„Mohu potvrdit, že evidujeme nárůst sexuálně přenosných onemocnění, zejména tedy jde o syfilis a kapavku. Problém se přitom netýká jen Brna, Jihomoravského kraje, nebo České republiky, ale celé Evropy,“ upozornil vedoucí centra komunikace Fakultní nemocnice Brno Václav Janištin.

Mladí i staří

Zajímavostí určitě je, že nemoci se netýkají jen určité věkové skupiny, ale lékaři je zaznamenali jak u mladých, tak i u penzistů. „Převládá názor, že se tyto nemoci dají léčit a není proto třeba být před nimi na pozoru,“ přidal postřeh mluvčí Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Jiří Erlebach.

Stejně to vnímají i hygienici. „Obecně platí, že po období pandemie covidu opadl u lidí strach z infekcí a odložili zdrženlivost,“ vysvětlila ředitelka protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek.

Hrozí neplodnost

Obě tyto pohlavní choroby přitom podle epidemioložky představují závažný zdravotní problém. „Jde zejména o potenciální následky, jakým je například neplodnost,“ zdůraznila Ciupek.

Nárůst sexuálních nemocí si lékaři vysvětlují zrušením restrikcí souvisejících s covid-19. „Otevřely se hranice, spustily se studentské výměnné pobyty, vzrostla turistika i počet služebních cest,“ uvedl Janištin.

Přenáší se stykem

Syfilis je nemoc přenášená pohlavním stykem. Při porodu se ale může přenést i na miminko. Má čtyři stádia: primární (typickým příznakem je kožní vřed o průměru až 3 cm), sekundární (nejčastěji jde o vyrážku, provází ji často i vypadávání vlasů), latentní (zarudlé hrbolky na většině těla) a terciální (typické jsou hrudky připomínající nádor, mohou se vyskytnout kdekoliv).

Také kapavka se přenáší pohlavním stykem. Zasahuje hlavně konečník, nosohltan a oční spojivky. U žen bývá častokrát bezpříznaková, u mužů vytéká z penisu bělavá tekutina, která je postupně hnisavá. Při močení pociťují pacienti pálení. Nemoc způsobuje neplodnost.

VIDEO: Monika Arenbergrová o HIV a kapavce.