Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Top momenty z korunovace Karla: Král v »podvlíkačkách«, pocta Ukrajině i česká stopa

/
  • Top momenty z korunovace Karla: Král v »podvlíkačkách«, pocta Ukrajině i česká stopa
    6. května 2023 ● 16:26

    Král Karel III. (74) je korunován, jeho choť Camilla (75) rovněž. Jaké byly nejsilnější momenty celé ceremonie, která se v Británii odehrála více než po 70 letech? Pojďte si je připomenout.

  • 1.

    Karlovy nové šaty?

    Jistě znáte pohádku Císařovy nové šaty... Král ji trochu nechtěně připomněl momentem, kdy stál ve Westminsterském opatství jen v košili a kalhotách, než ho ošatili do slavnostních rouch a do pláště. Jistě si nikdo nedovolil ani zakašlat, natož snad naznačovat, že je Karel (či Charles) »v nedbalkách«.

  • 2.

    Nezdárník Harry

    O účasti prince Harryho se dlouhou dobu spekulovalo a stejně tak se tvrdilo, že bude usazen někde vzadu, zhruba v desáté řadě. Ale nakonec usedl mladší ze synů krále Karla III. ve třetí řadě, a tak nepůsobil jako utiskovaný chudák. Ovšem protože není aktivním členem královské rodiny, byl pouze divákem, nikoliv součástí dalších oslav. Nezdárný princ zároveň nebude ani na balkoně Buckinghamského paláce.

     

  • 3.

    Bučení na Andrewa

    Ještě hůř na tom byl ale Karlův bratr Andrew, který byl nucen odejít z aktivní části rodiny kvůli mnohým skandálům. Když odjížděl vozem z Buckinghamského paláce do Westminsterského opatství, aby zhlédl, jak se jeho bratr stává oficiálně králem, veřejnost nebyla nadšená a dokonce na něj bučela!

  • 4.

    Karel v slzách

    Emoce zkrátka lítaly všemi směry - přece jen se jedná o důležitou událost. Nejvíc vše prožíval asi sám Karel. Když dostával korunu na hlavu a pocítil povinnosti na svých královských bedrech, byl evidentně velmi dojatý. Podle experta Jindřicha Forejta je to ovlivněno i tím, že je věřící.

  • 5.

    Polibek Williama

    Velmi silný moment představovala také chvíle, která následovala poté, co arcibiskup z Canterbury složil králi hold jménem celé anglikánské církve. Před krále, svého otce Karla, předstoupil totiž starší syn William. Z titulu prince z Walesu králi slíbil svou věrnost. Přečetl přísahu a poté krále políbil na tvář.

  • 6.

    Děti ukradly show

    Zato Williamova dítka se nechovala na korunovaci zcela nejlépe. Charlotte sice vypadala velmi elegantně a malého Louise držela za ruku, jenže ten se neudržel a pořádně si zívnul. A starší George, který se stal jedním z pážat a dostal tak důležitý úkol, vyplazoval jazyk a šklebil se. A to má být jednou také králem... Není divu, že všechna média věnovala pozornost především těmto královským raubířům.

  • 7.

    Dva kočáry a dvě koruny

    Jak cestu do Westminsterského opatství, tak i zpět do paláce, absolvovali Karel s Camillou ve Zlatém kočáře. Ten jeho maminka dostala k diamantovému jubileu – 60. výročí počátku své vlády. Kočár sice odpovídá historickým náležitostem, z hlediska vybavení je ale v podstatě moderní limuzínou. Vytápění nebo stahovací okénka nemohou chybět. Dokonce se okna ani nezamlžila během deštivého počasí. 

     

    Důležitý byl ale i druhý kočár s názvem Diamantový. Tím z opatství odjel princ William s rodinou. Princezna Anne (72) zase jela na koni, a to proto, že dostala funkci osobního strážce krále.

     

    Číslo dvě bylo ale jaksi symbolické, dvě byly totiž i koruny, tedy pokud nepočítáme tu pro královnu Camillu samozřejmě. Karel vystřídal hned dvě - imperiální a korunovační. Koruna svatého Eduarda váží přitom 2 kila. To se pronese... Na konci ceremoniálu dostal pak imperiální korunu, ta už váží jen něco málo přes 1 kilo.

     

     

  • 8.

    Pocta Ukrajině

    Jistou symboliku měla možná i výzdoba katedrály, kde se korunovace odehrávala. Ač je královská rodina apolitická, objevila se v katedrále menší nápověda, na jaké straně války na Ukrajině Británie stojí. Jakousi poctu Ukrajině symbolizovaly barvy koberců - modrá a žlutá, což jsou právě barvy na ukrajinské vlajce. Mezi hosty korunovace byla navíc i první dáma této země, Olena Zelenská

  • 9.

    Česká stopa

    Pozvánku dostali také představitelé našeho státu, konkrétně prezident Petr Pavel s manželkou Evou. Té to velmi slušelo - není divu, když model měla od Beaty Rajské, která díky tomu dostala také na tuto velkolepou událost pozvání.

     

  • 10.

    Britští premiéři

    Věrnost koruně, přes to zkrátka nejede vlak. Proto také na korunovaci dorazili všichni bývalí premiéři Británie - a že jich nebylo zrovna málo. Tony Blair, John Major, Gordon Brown, David Cameron, Liz Trussová, Theresa Mayová, Boris Johnson. A samozřejmě nechyběl ani současný premiér Rishi Sunak.

     

     

     

    Korunovace krále Karla III.: Theresa Mayová
    Autor: ČTK / AP / Toby Melville

    Korunovace Karla III.: Bývalý britský premiér Boris Johnson s manželku Carrie. (6.5.2023)
    Autor: ČTK / AP / Andrew Milligan

    Korunovace Karla III.: Britský premiér Rishi Sunak s manželkou. (6.5.2023)
    Autor: Reuters

    Fotogalerie
    196 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 23

Lorena Butiglione: Luxusní život vedou naši vládci. Akce bez nás o nás, hlavně, že jim to ovce zaplatí. Když ne, tak oni mají páky na to, jak to z nás vydřít. V téhle vládě je prostě všechno hnus.(fialovej) Vše příšerné divadlo, aktéři mají podivné oblečky a na konci tohoto představení nám zbydou prázné ruce a oči pro pláč.

(19. 05. 2023 15:01)

nespokojeny: Aha, tak to bude nakonec ...da.

(07. 05. 2023 18:55)

Irena Vasickova: Pani Špionka č. 1 se na stará kolena vrhls na módu.

(07. 05. 2023 17:24)

JaNat: To není on, ale ona a v převleku. Ve svém se dělá náramně slušnou a v 15 řádí.

(07. 05. 2023 15:19)

stařec: A co ta sláma,co jim trčí z bot ?!?!

(07. 05. 2023 10:48)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy