Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Fiala v místech, kde trpěly tisíce žen: Navštívil obří lágr, kam deportovali manželky zrádců za Stalina

Aktualizováno -
24. dubna 2023
20:30
Autor: ČTK, simao - 
24. dubna 2023
18:00

Český premiér Petr Fiala (ODS) dnes večer místního času (odpoledne SELČ) přicestoval do Uzbekistánu. Na twitteru se přitom ohlédl za svou návštěvou Kazachstánu, kde zavítal do mešity, ale i někdejšího obřího pracovního táboru, kam za diktátora Stalina deportovali tisíce žen - manželek zrádců.

Fialova asijská mise se chýlí ke konci. V Uzbekistánu má na programu jednání s předsedou vlády Abdullou Aripovem a prezidentem Šavkatem Mirzijojevem. Cílem návštěvy má být mimo jiné posílení spolupráce v energetice a dopravě.

Premiér rovněž v Taškentu zahájí podnikatelské fórum a prohlédne si výstavu, která představuje 20 let práce českých archeologů v Uzbekistánu.

Archeologům z Česka se při jejich výzkumech kromě jiného podařilo posunout předpokládanou hranici starověké Baktrie, jejíž vrcholný rozvoj podle nich zahájil vpád Alexandra Makedonského. Do historie se však podíval Fiala i během zastávky v Kazachstánu.

Fiala v mešitě i obřím lágru

V Kazachstánu navštívil Fiala i Velkou mešitu v Astaně. „V rámci návštěvy Kazachstánu jsem měl možnost si prohlédnout Velkou mešitu v Astaně, která je největší ve Střední Asii a patří mezi největší na světě,“ uvedl český premiér.

 

Během pondělí se Fiala setkal i s prezidentem Kazachstánu Kasymem-Žomartem Tokajevem.

Kazachstán je nejbohatší země ve Střední Asii, se kterou máme historicky velmi dobré obchodní vztahy, které chceme dále prohlubovat,“ napsal premiér k návštěvě na twitteru. V Kazachstánu jednal i se svým protějškem Alichanem Smajlovem.

„Návštěvu Kazachstánu jsem uzavřel prohlídkou komplexu ALŽIR, což byl největší ženský pracovní tábor v Sovětském svazu. Tábor byl určen pro manželky tzv. zrádců v období stalinských represí. Prošlo jím 18 tisíc žen, řada z nich zahynula a byly zde vězněny i dvě Češky. Považuji za důležité uctívat památky obětí totality všude na světě,“ vzkázal Fiala na twitteru.

Po Uzbekistánu domů

V Uzbekistánu český premiér zakončí desetidenní cestu po Asii, během níž navštívil také Filipíny, Indonésii, Singapur, Vietnam a Kazachstán. Do Prahy se má vrátit v noci na středu.

Video  Fiala: Je potřeba šetřit. I když to není příjemné a bude to bolet.  - Úřad vlády ČR
Video se připravuje ...

roxin ( 25. dubna 2023 12:29 )

fialovej si užívá cestování po světě protože má strach že by to nemusel stihnout tak si chce užít dokud má možnost a celý národ ví že TADY NECHYBÍ ani ho ČR NEZAJÍMÁ!

Jirik-ta ( 25. dubna 2023 05:49 )

nám se tohle nestane, panda zákon nás ochrání

Jirik-ta ( 25. dubna 2023 05:48 )

Jirik-ta ( 25. dubna 2023 05:45 )

Uživatel_5522193 ( 24. dubna 2023 22:20 )

Toho se bohužel nedočkáme,projede celý svět fotek jak máku prachy fuč ale nic se nebude dít, nejvýše si zase namastí kapsy kamarádi 🙈

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa