Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

V Asii padly rekordní teploty: Naměřili přes 45 °C, miliony trpících lidí

Autor: amb - 
8. května 2023
17:40

Několik zemí jihovýchodní Asie o víkendu zaznamenalo teplotní rekordy. Region již několik týdnů sužuje vlna veder, která přinesla utrpení milionům lidí. Dosavadní teplotní maxima byla překonána ve Vietnamu, Laosu a hlavním městě Thajska, kde se k horku přidalo i období intenzivního smogu, které způsobilo nárůst znečištění, informovala CNN.

Vědci již dlouho varují, že vlny veder se budou zhoršovat se stupňujícími se dopady klimatické krize způsobené lidskou činností.

Ve vietnamském severním regionu Tuong Duong v sobotu teploty dosáhly 44,2 stupně Celsia. Podle historika počasí Maximiliana Herrery je to nejvyšší teplota, jaká kdy byla v zemi zaznamenána.

V sousedním Laosu ve městě Luang Prabang bylo v sobotu naměřeno 43,5 stupně Celsia, čímž byl překonán národní rekord 42,7 stupně Celsia, který byl stanoven teprve minulý měsíc, uvedl Herrera. Také laoské hlavní město Vientiane překonalo tento víkend svůj dosavadní teplotní rekord, když teploty dosáhly 42,5 stupně Celsia.

V Thajsku byla v sobotu v Bangkoku naměřena rekordní teplota 41 stupňů Celsia. Hlavní město patří k velkým částem země, které od konce března trpí teplotami kolem 30 až 40 stupňů Celsia.

V polovině dubna se severozápadní město Tak stalo prvním místem v zemi, kde teplota přesáhla 45 stupňů Celsia, uvedl Herrera na základě údajů thajského meteorologického úřadu. Minulý měsíc thajský premiér Prajutch Čan-Oča vyjádřil znepokojení nad „nebezpečně vysokými teplotami v různých částech Thajska“.

Duben a květen jsou pro jižní a jihovýchodní Asii obvykle nejteplejšími měsíci v roce, protože teploty stoupají, než každoroční monzunové deště přinesou úlevu.

Očekává se, že v nadcházejících dnech se teploty v celém regionu vrátí blíže k průměru, ale bezprecedentní vedra jsou s prohlubující se klimatickou krizí stále častější.

Studie z roku 2022 varovala, že nebezpečné vlny veder s teplotami 39,4 stupně Celsia a vyššími se budou na přelomu století vyskytovat třikrát až desetkrát častěji.

V tropech, které zahrnují velkou část Asie, by se podle studie mohl počet dnů s „extrémně nebezpečnými vedry“ – definovanými jako 51 stupňů Celsia – zdvojnásobit, což by ohrozilo obyvatele zasažených zemí.

„Z definice nevíme, co by se mohlo stát, kdyby byly velké skupiny obyvatel vystaveny bezprecedentnímu stresu z horka a vlhkosti,“ řekl již dříve CNN hlavní autor studie Lucas Vargas Zeppetello z Harvardovy univerzity. „Vlny veder ale v posledních několika desetiletích již byly extrémně smrtící a existuje vážný důvod k obavám do budoucna,“ dodal.

Video  Top destinace pro rok 2023. Kam se letos vydat na dovolenou?  - Videohub
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi