Malířka nemá o bláznivé náměty nouzi. Múzy k ní přicházejí kdykoliv během dne. Najednou jí bleskne hlavou myšlenka a Klára ví, co bude malovat. „Napadne mě celý obraz. V hlavě vidím, jak bude vypadat,” popisuje Blesku. Takových vnuknutí má umělkyně denně kolem desíti. Jakmile jí nějaká myšlenka nadchne, ihned si běží pro skicovací sešit a obraz si obyčejnou propiskou zaznamená.

V hlavě je schopná udržet až pět nápadů najednou. „To, čím krmím své podvědomí, se promítá do nápadů, které z mé hlavy padají," popisuje. Klára maluje okolo osmi až desíti hodin denně. Jeden velký obraz jí zabere okolo měsíce. Klára Sedlo se však nelimituje pouze na malování obrazů. Nedávno například natočila hororový filmek společně s Honzou Homolou, kdytaristou kapely Wohnout, a kurátorkou Renátou Mužíkovou.  

Na několika obrazech z různých koutů plátna vykukuje hlava malého tyranosaura rexe. „Jde v podstatě o cvakací hlavu dinosaura, kterou jsem viděla ve vitríně obchodu s cenovkou 50 korun. Vizuálně se mi strašně líbila. Když se natáhne, jezdí po podložce a cvaká, jako cvakací zuby. Je to kravina,” směje se Klára Sedlo. 

Jak na akt

„Maluju hodně partnery, se kterými zrovna chodím. Jde o lidi, kteří jsou mi blízcí. Člověk se s nimi nemusí sáhodlouze domlouvat," vysvětluje Klára. Když si pozve známé lidi do ateliéru, je to pro ni daleko jednodušší. „Zároveň musí být člověk ochotný se svléknout a nesmí mu to vadit," popisuje. Klářina velmi dobrá kamarádka Sára je asi na 50 obrazech, protože té nahota nevadí a ráda prý pózuje. Návštěvník výstavy v KC Průhon ji může vidět na obraze 37 stupňů Celsia, jak si nahá loupe spálenou kůži z břicha. „Přišla ke mně ‚koukej, co se mi stalo'. Loupala si spálenou kůži a já ji malovala," říká. 

Když maluje Klára nahatou sebe samotnou, necítí stud. „Na AVU jsme hodně pracovali na aktech v rámci figurální kresby. Člověk maloval nahé lidi a naučil se vnímat sám sebe jen jako světlo, stín a objem. Překazit autoakt může malířce pouze teplota v místnosti. „Když je v ateliéru zima, nemůžu se malovat nahá u zrcadla," směje se Klára.  

Kůň pějící ódy

Klářinu nejnovější výstavu může zájemce zhlédnout v Kulturním centru Průhon. I zde si stála na několika obrazech sama sobě předlohou, ale oblečenou. Příkladem je obrovský růžový obraz Wow. Vévodí mu růžový kůň s hlavou člověka. „Na mnoha místech obrazu se pořád opakuje stejný obličej, který má otevřenou pusu v překvapení nebo vyděšení," popisuje. Aby svůj obličej namalovala, použila fotku. „Obvykle se ale snažím malovat podle živého. Nastavím si zrcadlo a pracuji. Proto jsem na většině autoportrétů namalována z jedné strany. Na stejném místě mám totiž jak plátno, tak zrcadlo," říká Klára.

Obraz „Duchovní setkání", který Klára nikdy neprodá, zachycuje jí samotnou a ještě jednoho kamaráda, který drží červené ramínko. V dolní části obrazů se vznáší nespočet bílých duchů. Jedná se o reálnou situaci ze života. Připravili dekoraci duchů na halloween party z polystirenu a kousků prostěradla. Duchy za špagáty připevnili na ramínka a přenášeli jse z jednoho místa na druhé. Kláře se na obrazu podařil zachytit cenný okamžik s přáteli. Má k němu citovou vazbu.

Pokud se někomu líbí nějaký jiný obraz, může se s Klárou domluvit. „Cena nejmenších obrazů se pohybuje v řádu tisíců, větší v řádu desetitisíců až sto padesáti tisíc,“ popisuje Klára. Jedná se prý o zatím nejbizarnější výstavu, jakou dala kdy dohromady. Je hodně o snech. 

Kde: KC Průhon, Socháňova 1220
Kdy: Do 24. května
Vstupné: zdarma

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá výstava v KC Průhon uvnitř Jan Dařílek

Fotogalerie
36 fotografií