Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Symbol vytrvalosti: Světoví lídři gratulují novému britskému králi. Přání přišlo i z Číny

Autor: ČTK - 
6. května 2023
16:14

Jako symbol vytrvalosti vidí světoví lídři dnešní korunovaci britského panovníka Karla III., kterému k historickému okamžiku pogratulovali mimo jiné americký prezident Joe Biden, předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová či český premiér Petr Fiala. Blahopřání i přes chladné vztahy Pekingu s Londýnem připojil čínský prezident Si Ťin-pching.

„Gratuluji králi Karlovi III. a královně Camille ke korunovaci. Vytrvalé přátelství mezi Spojenými státy a Británií je zdrojem síly pro oba naše národy,“ napsal na twitteru Biden. Korunovace se i přes pozvání neúčastnil, Washington místo něj zastupovala jeho manželka, první dáma Jill Bidenová. Uvedla, že pro ni bylo ctí účastnit se „historického“ ceremoniálu.

Za „symbol stability a kontinuity“ označila dnešní korunovaci předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. „Korunovace je důkazem trvalé síly britské monarchie,“ uvedla na twitteru von der Leyenová, která se účastnila i obřadu ve Westminsterském opatství.

V Londýně dnes byl i francouzský prezident Emmanuel Macron. „Jsem hrdý na to, že mohu být v tento historický den po vašem boku,“ vzkázal na twitteru Macron královskému páru, který označil za „přátele Francie“.

„Blahopřeji králi Karlu III. k jeho korunovaci. Rád vzpomínám na naše setkání v Brně a Londýně. (...) Přeji Karlu III., jeho rodině a Velké Británii vše dobré,“ napsal na twitteru Fiala. Českou republiku v Londýně zastupoval prezident Petr Pavel s manželkou Evou.

Přání z Westminsterského opatství připojila i italská premiérka Giorgia Meloniová, která na snímku na sociálních sítích po boku britského premiéra Rishiho Sunaka zkoumala starobylou mozaiku. Tu podle ní „mistrovsky před zhruba osmi stoletími vypracovali italští řemeslníci“ a dnes je svědectvím „hluboké a historické spolupráce“ Londýna a Říma.

Gratulace Karlovi a jeho choti Camille zaslal i čínský prezident Si Ťin-pching, uvedla dnes podle agentury Reuters čínská média. Peking je podle Siho ochotný rozšířit splupráci a kulturní výměnu s Británií a obě země by měly společně prosazovat mír. Vztahy mezi Pekingem a Londýnem jsou přitom nejhorší za poslední desetiletí poté, co Británie omezila čínské investice kvůli obavám o národní bezpečnost a vyjádřila znepokojení nad rostoucí vojenskou a ekonomickou asertivitou Číny.

Video  Korunovace krále Karla III. ve Westminsterském opatství.  - Reuters
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi