Většina lidí má dnes Základní instinkt spojený pouze s jednou, možná dvěma scénami, ale podle Jany Bébarové a Marka Slováka, kteří viděli obnovenou premiéru, se jedná o velmi důmyslný snímek slavného režiséra Paula Verhoevena a kameramana Jan de Bonta. 

Video
Video se připravuje ...

Kulový Blesk: Kde se inspirovala pikantní scéna Základního instinktu? pdc, klb, Marek

„Základní instinkt je mnohem vychytralejší než thrillery z 90. let, jako jsou Osudová přitažlivost, Skandální odhalení, Devět a půl týdne nebo později Neslušný návrh, Striptýz nebo Někdo se dívá. Základní instinkt je totiž o hře kočky s myší a klamání diváka prostřednictvím toho, jaké informace jsou mu poskytovány. S tím, že při sledování musí několikrát přehodnotit, kdo je vrah nebo vražedkyně. Ve výsledku jsou tam všichni, kteří přežijí psychopati nebo psychopatky, či sociopati nebo socipatky,“ myslí si filmový kritik Marek Slovák.

Nejnovější upravená verze má samozřejmě lepší zvuk i obraz, ale kdo by čekal pouze digitáln í vyčištění, bude asi na omylu. „Je to remastrovaná, nikoliv restaurovaná verze, takže to nevypadá, jak to vypadalo tehdy. Má to výrazný barevný posun k teplejší barevné paletě. Jelikož tak si to nyní Verhoeven spolu s Jan de Bontem přáli. Tudíž je tam mnohem teplejší, oranžovější pleťovka a vůbec to září všemi barvami, takže to není takový chladný noir nebo neo-noir, jaký si můžete pamatovat z původního uvedení v 90. letech,“ vysvětluje odborník.

Chtěla »ji« ukázat?

Kolem nejslavnější scény ze Základního instinktu panují nejrůznější mýty. Ten hlavní se týká toho, zda Sharon Stone odhalila svůj rozkrok dobrovolně nebo režisér použil záběr, o němž jí tvrdil, že ho nepoužije. Filmový publicista Marek Slovák přečetl řadu rozhovorů a knih a dospěl k nejasnému závěru.

Názor Sharon Stonové se v průběhu let liší a stejně tak u Paula Verhoevena. Nelze to tedy jasně určit,“ říká Marek Slovák.  Sharon Stone je přesvědčená, že byla zrazená, neboť jí při natáčení bylo údajně řečeno, ať si spodní prádlo sundá, protože bílé kalhotky vadily kameře. Jenže v předchozím záběru herečka točila scénu, v níž se obléká, jde na výslech a žádné „mini“ na sobě nemá. „Takže logicky nemůže mít kalhotky. Sharon Stone tvrdila, že byla oklamána, protože jí bylo přislíbeno, že se může podívat na monitor, kde bude nebo nebude vidět, jestli je něco pořádně vidět. A nebylo pořádně vidět nic,“ shrnuje Marek Slovák tvrzení slavné celebrity.

Režisér Paul Verhoeven je přesvědčen, že se Stonovou vše probíral a ona souhlasila. Dokonce to chtěla sama zapracovat, protože ji před natáčením vyprávěl historku, na níž byla tato pikantní scéna postavená. „Verhoeven během svého dospívání v Evropě několikrát na večírcích viděl ženu, která si přehazovala nohu přes nohu a neměla kalhotky a poutalo to pozornost. Jeden muž za ní šel a řekl jí, že nemá kalhotky, a že jí je vidět až tam a zda-li o tom ví? Ona na to zareagovala, že je hloupý a jasně, že o tom vím, proč myslí, že to celou dobu dělá?“ dodal závěrem Marek historku, co byl námět na asi nejslavnější hanbatou scénu v historii filmu.

Fotogalerie
22 fotografií