Už když v Turecku dorazíte do svého hotelu či resortu, nadchne vás profesionalita nabízených služeb. Především fakt, že zaměstnanci rekreačních zařízení přesně vědí, kdy mají nabízet či být vidět – dokud je nepotřebujete diskrétně zůstávají stranou tak, že neruší, nepoužívají agresivní politiku podbízení, vlastně o nich nevíte. Jakmile ale chcete nakupovat, ochutnávat, najít cestu k bazénu, jsou ochotní, uctiví a příjemní. „Krásné písčité pláže, památky, nákupy i zážitky, i proto patří Turecko mezi nejoblíbenější země pro letní dovolenou a oblíbily si ho nejen rodiny s dětmi, ale tureckou pohostinnost si užívá dneska i mladší generace. Kdo už prozkoumal Tureckou riviéru, městečka Side nebo Antalya už viděl a pokořil, třeba i lanovkou, horu Tahtali, přirovnávanou k řeckému Olympu, měl by vyrazit k Egejskému moři,“ řekla Blesku mluvčí cestovní kanceláře Čedok Kateřina Pavlíková. My od bazénu vyrazím do Bodrumu, významného turistického centra země. Hýřícího přírodními krásami, historií a stavbami spojujícími styly různých kultur.

Turecko: Medová lázeň, která omámí vaše smysly a dovolí vám relaxovat.
Autor: Blesk – Ivan D. Hladík

K vidění je tu třeba hrad Bodrum, postavený roku 1522 jako sídlo rytířů svatého Jana na skalách obklopených ze tří stran mořem mezi dvěma přístavy. V současném bodrumském Museu podmořské archeologie najdete díla z mnoha významných sbírek, vystavených v sekcích, jako jsou turecké lázně, Karyan Princess Hall, Classical Period Hall, Amfora a Camlik Hall. Následovat může přímořská vesnice a rybářský přístav v Bodrumu s názvem Gümüşlük (Stříbro), kde je ideální možnost ochutnat mořské plody a řadu dalších lahůdek po příjemné procházce, třeba i podél moderního přístavu Yalikavak na severní straně bodrumského poloostrova.

Na jihozápadním pobřeží Turecka v provincii Muğla pak leží Dalaman, městečko, jehož kavárny, tržiště nebo čajovny dýchají ryzí tureckou pohodou. Odtud jste za chvíli v jednom z větších letovisek tureckého pobřeží, nazývaném Fethiye. I tady se dobře najíte, třeba před vycházkou do zdejších borovicových lesů. Zdaleka největším tahákem tu ale jsou skalní hroby nad městem, impozantně shlížející na zájemce už od roku 350 před naším letopočtem. Na ty lze navázat výletem k Lýkijským hrobkám, které vysekány do skalních útesů a převisů připomínají spíše chrámy nebo lidská obydlí než místa posledního odpočinku.

Turecko: Medová lázeň, která omámí vaše smysly a dovolí vám relaxovat.
Autor: Blesk – Ivan D. Hladík

Po zážitku z historie je čas dopřát si také zážitky tělesné, tedy – ve vší slušnosti, nicméně o to prospěšnější. Turecké termální prameny jsou pověstné svými terapeutickými účinky na mysl i tělo, jemuž zmírňují příznaky cukrovky, revmatu, gynekologických, kožních, srdečních, jaterních i ledvinových chorob. Každý pór vaší kůže pak pookřeje v bahenní lázni, která je téměř obřadem. Naprosto zrelaxováni pokračujte třeba na čtyři kilometry dlouhou pláž İztuzu nedaleko Dalyanu, odkud se dají pozorovat želvy (odtud také druhý název pláže Turtle Beach). „Oceánské karety obecné tu od května do srpna snáší vajíčka a na bezpečnost želv se dohlíží. Koupání tu je ale povoleno a je skvělé!“ připomíná Pavlíková.

Jestli jste si mysleli, jaký nadpozemský klid dovolená v Turecku může představovat, vězte, že i na adrenalin je tu místo. Malá čtvrť a plážové letovisko Ölüdeniz představuje i možnost otestovat vlastní odvahu a nervy při plachtění na padákovém kluzáku čili paraglidingu. Ölüdenizu, přezdívanému i Blue Lagoon (Modrá laguna), dominuje hora Mount Babadag s dechberoucím panoramatickým výhledem. V „podhoří“ pak divokou přírodu střídají malé i větší obchůdky, vůně vycházející z vodních dýmek, jež si můžete vychutnat i vy ve zdejších čajovnách nebo barech.

Turecko: Medová lázeň, která omámí vaše smysly a dovolí vám relaxovat.
Autor: Blesk – Ivan D. Hladík

Co ale ocení každý turista, je možnost výhodných nákupů na každém rohu. Oblečení, kosmetika, ošetřující bahno v domácím balení, ale hlavně nepřeberné množství lahůdek, cukrovinek, koření… To všechno je k mání za více než přijatelné ceny, zdejší obchodníci nešidí a jsou svolní ke smlouvání. Kousek tajuplného, barevného, voňavého Turecka si tak můžete odvézt s sebou domů, až přijde čas návratu. Klidně ho ale odkládejte, do Turecka se vyplatí cestovat na víkend i na týden či dva – stále bude co objevovat. Třeba lahůdky z rybích trhů, průzračnou čistotu vln, které lákají ke koupání i šnorchlování. Nebo večery plné zábavy, které v režii Turků opravdu jiskří! „Přímé lety míří do Turecka například z Prahy několikrát týdně a od května i z regionálních letišť,“ uzavřela Pavlíková z Čedoku.