Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Inflaci v Íránu řeší radikálně: Na sítích rozprodávají své orgány!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia)
Autor: pma, swp - 
20. května 2023
10:35

Aktuální inflace se v Íránu pohybuje okolo padesáti procent. Mnoho tamních obyvatel kvůli tomu čelí chudobě, která je mnohdy vede k velmi radikálním činům. Někteří lidé tak začali skrze sociální sítě nabízet své orgány. Zájemci si na černém trhu mohou zakoupit játra, kostní dřeň, varlata či oční rohovky.

V posledních týdnech a měsících se na telegramových účtech v Íránu objevují dosti znepokojující zprávy typu: „Prodám varlata, 25 let, krevní skupina 0+, levé nebo pravé varle (vyberte si), prodávám z důvodu dluhu“.

Nejedná se bohužel o špatný vtip. Mnoho Íránců podle zjištění deníku Insider v inzerátech nejčastěji nabízí svá játra, ledviny, oční rohovky nebo kostní dřeň.

Jediné východisko

Ačkoliv ve většině zemí světa je prodej orgánů nezákonný, v Íránu je legální. K obchodu ale může docházet pouze na území státu a mezi jeho obyvateli. Není tak možné, aby si cizinec zakoupil některé z vnitřností obyvatele Íránu. Ti, kteří se nacházejí ve svízelné životní situaci, však tyto zákony i přes to obchází, a na černém trhu přes prostředníky orgány nabízí zájemcům z Turecka, Saudské Arábie nebo Spojených arabských emirátů.

Důvodem, proč se Íránci k podobným nabídkám uchylují, je dlouhotrvající inflace, která se v zemi pohybuje okolo padesáti procent. Kvůli té je mnoho obyvatel zadluženo, dochází k osobním bankrotům a jediné východisko v rychlém přivydělání potřebných peněz vidí Íránci právě v prodeji vlastních orgánů.

Nejedná se o nový trend

Částky, za kterou jsou lidé ochotni své orgány prodat, se často liší. Podle deníku Daily Mail se pohybují v přepočtu od 150 tisíc korun až po téměř půl milionu korun.

Podle novináře Karmela Melameda se nejedná ale o nový trend. „Jediný rozdíl mezi současnou situací a tou v minulosti je v tom, že ekonomická situace je dnes v Íránu mnohem horší kvůli nekontrolovatelné korupci a hyperinflaci způsobené tamním režimem,“ sdělil žurnalista.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání