Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Manželka denně vypije láhev vína, je už alkoholička? Funguje skutečně injekce na hubnutí? Odpovědi Odborníků na telefonu

  • Autor: Iva Dvořáková - 
    Aktualizováno -
    5. 5. 2023
    07:42
    4. 5. 2023
    05:00

    Moderní léčba tu je, o její existenci ale stále řada pacientů nemá ani potuchy. Důvod? Novinky mnohdy neznají ani samotní lékaři. Není proto divu, že Horkou linku včera obsadili zoufalí čtenáři bojující s nadváhou a s ní spojenými obtížemi, aby se o nových možnostech léčby dozvěděli od špičkových specialistů.

  • 1.Léčba je často zastaralá!

    Obezita je nemoc jako třeba vysoký tlak, astma, cukrovka. Česká obezitologická společnost proto neustále poukazuje na nutnost hradit alespoň částečně léky na obezitu ze systému zdravotního pojištění. Moderní léčba je totiž dost drahá a pacienti si ji musí hradit ze svého. Ale to není jediný problém. 

    Když vám lékař diagnostikuje cukrovku nebo nemocné srdce, dostanete okamžitě léky. Když máte nadváhu nebo jste obézní, je někdy obtížné vůbec dosáhnout toho, aby vám léky někdo předepsal.

    Odborníci ale řešili i situace, kdy naopak příliš mnoho předepsaných léků od různých specialistů může působit zdravotní problémy, včetně psychických. Nejzajímavější otázky a odpovědi přinášíme.

  • 2.Obezita u dětí

    Odpovídal: MUDr. Zlatko Marinov, dětský obezitolog

    Náš čtrnáctiletý syn váží bezmála sto kilo. Víme, že ho to trápí, ale když začneme o tom, že by měl zhubnout, urazí se. Poraďte. Jak na puberťáka?

    Pokud chceme oslovit pubescenta, tak nejlépe přes jeho kamaráda. Určitě vám rád pomůže otevřít možnost řešení, protože mu bude chtít taky pomoci a podpoří ho v jeho úsilí s redukcí hmotnosti. Věřte, že bolest vašeho syna je ještě větší, než se domníváte. Bude vděčný za jakoukoliv pomoc.

    Syn je předškolák a podle tabulek už má nadváhu asi 10 kg. Jenže babička říká, že z toho vyroste a navíc mu často tajně podstrkuje sladkosti. My rodiče se ho zase snažíme držet zkrátka, aby netloustnul. Bojíme se, že se mu budou děti ve škole smát. Jak se s tímto vypořádat? A máme už hledat odbornou pomoc?

    Bohužel 10 kg nadváhy je již závažná obezita a takový předškolák již bude ze židle první třídy přetékat. Ve školce se může mezi dětmi zamíchat, ale ve třídě si ho všimne každý. Před třiceti lety ještě platilo pravidlo, že děti z nadváhy vyrostou. V současné době díky vysoce toxickému obezitogennímu prostředí bude z 10 kg v dospělosti 100 kg.

    Je normální, že maminky mají výchovný a babičky škodící program, ale když jí vysvětlíte, že mu nechcete v důsledku závažné obezity jít na pohřeb a taky si chcete rozmazlovat svá vnoučata, určitě pochopí, že ho může rozmazlovat pozorností, hrou nebo procházkou raději než vražednou sladkostí.

    Slyšela jsem, že i obézní děti se mohou léčit injekcemi. Kdo je může předepsat a v jakém případě?

    Nyní je možné použít moderní léčbu obezity u dětí od 12 let věku nebo od hmotnosti 60 kg. Není sice tak úspěšná jako u dospělých, ale může efektivně podpořit nastavení zdravého životního stylu. Předepsat ji může každý praktický lékař pro děti a dorost. Neváhejte ho oslovit.

    Pane doktore, slyšela jsem od vás, že když si nevíme rady s nadváhou potomka, máme se obrátit na odborníka. Jenže naše pediatrička kroutí hlavou, že to u dcery (13 let, 170 cm a 80 kg) zbytečně řešíme.

    Je nějaká síť obezitologických pracovišť pro děti? A kde ji najdeme? Nebo kam se obrátit? Nejsme z Prahy. Chceme jí pomoci, protože je ze své nadváhy dost nešťastná a bojíme se, že u ní propukne anorexie nebo bulimie.

    Od roku 2020 vás již nemůže praktický dětský lékař odmítnout, protože léčbu nadváhy má plně hrazenu ze zdravotního pojištění. Vzhledem k této úpravě a lockdownu během pandemie došlo k zániku odborných pracovišť dětské obezitologie.

    Komerční poradny je možné využít pouze pod dozorem praktického dětského lékaře, protože mohou děti ve vývoji závažně poškodit. Podpořit redukci hmotnosti vám mohou pomoci odborně garantované on-line programy sdetmiprotinadvaze.cz nebo STOBík na stobklub.cz.

    Máme v rodině cukrovku a všichni jsme takoví kulatí. Naše desetiletá dvojčata (kluk a holka) už jsou také pěkně baculatí. Nemůžeme je donutit se hýbat, pořád sedí u počítače. Mohou taky dostat cukrovku? Nebo jim hrozí i další nemoci?

    Obezita je spouštěčem metabolického syndromu. Přes rozvoj inzulinové rezistence vede k rozvoji cukrovky 2. typu, kornatění cév, rozvoji srdečně-cévních komplikací, selhání jater a ledvin. S obezitou se váže více nádorů než s bývalým strašákem číslo jedna – kouřením. Závažná dětská obezita zkracuje střední délku života jednotlivce o jednu až dvě, a extrémní o tři až čtyři dekády.

    Bohužel nebude dřívější konec vůbec veselý – bez prstů na nohou, o slepotě a na umělé ledvině. Nebojte se zasáhnout už dnes. Když se začnete hýbat vy – rozhýbou se i oni.

  • 3.Sex a vztahy

    Odpovídala: PhDr. Laura Janáčková, sexuoložka a psycholožka

    Můj manžel za posledních pár let přibral a přestal mít zájem o sex. Je pravda, že tloušťka »zabíjí« testosteron? Jak nebo čím ho mám povzbudit?

    Obezita snižuje hladinu testosteronu a zvyšuje riziko onemocnění srdce, cév, cukrovkou atd.  Tyto tzv. civilizační choroby nezávisle na nadváze ovlivňují snížení hladiny testosteronu, a tím i sexuální aktivitu mužů. Pohlavní hormon je pro jejich zdraví velmi důležitý a jeho pokles může vést k vámi zmíněnému snížení sexuálního zájmu, problémům s erekcí a samozřejmě i plodnosti.

    Promluvte si s manželem o návštěvě lékaře, jeho celkovém vyšetření, a motivujte ho ke zdravému životnímu stylu. Můžete změnit jídelníček, zařadit do života více sportu, a i společně trávený čas může ovlivnit vzájemné porozumění včetně touhy a lásky.

    Je mi 52 let a trpím tím, že mám suchou vagínu. Dost mi to vadí při milování, lubrikanty nepomáhají. A navíc se stydím to říct partnerovi i gynekologovi. Můžu to vyřešit nějak diskrétně?

    Vaginální suchost je často spojená s obdobím menopauzy a souvisí s nedostatkem estrogenu. Řešením může být využití vaginálních krémů, které nepříznivý stav zlepší. Stejně tak jako používáte denní krém na obličej, je možné pomocí krému zlepšovat i pocit intimní suchosti. Na rozdíl od lubrikačních gelů se tedy neaplikují pouze před stykem, ale dlouhodobě řeší suchost poševní oblasti. Obsahují revitalizační, hydratační a hojivé složky, které vytváří a dlouhodobě udržují v oblasti genitálu zdravé prostředí a příjemný komfort. 

    Vaginální suchost není problémem, za který byste se měla stydět, trpí jím mnoho žen, a proto se neváhejte svěřit při pravidelné kontrole vašemu gynekologovi, který vám může doporučit i jiná individuální řešení.

    Už rok vím, že manžel má milenku, ale bojím se, že když mu to řeknu, hned mě a děti opustí. Ale strašně mě to trápí. Poraďte mi, prosím…

    Nevěra je bolestný a častý problém partnerských vztahů. Mnoho mužů jí propadá pouze v rámci zpestření sexuálního života bez záměru hlubšího vztahu. Přesto však riziko, že sexuální vztah přeroste ve vztah partnerský, milenecký vždy existuje. Pokud se muž zamiluje, krize v manželství je často nevyhnutelná. Když svého manžela milujete a nechcete o něj přijít, je třeba jednat obezřetně, situaci nevyhrocovat ani nedělat unáhlená rozhodnutí.

    Manžel není váš nepřítel, tím je jeho milenka. Zaměřte se tedy na sebe, posilte sebevědomí, a pokud za to váš muž stojí, bojujte o něj. Dle individuální situace vám může odborník pomoci s rehabilitací vašeho vztahu.  Ze své praxe mám zkušenost, že často lze situaci zvládnout a rodinu i vztah zachránit.

    Při sexu nikdy nedosahuji orgasmu. Jen při masturbaci. Ale chtěla bych potěšit partnera, abychom vrcholili spolu. Existují nějaké masáže nebo kurzy, kde bych se mohla něco přiučit?

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.