Vánočnímu překvapení se v teráriu dařilo náramně. S rostoucími venkovními teplotami a probouzející se přírodou ale nadešel čas vypuštění na svobodu. Ochránci nechtěli nic ponechat náhodě, a tak samici ještěrky obecné vybrali parádní nový domov.

„Pečlivě vybraná lokalita se nachází na soukromém pozemku v Bučí na severním Plzeňsku. Zde na zahrádce a rozsáhlé skalce bude ještěrka nejenom v perfektním prostředí, ale také pod dozorem a mimo dosah psů a koček,“ popsal zvířecí záchranář Karel Makoň.

Ještěrka cestovatelka

Hbitý plaz má za sebou zajímavou cestu. K zimnímu spánku si vybral v plzeňském v hobbymarketu  květník s jehličnanem. Ten na Vánoce koupila a domů přinesla rodina malé Emičky.

Plaz zakrátko v teple ožil a rejdil mezi hračkami. Rodiče se ale zachovali naprosto ukázkově. „Můj táta choval exotické plazy, tak mi to tam z dětství naskočilo. Ještěrku jsme umístili do bedny se substrátem, krytem, vodou a moučnými červy,“ popsala máma Emičky Kateřina.

Uznání mladé rodině

Rodina kontaktovala plzeňské ochránce zvířat a probuzenou ještěrku jim předala. „Velmi dobře vyhodnotili situaci, určili druh živočicha a postarali se o něj naprosto perfektně,“ chválil zachránce ještěrky Makoň.

Emička, která ještěrku stačila pojmenovat Růžička, se s novou kamarádkou loni v prosinci loučila s těžkým srdíčkem. Pochopila ale, že je to pro zvířátko to nejlepší. Díky pohotové reakci mladé rodiny se tak teď může hbitý plaz opět prohánět zelení.  

VIDEO: Tyhle ještěrky byste doma najít nechtěli. První odchov jedovatých korovců mexických v plzeňské zoo. 

Fotogalerie
12 fotografií