„Stěžovatel si byl (podle všech svých výpovědí) vědom vlastností benzinu, pročež musel být přinejmenším smířen s tím, že svým shora uvedeným jednáním ohrožuje život poškozené,“ stojí v usnesení.

Třiačtyřicetiletá žena zemřela v noci na 28. listopadu 2021 ve Vysočanech před chatkou, kterou obývala s Reisingerem, starším o 13 let. Po hádce vzal opilý muž kanystr s benzinem, otevřel ho a družce hořlavinou polil hlavu a horní polovinu těla. Benzin pak vzplál od nedopalku, žena neměla šanci na záchranu.

Za vraždu spáchanou obzvlášť trýznivým způsobem hrozilo muži 15 až 20 let vězení, nebo i výjimečný trest. Obžaloba pro něj žádala 16,5 až 17,5 roku odnětí svobody s odůvodněním, že u muže nenašla žádnou polehčující okolnost. Městský soud ale poukázal na to, že v Česku má čistý rejstřík a k dřívějším odsouzením na Slovensku už nelze přihlížet.

Obhajoba naopak žádala překvalifikovat skutek z vraždy na usmrcení z nedbalosti. Reisinger u odvolacího soudu připustil, že partnerku polil benzínem, který následně vzplál od jeho cigarety. Odmítl ale, že nedopalek na družku schválně hodil. Podle odvolacího senátu však šlo o účelovou změnu výpovědi.

„K závěru o stěžovatelově vině (soudy) dospěly na základě stěžovatelovy vlastní výpovědi z přípravného řízení, kterou podporovaly všechny ostatní provedené důkazy, na rozdíl od výpovědi učiněné před soudem, která postrádala nejen důkazní oporu, nýbrž i bezrozpornost. Takové odůvodnění z ústavněprávního hlediska obstojí,“ uzavřeli ústavní soudci.

Fotogalerie
7 fotografií