Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Poslankyně z řad koalice i ANO apelují: Menstruační pomůcky do nižší sazby DPH! Lékař je pro zrušení daně

Autor: amb, ula - 
2. června 2023
05:00

Mnohé ženy mohlo zklamat, že v rámci změn DPH menstruační potřeby zůstaly v 21 % sazbě. Možná však nejde o konečné rozhodnutí. „Jednání s ministrem financí dál pokračují,“ řekla Blesk Zprávám Klára Kocmanová (Piráti). Političky z ANO i KDU-ČSL se následně shodly, že by vložky a tampony měly spadnout do nižší sazby. „Zásadní výdaj pro nízkopříjmové rodiny,“ uvedla Taťána Malá. „Určitě bych uvítala přeřazení do nižší sazby a pokusím se v tomto smyslu kolegy přesvědčit,“ sdělila Marie Jílková. 

Konsolidační balíček zúžil tři sazby DPH na dvě a v rámci toho se upravila daň z přidané hodnoty na některé produkty. Například u potravin daň klesne z 15 % na 12 %. Do vyšší sazby se naopak přesune pivo. Jak ministerstvo financí potvrdilo iDNES, v nejvyšší sazbě zůstanou podobně jako alkoholický nápoj také menstruační pomůcky.

To vyvolává další otázky. Pro mnoho žen jsou vložky a tampony velmi drahé. Existuje pro to dokonce termín „menstruační chudoba“, kdy si nízkopříjmové ženy tyto věci nemohou koupit, což je oproti ostatním značně znevýhodňuje. 21 % je navíc jedna z nejvyšších v Evropě, jak nedávno upozornila i nezisková organizace NESEHNUTÍ.

Lékař: Jsem pro zrušení DPH

„V případě menstruačních potřeb bych byl nejen pro snížení, ale úplné zrušení DPH. Neříkám, že zrovna Česká republika trpí menstruační chudobou, ale na druhou stranu je podle mě důležité ženám nekomplikovat přístup k těmto pomůckám,“ okomentoval problematiku Blesk Zprávám Dušan Zhoř, praktický lékař z Kyjova.

Některé političky už se vyjádřily, že by toto téma rozhodně nechtěly nechat zapadnout. Naopak jsou odhodlané ho řešit.

„Myslíme si a budeme se snažit o to, aby menstruační pomůcky spadaly alespoň do snížené daňové sazby stejně jako například zdravotní potřeby či některé jiné hygienické pomůcky. Vše je však ještě v jednání s ministrem financí,“ uvedla pro iDnes v květnu Klára Kocmanová (Piráti). Blesk Zprávám potvrdila, že to platí i nadále. „Jednání s ministrem financí dál pokračují.“

Vložky v nižší sazbě by rády viděly i političky z opozičního ANO. „Náklady na menstruační potřeby a pomůcky jsou pro běžné domácnosti nezanedbatelným, ale nezbytným výdajem. Pro nízkopříjmové rodiny to ale bývá výdaj zásadní, a proto má zařazení těchto položek do nižší sazby DPH mou podporu. Menstruační chudoba není výmysl současné doby, ale realita, se kterou se potkává řada žen a dívek. Jde ale o tak citlivé a osobní téma, že se o něm mluví jen minimálně, řešit by se ale mělo o to spíš,“ napsala Blesk Zprávám poslankyně Taťána Malá.

Souhlasí také její stranická kolegyně Alena Schillerová (ANO), jak dříve uvedla pro iDnes. „Jsem jednoznačně pro co nejaktivnější řešení menstruační chudoby v Česku. Ministerstvo financí by mělo DPH na dámské hygienické potřeby přesunout do co nejnižší sazby.“

Tématu už se chtěla věnovat za vlády ANO, kdy hovořila o snížení DPH na 10 %. Nakonec se to ale nestihlo a tehdejší ministryně financí nechala objednat šest milionů vložek, z nichž se část rozdala.

„Pokusím se kolegy přesvědčit“ 

Také poslankyně KDU-ČSL Marie Jílková souhlasí s tím, aby Češky platily za menstruační potřeby méně peněz. „Jsem si vědoma toho, že menstruační potřeby zůstaly ve vyšší sazbě a určitě je to téma k diskuzi nad konsolidačním balíčkem. Za sebe bych určitě uvítala přeřazení do nižší sazby a pokusím se v tomto smyslu kolegy přesvědčit. Škoda, že u vyjednávání balíčku nebylo více žen, možná bychom to teď nemuseli řešit,“ sdělila Blesk Zprávám.

Méně rozhodný názor zastávaly ještě před zveřejněním celého znění balíčku političky z ODS. „Nemám na to jednoznačný názor,“ řekla poslankyně Eva Decroix Blesk Zprávám. Pokud konec měsíce pro někoho složitý, pak je jedno, zda kvůli menstruačním pomůckám, nebo protože nemá peníze na učebnice pro děti, dodala.

„Té diskusi se nebráním, ale snažím se politiku vidět prismatem čtyřicetileté mámy z Vysočiny. Není důležité, jestli budou levnější menstruační pomůcky nebo mléko pro děti. Důležité je, aby žena na konci měsíce věděla, že funguje, a k tomu je ten balíček určený,“ doplnila Decroix.

„Když mají být nastavené dvě daně, tak někam spadnout musely. V té základní nižší sazbě jsou potraviny a opravdu věci, bez kterých se většinově nikdo neobejde. Samozřejmě bez menstruačních pomůcek se my, ženy, také neobejdeme, ale myslím si, že ten rozdíl v ceně nebude takový,“ řekla Blesk Zprávám europoslankyně Veronika Vrecionová.

Pro ženy, které by kvůli tomu spadaly do problémů, je podle ní v Česku sociální systém. „Jsem přesvědčená, že to nevadí.“

Video  Ministr Vít Rakušan o vládním daňovém balíčku i rušení pošt  - David Polák
Video se připravuje ...

ivalen ( 3. ledna 2024 12:16 )

Důležité je lehké víno bez daně, ono se to vyrovná právě vysokým DPH na menstruačních pomůckách a kojenecké vodě 😕

jasnavolba ( 2. června 2023 10:13 )

proč neprotestuji Pekárová,Černochová to nejsou asi ženy,děti nemají tak asi ženy nejsou babo chlapy!

Lomikel ( 2. června 2023 08:58 )

ještě je třeba snížit DPH na dámské sexuální hračky. To přivítá každá feministka.

verka1 ( 2. června 2023 08:15 )

Nizkoprijmove rodiny nemají peníze na nic, jídlo, energie, menstruační pomůcky, voda... Tak si ženská místo krabičky cigaret koupí vložky.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa