Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, bouřka 21°C

Žluté Česko: Takhle řepka opět dobyla českou krajinu! Září dodaleka a tahá za nos

Autor: Kristýna Beránková - 
14. května 2023
05:00

Žlutá je barva naše. To neříkali jen Vontové v knihách Jaroslava Foglara. Česko patří mezi evropské lídry v pěstování řepky. A letos opět zežloutlo

Potřebná i zatracovaná. Málokterá rostlina budí tolik emocí jako řepka. Zvláště když začne kvést a naplno se ukáže, kolik se jí v Česku vlastně pěstuje. Dlouhodobě zabírá zhruba 15 procent veškeré orné půdy. Není však pravda, že by se z ní vyráběla jen biopaliva.

„Většina se zpracuje na řepkový olej,“ říká agrární analytik Petr Havel. Podle něj je špatná pověst řepky způsobena i tím, že je třeba ji často ošetřovat chemikáliemi. Jinak by ji totiž zničili škůdci. Příliš popularity jí navíc nepřinese ani poměrně nelibý odér, který se z polí dodaleka šíří.

„Málokdo ale třeba ví, že jde o rostlinu, která chrání půdu před erozí. Má hluboké kořeny,“ upozorňuje analytik.

Víte, že...

Řepka vznikla křížením brukve zelné a brukve řepice, a to zřejmě ve Středomoří.

Vytlačil ji svítiplyn

Pravda je, že krajina ve střední Evropě žloutla už dávno předtím, než se začala užívat biopaliva. Řepka se v Česku pěstuje staletí. Ze semen se lisoval olej na masti a na svícení. V kronikách jsou první zmínky ze 16. století.

Největší rozmach zažila řepka mezi lety 1820 až 1839. S rozšířením svítiplynu, petroleje a minerálních olejů ji ale z polí vytlačily jiné plodiny. Za 1. republiky se řepka pěstovala minimálně. Opět se vrátila za druhé světové války. Zpočátku pro průmyslové účely (palivo, mazivo), v 70. letech minulého století pak zemědělci vyšlechtili nové vhodné odrůdy pro výrobu jedlého oleje.

Do krémů i laků

Zhruba 10 % produkce řepkového semene se zpracovává v chemickém průmyslu k výrobě plastických hmot, pryskyřic, laků, umělých vláken, mazacích prostředků, farmaceutických výrobků a v kosmetice.

Za oblaka nemůže

Když se nad krajinou vznášejí žlutá oblaka pylu, lidé se často domnívají, že na vině je právě řepka. Ve skutečnosti jde o pyl jehličnanů. Řepku opyluje hmyz, její pyl neputuje s větrem. Na druhou stranu ale není pravda, že by alergikům vůbec nevadil.

Lepší než olivy

Skladbou mastných kyselin je řepkový olej pro člověka vhodnější než oblíbenější olej olivový. Semena starších odrůd řepky obsahovala větší množství kyseliny erukové, která může mít negativní vliv na srdce. V dnešních kultivarech už ji ale téměř nenajdeme.

Pastva pro včely

Na hektaru pole kvete každý den 25 až 90 milionů květů. Řepka poskytuje včelám nektar bohatý na cukr (45 až 65 procent) a pyl. Med je kvalitní a vhodný k pastování.

Video  Na řepkovém poli v Rovné se objevil obří Pac-Man.  - Blesk
Video se připravuje ...

andorix ( 15. května 2023 10:31 )

Tady je zase inteligentů a inženýrů kteří všemu rozumí. Kdyby hloupost nadnášela tak létají jak vzducholodě. Než budete psát svoje fantazie, tak si něco nastudujte nebudete za hloupé.

gabreta ( 14. května 2023 11:50 )

"Od 1. září 2007 bylo v ČR zavedeno povinné přimíchávání biosložky do nafty a benzínu."
Kde v tý době byl Babiš? Zavedl to Kalousek, na pokyn Bruselu!! Než napsat kraviny o Babišovi, tak si něco nejdřív zjistěte!! Hlavně Babiš není pěstitel, ale zpracovatel!!

Jiří Zvěřina ( 14. května 2023 09:31 )

Žluté Česko??? Spíše žluté peklo...

Hoonza ( 14. května 2023 07:34 )

Kdo že to byl u moci a toto podle not EU prosadil?

Zobrazit celou diskusi