Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zapálená auta a obří davy demonstrantů ve Francii. „Zvýšit platy, snížit ceny,“ bouřili Španělé

Aktualizováno -
1. května 2023
20:58
Autor: ČTK - 
1. května 2023
19:25

Lidé ve Francii vyšli znovu do ulic, celkem bylo na dnešek ohlášeno více než 300 demonstrací a protestů, většinou proti důchodové reformě a za sociální spravedlnost. Na bezpečnost dohlíželo 12 000 policistů a strážníků v ulicích, z toho 5000 v Paříži. V Lyonu skupina maskovaných lidí v černém rozbila výlohu pojišťovny a zapálila městský mobiliář. Podle ministerstva vnitra v celé zemi demonstrovalo na 782 000 lidí, zadrženo jich bylo téměř 300. Odbory odhadují účast na 2,3 milionu lidí, přes půl milionu v Paříži. Zraněno bylo 108 policistů a strážníků. Protesty na prvního máje probíhaly i v dalších zemích. Na 60 000 lidí přišlo dnes na demonstraci ke Svátku práce v Madridu.

Ve francouzském Nantes agresivní část průvodu střílela dělobuchy, strážci zákona se útoku bránili slzným plynem. Několik aut lehlo popelem, policie zadržela 14 lidí. V Paříži pak ekologičtí aktivisté rozlili barvu před budovou ministerstva spravedlnosti nebo na sídlo nadace Louis Vuitton. Protestovali tím proti takzvané daňové optimalizaci. Početné demonstrace byly také v Toulouse, Bordeaux nebo v Marseille.

"Násilné scény na okraj průvodů jsou nepřijatelné. Podporuji naše bezpečnostní složky," napsala na twitteru premiérka Élisabeth Borneová. Násilnosti odsoudil i ministr vnitra Gérald Darmanin. Molotovův koktejl v Paříži vážně popálil jednoho zasahujícího policistu, uvedl ministr na twitteru.

Poničili vybavení luxusního hotelu

Na závěr jinak poklidné demonstrace v Marseille asi 200 lidí krátce okupovalo luxusní hotel InterContinental a poškodilo jeho vybavení. Policie demonstranty rychle vytlačila pomocí slzného plynu, čtyři lidi zatkla za útok na bezpečnostní síly, uvedla agentura AFP.

Jedním z akcionářů hotelu je podle odboráře Sébastiena Fourniera společnost BlackRock, která pomáhala prezidentu Emmanuelu Macronovi s přípravami kritizované důchodové reformy. „Otázka důchodů je širším problémem rozdělení bohatství,“ řekl Fournier deníku Le Monde.

V Lyonu se podle odborů sešlo 45.000 demonstrantů, podle policie jich bylo 17.000. V čele průvodu šla asi tisícovka maskovaných agresivních lidí, známých jako Black Block, píše Le Monde.

Video  7 věcí, které jste nevěděli o Emmanuelu Macronovi  - Videohub
Video se připravuje ...

Řádění, slzný plyn a popálený policista v Paříži

Demonstrace v Paříži začala později než jinde, ale rovněž ji provázely násilnosti. Po průchodu davu, v jehož čele byli opět Black Block, zůstalo několik rozbitých výloh a bankomatů. Výbušnina poškodila propagační stánek Komunistické strany Francie. Policie pozdě odpoledne použila i slzný plyn a vodní děla. Kvůli násilnostem a ničení majetku policie v Paříži zadržela zatím 46 lidí, píše Le Monde.

Násilnosti odsoudil ministr vnitra Gérald Darmanin. Molotovův koktejl v Paříži vážně popálil jednoho zasahujícího policistu, uvedl ministr na twitteru.

Policistům v Paříži a v Bordeaux s dohledem nad protestujícími davy pomáhají bezpilotní letouny, justice schválila jejich použití, které umožňuje nový dekret.

Pochod v Madridu za vyšší platy

Zatímco Francouzi řeší penzijní reformu, ve španělském Madridu se na prvního máje protestovalo také. „Zvýšit platy, snížit ceny“ měli napsáno na velkém transparentu demonstranti v Madridu. Mnozí také nesli červené vlajky odborových svazů. Před zahájením pochodu centrem Madridu měli proslov někteří ministři španělské vlády, například místopředsedkyně vlády a ministryně práce Yolanda Díazová či ministr pro ochranu spotřebitele Alberto Garzón, kteří pochválili kroky své vlády v oblasti pracovního trhu.

Ve Španělsku se 28. května konají místní a regionální volby a koncem roku pak i volby parlamentní.

V Barceloně se sešlo podle organizátorů manifestace asi 5000 lidí. Demonstrace se účastnila i starostka katalánské metropole Ada Colauová či jeden z jejích protikandidátů pro místní volby Jaume Collboni.

viho ( 1. května 2023 21:50 )

Tak takové nepokoje v Česku nehrozí. Premiér Fiala se v televizi pochválí, že vláda všechno zvládá a údaje Eurostatu o nejvyšších cenách a životních nákladech v ČR ve srovnání s ostatními zeměmi EU nejsou pravdivé a lidé tomu uvěří. Naopak ještě ministr Stanjura přijde s nápadem zvýšit daně, přestože před volbami premiér Fiala sliboval, že daně se zvyšovat nebudou. Ale nyní Fiala prohlašuje, že revize programu je po roce normální. Chudoba v Česku také nehrozí. Z toho prostého důvodu, že oficiální hranice chudoby je oproti vyspělým zemím v Česku desetkrát nižší.

Zobrazit celou diskusi