Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Matka mladíka (†19) z ponorky smrti: Syn chtěl v hlubinách pokořit Guinessův rekord!

Autor: ČTK, pma - 
27. června 2023
05:00

Čtyři dny se Christine Dawoodová držela naděje, že se její manžel Shahzada a syn Suleman vrátí z výpravy ponorkou k vraku Titaniku. Po čtyřech dnech se dozvěděla krutou pravdu. Oba její blízcí i tři další členové posádky Titanu jsou po smrti. Zdrcená žena popsala, jak se její syn připravoval na ponor, a také přiznala, že s manželem se k vraku známé výletní lodi chtěla vydat i ona.

Shahzada Dawood a jeho manželka Christine se k vraku slavné výletní lodi Titanik, který po nárazu do ledovce havaroval v roce 1912, chtěli vydat už před pár lety. Jejich plány tehdy zhatila pandemie covidu-19. Po jejím skončení se Christine rozhodla uvolnit své místo v ponorce Titan svému 19letému synovi Sulemanovi, který po cestě do hlubin toužil víc.

U mořského dna se navíc chystal překonat Guinessův rekord ve skládání Rubikovy kostky. „Suleman miloval Rubikovu kostku natolik, že ji nosil všude s sebou. Přihlížející často oslňoval tím, jak složitou hádanku vyřešil za 12 sekund. Chtěl ji složit i 3700 metrů pod mořem,“ sdělila v rozhovoru pro BBC zdrcená matka.

Objetí a vtípky před ponorem

Spolu s dcerou Alinou byla Christine na palubě doprovodné lodě, když se Shahzada, Suleman a trojice dalších mužů chystali nastoupit do ponorky. „Měla jsem opravdu radost, protože to oba chtěli udělat už hodně dlouhou dobu,“ vzpomínala v rozhovoru s tím, že se rodina loučila objetím a vtipkováním.

Když ponorka sestupovala k vraku Titaniku, přerušilo se najednou spojení. „V tu chvíli jsem nechápala, co to znamená, a pak už to šlo jen z kopce,“ řekla.

Snahy znovu navázat spojení i několikadenní mezinárodní pátrání po pěti mužích na palubě ponorky pak Dawoodová sledovala z doprovodné lodě. „Myslím, že jsem ztratila naději, když uplynulo 96 hodin,“ uvedla s tím, že v tu dobu napsala zprávu rodině, že se chystá na nejhorší.

Vyrovnání se ztrátou bude těžké

Dcera Alina věřila ještě o něco déle a naději ztratila, až když je americká pobřežní stráž informovala o tom, že se nedaleko vraku Titaniku v hloubce 3800 metrů našly trosky ponorky, která s velkou pravděpodobností kvůli obrovskému tlaku vody implodovala.

Na pevninu do kanadského města St John's se Christine a Alina vrátily v sobotu, v neděli se uskutečnila pohřební modlitba. Na otázku, jestli se jí někdy podaří s tragédií vyrovnat, Dawoodová odpověděla, že neví, zda je něco takového vůbec možné. „Chybí mi. Opravdu, opravdu mi chybí,“ dodala.

Kolikrát se ponorka Titan potopila k Titaniku?

Výprava ponorky Titan nebyla zdaleka první cestou, kterou někdy někdo k vraku slavné výletní lodi uskutečnil. Stejné plavidlo podle britského deníku Metro podniklo od roku 2021 cestu k Titaniku třikrát.

Společnost OceanGate Expeditions v minulosti uvedla, že ponorka zdárně dokončila více než 50 zkušebních ponorů. Ty se uskutečnily i v hloubce, která byla podobné té, ve které se nachází vrak Titaniku.

Už předchozí plavby ale vyvolaly podezření, že plavidlo není zcela bezpečné. Kritici zpochybňovali například pilotování ponorky skrze bezdrátový herní ovladač Logitech G F710. Gamepad byl uveden na trh v roce 2010 a na stránkách obchodů má od hráčů mizerné hodnocení. Uživatelé mimo jiné často kritizují častou ztrátu připojení. Cena ovladače se v přepočtu pohybuje kolem 650 korun.

alumno ( 27. června 2023 20:02 )

Něco jako Kellner. Taky nechápu, proč to dělají. Jestli mají pocit, že když mají miliardy, tak poručí větru dešti (případně horám nebo v tomhle případě mořím a oceánům), nebo prostě roupama neví co dělat, nebo jsou ze svých životů už tak duševně zmrzačení, že potřebují velkou dávku adrenalinu, protože jinak se necítí dostatečně naživu. Nebo jen potřebují exhibovat a neustále si něco dokazovat. Fakt nevím.
Přitom by mohli žít úžasně naplněné a současně relativně bezpečné životy.
Ale možná je to prostě v jejich povaze - spousta z nich se dostala k velkým penězům jen díky extrémně riskantním investicím a všelijakým transakcím, které jsou jemně řečeno na hraně. Zřejmě zkrátka mají riskování v krvi a nemohou si pomoci. Někteří z nich mají z pekla štěstí, jiní za to zaplatí životem.

alumno ( 27. června 2023 19:56 )

Je zajímavé, jak si protiřečí zprávy. Teta toho kluka tvrdila, že kluk do ponorky vůbec nechtěl a hrozně se bál a udělal to jen proto, aby potěšil tátu na Den otců.
Víc bych věřila té tetě, která nemá důvod lhát. Matka zřejmě nepřizná, že tam své dítě nechala jít, i když tam nechtělo a bálo se. Tím by přiznala nepřímý podíl na jeho smrti.

KozaRoza1 ( 27. června 2023 19:30 )

Přesně tak.

diskutujici ( 27. června 2023 14:15 )

"..synovi Sulemanovi, který po cestě do hlubin toužil víc.."
Nepsalo se minule, že měl strach, že tam vůbec nechtěl, ale nakonec kývnul, aby udělal tatovi radost?

verka1 ( 27. června 2023 12:23 )

Ano, jedna paní povídala. Lhali, že neví co se stalo s ponorkou a už v neděli věděli co se stalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání