V minulém týdnu sociálními sítěmi rezonovalo video, kde stovky dětí čekají s rodiči ve frontě na druhé kolo přijímacího řízení na soukromém gymnáziu, které vypsalo 12 volných míst. Situace děsivá od prvního pohledu, přesto radní pro oblast školství Antonín Klecanda jen pár dní nato uvedl, že míst je v pražských školách dost. „Hlavní město v letošním roce má na středních školách k dispozici 17 100 míst, v devátých třídách základních škol v Praze je přitom letos asi 11 500 žáků.“

Dostatek míst je výsměch

Toto vyjádření dopálilo jak opozici v čele s hnutím Praha Sobě, tak především rodiče letošních deváťáků. „Každého, kdo tvrdí, že je míst na středních školách v Praze dostatek, bych pozvala do fronty, kde stojí 500 dětí s rodiči a čekají na pár volných míst na škole, na kterou vlastně ani nechtějí,“ řekla na úterní tiskové konferenci zástupkyně rodičů deváťáků Pavla Aschermannová.

„Už loni jsme viděli, jaký boj byl o místa na středních školách, přesto jsme byli neustále dokola ujišťováni, že míst pro naše děti je dostatek. Považujeme to za naprosté selhání státu, který moc dobře 15 let věděl, že se rodí silná generace. Nejdřív nebyla místa v porodnicích, pak ve školkách, na základních školách a teď na středních školách. Nejhorší na tom je, že počet bodů, které děti získají, jim v Praze nestačí ani na střední odbornou školu, zatímco na druhé straně republiky by mohly v pohodě studovat gymnázium,“ přibližuje těžkosti letošních deváťáků Aschermannová.

Opozice navrhuje víc dětí ve třídách

Vyjádření radního Klecandy se nelíbí ani opozičnímu hnutí Praha sobě, které chce na čtvrtečním zastupitelstvu představit návrhy, které by mohly navýšit kapacity ještě do začátku září.

„Předjednali jsme na ministerstvu školství, aby ve zrychleném řízení schválilo navýšení kapacit čtyřletých gymnázií. V současné době nám vychází, že v průměru je v jedné tříde 27 dětí, podle současného zákona je možné přijímat až 30 dětí, my bychom ho rádi navýšili až na 34 dětí v jedné třídě. Tím bychom do září mohli získat až 400 dalších míst a gymnázia by tak mohla vypsat dodatečné přijímací řízení,“ nastiňuje jeden z možných kroků místostarostka Prahy 6 Mariana Čapková (Praha Sobě).

Podle Čapkové by Praha také měla zmapovat místa v kvintách na šestiletých a osmiletých gymnáziích, které odpovídají prvnímu ročníku střední školy. „Některé děti přechází po kvartě (devátém ročníku ZŠ, pozn. red.) na jiné střední školy a právě tato uvolněná místa bychom mohli nabídnout dnešním deváťákům,“ vysvětluje Čapková.

Lídr opozičního hnutí a starosta Prahy 7 Jan Čižinský (Praha Sobě) také uvedl, že Praha 7 je schopná nabídnout místa středním školám pro detašovaná pracoviště. „Za pomoci magistrátu v podobě dotací jsme schopni ještě teď do září připravit sedm tříd a nabídnout je jako detašovaná pracoviště. Ve střednědobém horizontu jme pak vytipovali dvě budovy, které by zhruba do dvou let mohly být upraveny na školy,“ uzavřel Čižinský.

Klecanda: Hlavní je digitalizace

Podle Klecandy jde nyní zejména o to, aby byl systém přijímání dětí digitalizován. „Na gymnázia třeba není takový přetlak, jako byl v jiných letech. To, že neuspěje určité procento dětí, je běžné, a letošní rok v tom není jiný. Naopak přetlak je na jiných školách. Dnes už volají ředitelé středních škol, například z jedné elektrotechnické školy, že 200 dětí si přišlo pro zápisový lístek, protože se dostaly na jinou školu, a tato škola zas uvolňuje místa pro další v pořadí,“ řekl Klecanda.

Video
Video se připravuje ...

Co dělat po nepovedených přijímačkách na střední školu? Videohub

Fotogalerie
15 fotografií