Obsah filmu Duna

První část

Kultovní sci-fi dílo vypráví o mocenských bojích uvnitř galaktického Impéria, v nichž jde o ovládnutí planety Arrakis: zdroje vzácného koření - melanže, jež poskytuje zvláštní psychické schopnosti, které umožňují cestování vesmírem. Padišáh imperátor svěří správu nad Arrakisem a s ní i komplikovanou těžbu neobyčejné látky vévodovi rodu Atreidů.

Celá anabáze je ale součástí spiknutí, z něhož se podaří vyváznout jen vévodovu synovi Paulovi a jeho matce, kteří uprchnou do pouště. Jejich jedinou nadějí jsou nedůvěřiví domorodí obyvatelé fremeni, schopní trvale přežít ve vyprahlé pustině. Mohl by Paul Atreides být spasitelem, na kterého tak dlouho čekají?

 Druhá část

Chlapec se stane Mesiášem kočovníků na pouštní planetě, kde žijí obří červi, kteří chrání komoditu zvanou Koření. Koření mění lidi v cestovatele, mystiky a šílence. Jakou cenu zaplatí, aby se stal novým vládcem jejich vesmíru?

Obsazení filmu Duna

Herci POstavy
Timothée Chalamet Paul Atreides, vévoda z rodu Atreidů
Zendaya Chani, mladá žena z řad Fremenů
Rebecca Ferguson Lady Jessica, Paulova matka z rodu Bene Gesserit
Josh Brolin Gurney Halleck
Austin Butler Feyd-Rautha Harkonnen
Florence Pugh princezna Irulan
Dave Bautista Glossu Rabban
Christopher Walken Shaddam IV., císař rodu Corrino
Stephen McKinley Henderson Thufir Hawat
Léa Seydoux Lady Margot
Stellan Skarsgård baron Vladimir Harkonnen
Charlotte Rampling Gaius Helen Mohiam, matka představená
Javier Bardem Stilgar, vůdce kmene Fremenů na Sietch Tabr

Timothée Chalamet - Paul Atreides

 Velmi talentovaný a kritikou uznávaný americký herec. Narodil se 27. prosince 1995 v New Yorku v USA. Chalamet získal široké uznání a ocenění za svou průlomovou roli ve filmu "Call Me by Your Name" (2017), kde ztvárnil postavu Elia Perlmana. Za svůj výkon ve filmu "Call Me by Your Name" získal nominaci na Oscara v kategorii Nejlepší herec a stal se tak třetím nejmladším hercem, který byl v této kategorii nominován.

Od té doby si Chalamet zahrál v několika pozoruhodných filmech, včetně "Lady Bird" (2017), "Beautiful Boy" (2018) a "Little Women" (2019). Je známý svou hereckou všestranností a schopností ponořit se do složitých a různorodých rolí. Chalametovy výkony jsou často oceňovány pro svou emocionální hloubku, zranitelnost a naturalistický styl. Byl oceněn řadou cen a nominací, včetně ceny BAFTA a nominace na Zlatý glóbus. Kromě filmové tvorby se Chalamet objevuje také v divadelních představeních, kde předvádí svůj talent v živém divadle.

Zendaya - Chani

Celým jménem Zendaya Maree Stoermer Coleman, je americká herečka, zpěvačka a modelka. Narodila se 1. září 1996 v Oaklandu v Kalifornii, USA.

Zendaya se poprvé proslavila rolí Rocky Blue v seriálu Disney Channel "Shake It Up" (2010-2013). Od té doby získala uznání kritiky za ztvárnění Rue Bennettové v seriálu HBO "Euphoria" (2019-dosud), za které získala cenu Emmy za vynikající hlavní ženský herecký výkon v dramatickém seriálu. Zendaya úspěšně přešla od svých kořenů na Disney Channel k účinkování ve velkých filmech, včetně superhrdinského filmu "Spider-Man: Návrat domů" (2017) a jeho pokračování.

Zahrála si také v hudebním dramatu "The Greatest Showman" (2017) po boku Hugha Jackmana a získala uznání za své pěvecké a taneční schopnosti. Jako módní ikona se Zendaya proslavila svými odvážnými a inovativními stylovými rozhodnutími na červeném koberci, což jí vyneslo místo na mnoha seznamech nejlépe oblékaných žen.

Kromě herectví se věnuje i úspěšné hudební kariéře a vydává singly jako "Replay" a "Something New". Zendaya využívá svou platformu k obhajobě důležitých sociálních otázek, včetně zastoupení a rozmanitosti v zábavním průmyslu.

Rebecca Ferguson - Lady Jessica

Švédsko-britská herečka známá svými podmanivými výkony na velkém plátně i v televizi. Narodila se 19. října 1983 ve Stockholmu ve Švédsku.

Fergusonová získala mezinárodní uznání díky roli Ilsy Faustové v akčním špionážním filmu "Mission: Impossible - Národ grázlů" (2015) a jeho pokračováních. V roli Ilsy Faustové předvedla své výjimečné herecké schopnosti a vnesla do postavy hloubku a komplexnost.

Fergusonová předvedla svou všestrannost v různých žánrech, od historických dramat jako "Bílá královna" (2013) až po sci-fi filmy jako "Život" (2017) a "Doktor Spánek" (2019). Má silné jevištní zázemí, protože před přechodem k filmu a televizi účinkovala v divadelních představeních. Během své kariéry byla nominována a získala několik ocenění, včetně nominace na Zlatý glóbus za roli ve filmu "Bílá královna".

Kromě hereckých schopností je Fergusonová uznávána také pro svou krásu a půvab, díky nimž je vyhledávanou osobností ve světě módy a modelingu.

Josh Brolin - Gurney Halleck

Americký herec, narodil se 12. února 1968 v Santa Monice v Kalifornii, USA. Brolin pochází z rodiny s bohatým hereckým zázemím, neboť jeho otcem je herec James Brolin a nevlastní matkou kultovní herečka Barbra Streisand.

Uznání kritiky si získal za roli Llewelyna Mosse v neo-westernu "No Country for Old Men" (2007), za kterou byl nominován na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Brolin podal výrazné herecké výkony ve filmových trhácích, jako jsou "Avengers: (2018) a "Avengers: Endgame" (2019), kde ztvárnil postavu Thanose.

Je známý svými fyzickými proměnami a oddaností svým rolím, které zahrnovaly intenzivní trénink a přibírání či hubnutí. Brolinova filmografie zahrnuje pestrou škálu žánrů, včetně dramat jako "Milk" (2008) a "W". (2008), a kriminální filmy jako "Sicario" (2015) a jeho pokračování. Spolupracoval s uznávanými režiséry, jako jsou bratři Coenové, Oliver Stone a Denis Villeneuve, a ukázal tak svůj rozsah a schopnost přivést k životu složité postavy.

Stellan Skarsgård - Vladimir Harkonnen

Velmi úspěšný švédský herec, známý svým výjimečným talentem a všestranností. Narodil se 13. června 1951 ve švédském Göteborgu.

Skarsgård má za sebou bohatou kariéru trvající více než pět desetiletí, během níž hrál ve švédských i mezinárodních filmech. Mezinárodní uznání mu přinesla role profesora Geralda Lambeaua ve filmu Dobrý Will Hunting (1997), za kterou byl nominován na Zlatý glóbus za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Skarsgård spolupracoval s renomovanými režiséry, jako je Lars von Trier, a zahrál si významné role ve filmech jako "Prolomit vlny" (1996), "Tanečnice v temnotách" (2000) a "Melancholia" (2011).

Ztvárnil také ikonické postavy ve filmových trhácích, jako je Bootstrap Bill Turner v sérii "Piráti z Karibiku" a Dr. Erik Selvig v Marvel Cinematic Universe. Skarsgårdovy výkony se vyznačují schopností vnést do svých postav hloubku a komplexnost a zaujmout diváky svým vybroušeným ztvárněním. Během své kariéry získal řadu ocenění a nominací, včetně několika cen Guldbagge, nejvyššího ocenění ve švédské kinematografii.

Duna: Část druhá - podrobné informace o filmu

Duna: Část druhá se odehrává tisíce let v budoucnosti a navazuje tam, kde film skončil minule: U Atreida (Timothée Chalamet), mladého muže, kterého osud zavál do mezigalaktického boje o moc. Paul, syn zavražděného vládce a mystické lady Jessicy (Rebecca Ferguson), byl postaven nejvyšší zkoušce – překonat svůj strach, když ho osud a mocné neviditelné síly vtáhnou do písků odlehlé planety Arrakis. Duna zkoumá nadčasová i aktuální témata od romantické i mateřské lásky až po globalismus, věrnost, pomstu a katarzi. V tomto příběhu o souboji lidstva s přírodou rozvíjí autor Frank Herbert ekologická témata.

Režisér Denis Villeneuve připomíná: „Navazujeme na příběh, ale zvyšujeme laťku a nabízíme divákům zcela nový zážitek, který se stupňuje díky ještě úchvatnějším vizuálním efektům a obrovským akčním sekvencím, novým postavám, ještě větším dobrodružstvím a skutečně silnému, dojemnému milostnému příběhu.“

Jádrem děje je nadčasový konflikt mezi silami dobra a zla. Na jedné straně stojí Fremeni, představitelé lidstva bojující za kolektivní přežití původních obyvatel a planety Arrakis. Na druhé straně stojí Harkonenové, symbol zkaženosti, násilí a chamtivosti. Tam, kde se setkávají, se odehrává rozporuplný příběh Paula Atreida, který se opírá o Chaninu (Zendaya) divokost a Stilgarovu (Javier Bardem) moudrost, aby získal důvěru a podporu Fremenů, zatímco Harkonneni pokračují v pustošení písků Arrakisu kvůli koření, ačkoli jejich snahy nezůstávají bez odezvy, což je ještě více rozzuří a vede k totální válce... V kinech od 29. února 2024.

Duna: Část druhá • V druhé části se Paul Atreides spojí s Chani a Fremeny a zároveň se vydá na válečnou stezku pomsty proti spiklencům, kteří zničili jeho rodinu. Čelí volbě mezi svou životní láskou a osudem známého vesmíru a snaží se zabránit strašlivé budoucnosti, kterou může předvídat jen on.
Autor: Warner Bros., Vertical Ent.

Duna (psáno ᑐ ᑌ ᑎ ᕮ) je americký epický sci-fi film režiséra Denise Villeneuvea, který je spolu s Jonem Spaihtsem autorem scénáře. Jedná se o pokračování filmu Duna (2021), druhý díl adaptace románu Franka Herberta z roku 1965, a sleduje Paula Atreida, který se spojí s lidem Fremenů z pouštní planety Arrakis, aby vyhrál válku proti rodu Harkonnenů.

Timothée Chalamet, Zendaya, Rebecca Ferguson, Josh Brolin, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Stellan Skarsgård, Charlotte Rampling a Javier Bardem si zopakovali své role z prvního filmu, k hereckému ansámblu se přidali Austin Butler, Florence Pugh, Christopher Walken a Léa Seydoux. Vývoj filmu začal poté, co společnost Legendary Entertainment získala v roce 2016 filmová a televizní práva na Dunu.

Villeneuve se k režii filmu přihlásil v roce 2017 s tím, že kvůli složitosti románu natočí jeho dvoudílnou adaptaci. Produkční smlouvy byly zajištěny pouze pro první film, přičemž druhý film měl dostat zelenou na základě úspěchu prvního. Ačkoli se Villeneuve obával o jistotu pokračování poté, co měl první film souběžně premiéru v kinech i na HBO Max, Warner Bros. Pictures ho ujistilo, že pokud si HBO Max povede dobře, pokračování vznikne.

Po kritickém a komerčním úspěchu prvního filmu daly společnosti Warner Bros. a Legendary Entertainment v říjnu 2021 filmu zelenou. V roce 2022 bylo oznámeno nové obsazení včetně Pugh, Butlera, Walkena, Seydoux a Yacouba, o rok později pak Nelsona. Hlavní natáčení probíhalo v Budapešti, Itálii a Abú Zabí od července do prosince 2022.

Duna: Část druhá • V druhé části se Paul Atreides spojí s Chani a Fremeny a zároveň se vydá na válečnou stezku pomsty proti spiklencům, kteří zničili jeho rodinu. Čelí volbě mezi svou životní láskou a osudem známého vesmíru a snaží se zabránit strašlivé budoucnosti, kterou může předvídat jen on.
Autor: Warner Bros., Vertical Ent.

Eric Roth byl najat jako spoluautor scénáře v dubnu 2017 a později bylo potvrzeno, že se na scénáři vedle Rotha a Villeneuvea podílí i Jon Spaihts. V dubnu 2019 bylo potvrzeno, že tvůrce jazyků Hry o trůny David Peterson bude pro film vyvíjet jazyky.

Duna je sci-fi román Franka Herberta, který vyšel v roce 1965. Je to první kniha ze série známé jako Sága Duny nebo Kronika Duny, která zahrnuje šest románů napsaných samotným Frankem Herbertem a další knihy napsané jeho synem Brianem Herbertem ve spolupráci s autorem Kevinem J. Andersonem.

Příběh se odehrává ve vzdálené budoucnosti a odehrává se především na pouštní planetě Arrakis, známé také jako Duna. Planeta je jediným zdrojem melanže, cenného koření, které poskytuje zvýšené vědomí a prodloužený život. Kontrola nad Arrakis a jejími zdroji koření se stává centrem politických a ekonomických bojů o moc. Román sleduje Paula Atreida, mladého syna vévody Leta Atreida a lady Jessiky.

Rod Atreidů je pověřen správou Arrakisu, kterou přebírá od rodu Harkonnenů, svých dlouholetých rivalů. Jak se Paul a jeho rodina pohybují ve složité a zrádné politice Arrakisu, prochází proměnou z mladého šlechtice v mesiášskou postavu Fremenů, původních obyvatel planety žijících v poušti. Duna je známá svým složitým budováním světa, komplexními postavami a zkoumáním témat, jako je politika, náboženství, ekologie a lidská schopnost moci a ovládání. Kombinuje prvky science fiction, dobrodružství a politických intrik, čímž vytváří bohatý a pohlcující vesmír.

Román se dočkal velkého ohlasu a je považován za mistrovské dílo vědeckofantastické literatury. V roce 1966 získal cenu Hugo a v roce 1965 cenu Nebula a od té doby se stal jedním z nejprodávanějších sci-fi románů všech dob. Jeho úspěch vedl k několika adaptacím, včetně filmu Davida Lynche z roku 1984, minisérie z roku 2000 a filmu Denise Villeneuva z roku 2021, přičemž se plánují další adaptace, které by pokryly celý rozsah ságy.

Duna: Část druhá • V druhé části se Paul Atreides spojí s Chani a Fremeny a zároveň se vydá na válečnou stezku pomsty proti spiklencům, kteří zničili jeho rodinu. Čelí volbě mezi svou životní láskou a osudem známého vesmíru a snaží se zabránit strašlivé budoucnosti, kterou může předvídat jen on.
Autor: Warner Bros., Vertical Ent.

Série Duna, kterou napsal Frank Herbert a v níž pokračují Brian Herbert a Kevin J. Anderson, rozšiřuje události prvního románu a hlouběji proniká do historie, mytologie a budoucnosti "dunajského" vesmíru. Další knihy zkoumají důsledky mocenského vzestupu Paula Atreida, vzájemné vztahy různých frakcí a organizací a trvalý vliv planety Arrakis a jejího koření.

Duna Franka Herberta má v oblasti vědeckofantastické literatury obrovský význam, a to hned z několika důvodů. Román je proslulý rozsáhlým a složitým budováním světa. Herbert vytvořil plně realizovaný vesmír s vlastní historií, kulturami, náboženstvími a ekologickými systémy. Hloubka a bohatost světa Arrakisu a okolních planet inspirovala nespočet autorů a čtenářů a nastavila vysoký standard pro pohlcující prostředí science fiction.

Duna se zabývá ekologickými a environmentálními tématy způsobem, který byl ve své době průkopnický. Planeta Arrakis je pouštní svět s křehkým ekosystémem a Herbert se zde zabývá důsledky využívání životního prostředí a vzájemnou závislostí mezi formami života a jejich prostředím. Ekologické povědomí a důraz na křehkou rovnováhu přírody v románu výrazně ovlivnily pozdější díla science fiction a podnítily větší zohlednění environmentálních otázek v rámci žánru.

Duna se hluboce zabývá složitou politikou a bojem o moc ve svém vesmíru. Román zkoumá témata vládnutí, imperialismu a machinací politické moci. Nabízí kritické zkoumání využívání a zneužívání moci, důsledků politického manévrování a způsobů, jakými může moc korumpovat. Toto zkoumání politiky a moci mělo trvalý vliv na sci-fi vyprávění a inspirovalo další díla, která se zabývala podobnými tématy.

Duna: Část druhá • V druhé části se Paul Atreides spojí s Chani a Fremeny a zároveň se vydá na válečnou stezku pomsty proti spiklencům, kteří zničili jeho rodinu. Čelí volbě mezi svou životní láskou a osudem známého vesmíru a snaží se zabránit strašlivé budoucnosti, kterou může předvídat jen on.
Autor: Warner Bros., Vertical Ent.

Postavy v Duně jsou komplexní a mnohorozměrné. Herbert mistrně vykresluje jejich motivace, strachy a vnitřní boje, díky čemuž se stávají důvěryhodnými a zapamatovatelnými. Hlavní hrdina, Paul Atreides, prochází cestou proměny, která zkoumá hranice lidského potenciálu a důsledky toho, když se stane mesiášskou postavou. Hloubka a psychologický realismus postav v Duně ovlivnily vývoj postav science fiction v následujících dílech.

Román se zabývá kulturními a náboženskými aspekty svého vesmíru, přičemž různé frakce a společnosti mají každá svou vlastní víru a praktiky. Herbert zkoumá vliv náboženství na jednotlivce a společnosti, zabývá se tématy proroctví, fanatismu a manipulace s vírou. Toto zkoumání kulturní a náboženské rozmanitosti a jejího vlivu na společnost mělo trvalý dopad na science fiction a podnítilo hlubší zkoumání systémů víry a jejich vlivu na fiktivní světy.

Duna měla vždy na žánr science fiction hluboký vliv. Její ambiciózní rozsah, témata nutící k zamyšlení a složitý příběh nastavily vysoký standard pro následující díla science fiction. Vliv románu je patrný v mnoha literárních a filmových dílech, která následovala, stejně jako v jeho trvalé oblibě mezi čtenáři a jeho postavení klasika vědeckofantastické literatury.

Viděli jste film Duna: Část druhá? Podělte se o své dojmy v diskusi

Video
Video se připravuje ...

Krutost, chamtivost, láska a... obří červi! Druhá Duna se blíží Warner Bros., Vertical Ent., idh

Fotogalerie
26 fotografií