Informace o hudebníkově úmrtí se objevila na jeho facebookové stránce. „Brown zahájil svou uměleckou dráhu jako beatový básník na konci 50. let. V polovině šedesátých let vyprodal Royal Albert Hall spolu se svými britskými i americkými současníky včetně Alana Ginsberga, Lawrence Ferlinghettiho a Michaela Horowitze na básnickém happeningu Wholly Communion,“ stojí v oznámení.

„Vyšlo několik jeho básnických sbírek, od Few z roku 1966 až po poslední sbírku z roku 2016 Mundane Tuesday and Freudian Saturday. Jeho přínos popkultuře překročil hranice poezie písněmi, které napsal společně se skupinou Cream, včetně textů k písním White Room, Sunshine of your Love a I Feel Free,“ pokračuje zpráva. Právě píseň White Room se přitom zapsala na seznam 500 nejlepších hitů všech dob podle prestižního časopisu Rolling Stone. 

Se Žbirkou udělal dvě alba

Pete Brown dlouhé roky spolupracoval s Mekym Žbirkou. Pro desku Miro z roku 2015, která vznikla v angličtině i ve slovenštině ve Studiu 2 v Abbey Road, se zhostil anglických textů. Ty slovenské si napsal Žbirka sám a dva mu napsal jeho dlouholetý spolupracovník Kamil Peteraj (77). Se Žbirkou pak Brown pracoval i na jeho albu Double Album z roku 2018. 

„Miro měl pár nápadů, frází, které nadhodil. A to mi ukázalo, o čem psát, on moc neví, o čem to má být, ale vždycky je ta nápověda dobrá,“ zavzpomínal Brown před lety v pořadu Top Star. 

Básník a textař po sobě zanechal manželku Sheridan, dceru Jessicu a syna Tada. 

Video
Video se připravuje ...

Ceny Anděl 2022: Vdova po Žbirkovi se synem posbírali ceny. David Turek

Fotogalerie
64 fotografií