netušila, že není jediná: „Ji to prostě nenapadlo, on se k těm dětem choval jako báječný táta. Když miminko plakalo, šla k doktorovi, a to se našla vždy nějaká výmluva: Teď mu rostou zoubky, teď je špatně vyspalý,“ přidává zakladatelka iniciativy Pod svícnem k nezájmu, s nímž se paní Magda setkávala dlouhodobě.

„Velké specifikum domácího násilí je v tom, že jakmile v tom systému selže jeden článek, tak ty navazující články nevěří, že se to vlastně dělo,“ vysvětluje s tím, že potom vyvstávají otázky typu: Jak je možné, že si toho někdo tak věrohodný jako lékař nevšiml?

„My ten systém a veřejnost potřebujeme kultivovat tak, aby stály na straně těch obětí. U těch policistů typicky vždycky říkám: Vy musíte přece chtít zjistit pravdu, co se tam doopravdy dělo. A co se týká podmínky za týrání toho miminka, tam došlo k selhání státní zástupkyně,“ dodává Urbanová k podmínečnému trestu, který si nakonec pachatel odnesl od soudu za brutální násilí na několikaměsíčním miminku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa