Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

...když děti vraždí: Nekrofil z Kmetiněvsi, dětský gang z Olešnice i milostný trojúhelník z Děčína

  • Autor: VaB,ČTK,jel - 
    1. 1. 2024
    05:00

    Spáchání vraždy je to nejhorší, co může člověk udělat. O to nepochopitelnější jsou pak případy, kdy se vraždy dopustí děti. Několik takových otřesných případů česká kriminalistika pamatuje. Jedním z nejznámějších je vražda Barborky (†13) z Kmetiněvsi, kterou zabil tehdy čtrnáctiletý Robin P. Od této hrůzné události v lednu roku 2024 uplynulo už 20 let. 

  • 1.Vrah z Kmetiněvsi

    Nekrofilní vrah R.P., který v Kmetiněvsi zabil Barunku. Nekrofilní vrah R.P., který v Kmetiněvsi zabil Barunku. | Blesk.cz - Petr Novotný

    Děsivá událost se odehrála před dvaceti lety, 1. ledna 2004. Mezi obcemi Kmetiněves a Hospozín se tehdy našlo tělo teprve třináctileté Barunky. Dívenka se osudný den vracela od kamarádky domů z půlkilometru vzdálené vesnice. Cestou narazila na vraha. Ten ji zatáhl k potoku, ubodal a po smrti znásilnil. 

    Hrůzná událost tehdy zasáhla nejenom Kmetiněves, ale také celou republiku. Policie po vrahovi intenzivně pátrala a prověřila stovky vzorků DNA. Žádný se ale neshodoval, a tak se kriminalisté rozhodli odebrat DNA i chlapcům mladším patnácti let.

    Pak přišel šok... shodný vzorek patřil Robinovi P. z Kmetiněvsi. Když vraždil, bylo mu pouhých dvanáct let. Nemohl být proto souzený jako dospělý, a tak skončil ve výchovném zařízení, odkud utíkal. Podstoupil chemickou kastraci a sexuologickou léčbu, na tu ovšem později přestal docházet a změnil si jméno.

    Jeho bývalá přítelkyně v minulosti Blesku řekla, že si chtěl nechat udělat tetování s nápisem „Do you remember me? – 1. 1. 2004“ (v překladu Pamatuješ si na mě?, pozn. red).

    Video  Insta Crime Podcast: Dětský vrah z Kmetiněvsi zavraždil Barunku (†13)  - Chebotareva
    Video se připravuje ...

  • 2.Dětský gang z Olešnice

    Dům, ve kterém byla Anna Otčenášková zavražděna. Dům, ve kterém byla Anna Otčenášková zavražděna. | Blesk: Jitka Žigová

    Děti do patnácti let nejsou trestně odpovědné, tudíž pokud spáchají nějaký závažný trestný čin, je vyšetřování na konci odloženo. Mladý pachatel proto neskončí ve vězení ale v diagnostickém ústavu. Od patnácti let je tomu naopak, mladiství pachatelé ovšem dostávají oproti dospělým odsouzencům daleko mírnější tresty. Podobně tomu bylo i v případě vraždy v Olešnici.

    Na otřesný případ z roku 2004 nikdy nezapomene většina obyvatel Olešnice na Rychnovsku. V rodinném domečku tam tehdy vnuk našel svou velmi vážně zraněnou babičku. Ta se stala obětí dětského gangu, který navedl tehdy 34letý gauner Vladimír Giňa. Celkem šest chlapců starých od jedenácti do šestnácti let nebohou Annu Otčenáškovou (†81) ubilo paličkou na maso. Mladí vrazi do seniorky kopali a nakonec i bodali nůžkami.

    Z domu pak ukradli dva tisíce korun. Vražedný plán vymyslel Vladimír Giňa, který pověřil svého syna Vladimíra (tehdy 16), aby sehnal několik dětí. „Giňa starší nám řekl, že kdyby se ta paní bránila, tak ji máme zabít tím, co budeme mít po ruce,“ popsal před devatenácti lety jeden z nezletilých vrahů kriminalistům při výslechu.

    Soud pět chlapců vzhledem k jejich nízkému věku neposlal do vězení, ale do různých diagnostických ústavů. Vladimír Giňa starší dostal 14 let vězení, jeho syn polovinu. Pětice mladých vrahů se dostala na svobodu v roce 2010 s čistým trestním rejstříkem.

  • 3.Vražda pro pár tisíc korun

    Trojice vrahů z Malých Svatoňovic. Trojice vrahů z Malých Svatoňovic. | Jitka Žigové

    Malé Svatoňovice, opět rok 2004. Do rodinného domku, ve kterém bydlel samotář František Klestil (†69), vnikli tři mladíci. Nejprve přelezli plot, rozbili jedno z oken a následně se proplížili do domu. Když v něm hledali starožitnosti a peníze, překvapil je právě František Klestil.

    Jeden z lupičů, tehdy 18letý Vítek, ani chvilku neváhal a staršího muže vzal několikrát po hlavě železnou tyčí. Společně s dvěma kumpány Romanem a Tomášem (15 a 16) tělo muže svázali lepící páskou a odtáhli ho do sklepa, kde na něj naházeli dřevěné bedny. Tam po několika hodinách útrap senior zemřel.

    Z domu následně utekli se šesti tisíci, které si pak rozdělili. Policistům trvalo půl roku, než přišli na to, kdo vraždu nebohého důchodce spáchal. Na stopu se jim dostali díky dalším krádežím, které gang tří násilníků páchal.

    Jeden z hochů si ve vězení odpykával devět let vězení, další osm let. Tehdy šlo o výjimečné tresty, které v roce 2008 potvrdil Nejvyšší soud. Třetí z nich si odseděl pět let, proti trestu se jako jediný z trojice neodvolal.

  • 4.Tragédie v Hanušovicích

    Zavražděný Honzík (vpravo) a jeho vrah. Zavražděný Honzík (vpravo) a jeho vrah. | Pavel Ryšlink

    Hanušovicemi v říjnu 2004 otřásl nález ubodaného Jana P. (†13), kterého našli na dvorku za místním kulturním domem. Dva žáci, kamarádi, tam onoho osudného dne ráno také zavítali. K čemu mezi nimi došlo, je nejasné, o rok starší Honza ale z kapsy vytáhl na spolužáka nůž a několikrát ho bodl.

    Podle pitvy měl zavražděný v těle desítky ran. „Pane, kamarádovi se něco stalo, teče mu krev,“ křikl tehdy na kolemjdoucího mladý vrah, když z místa činu utíkal. Do školy pak už nedošel, večer ho zadržela policie.

    Honza se nakonec k vraždě přiznal. Jelikož mu bylo ale 14 let, ve vězení neskončil. Putoval do ústavu. Po vraždě byl ve špatné psychickém stavu. Tehdy se policie dokonce obávala, že by si sám mohl něco udělat.

    Podle tehdejších informací byl zavražděný chlapec ve škole nesnášenlivý a agresivní, údajně měl šikanovat i mladší spolužáky.

  • 5.Horor v Dolních Chabrech

    Policisté vypátrali hledaného Adama B. (14) v Dolních Chabrech. Ukrýval se poblíž domu, kde té noci došlo k útoku nožem na starší ženu a jejího syna. (28. duben 2021) Policisté vypátrali hledaného Adama B. (14) v Dolních Chabrech. Ukrýval se poblíž domu, kde té noci došlo k útoku nožem na starší ženu a jejího syna. (28. duben 2021) | Robert Klejch

    Na otřesnou scénu nikdy nezapomene maminka a její syn z Dolních Chaber v Praze. Dospělou ženu a 14letého chlapce tehdy pobodal kamarád mladší oběti Adam B., který u nich doma tehdy přebýval. Napadená žena se vlastním tělem pokoušela syna chránit. Útočník jí při tom všem velmi vážně zranil. Zachránil je až útěk do auta, ve kterém se zavřeli.

    Chlapec se mezitím dal na útěk, ještě ten večer po něm v okolí pátralo několik policejních hlídek, těžkooděnci a vrtulník. Zraněného ho našli až druhý den schovaného na zahradě jiného rodinného domu.

    Napadená matka zůstala po útoku v nemocnici, kde kvůli hlubokým ranám podstoupila mnoho operací. Lékařům se ale nepodařilo zachránit oko, do kterého ji nožem zasáhl. Policie nakonec v říjnu 2021 případ odložila, protože mladý vrah nebyl trestně odpovědný.

    Video  Nezletilý chlapec pobodal v domě v Dolních Chabrech ženu a jejího syna  - Václav Burian
    Video se připravuje ...

  • 6.Natáčeli si, jak umírá

    Mimořádně brutální vražda šokovala loni v únoru obyvatele Děčína. Dva chlapci (18 a 13) vylákali na opuštěné místo 13letého chlapce, který nemohl mít tušení, co za hrůzy ho čeká. Nejprve ho společně strhli na zem a začali bít. Hoch se bránil, proti dvěma útočníkům ale neměl jedinou šanci.

    Útočníci následně vzali do rukou nůž a začali hocha řezat, kleštěmi a kameny ho bili do hlavy a nakonec ho řízli nožem do krku. Chlapec pak už jen chroptěl, dva vrazi si místo pomoci začali celou otřesnou scénu natáčet na mobil. Do pusy mu dali cigaretu a odhalili mu přirození. Na závěr mu na hýždě vyryli pentagram a na hlavu nasadili sáček a tělo zakryli listím. Celý čin dopředu několik měsíců plánovali, mobil a oblečení zavražděného pak vyhodili na různých místech.

    Společně pak chtěli spáchat sebevraždu, tomu „nevědomky“ zabránila matka jednoho z vrahů. Domů za ní totiž přišla matka zavražděného s tím, že se jí neozývá její syn. Tou dobou byl už mrtvý. Mladíci se pak v autě přiznali k tomu, že udělali něco strašného. Okamžitě je proto odvezla na policii.

    Za vším zřejmě stál jakýsi milostný trojúhelník. Starší z pachatelů miloval zavražděného chlapce, mladší vrah ale miloval zase toho staršího. Zavražděný chlapec pravděpodobně vůbec netušil, že se něco takového děje. A když jim neopětoval lásku, rozhodli se, že se ho zbaví.

    Osmnáctiletý pachatel dostal 17 let vězení, o tři roky mladší pak 8,5 roku.

  • 7.Galerie

Markiza ( 1. ledna 2024 21:47 )

Fakt už mě štvete, napíšete pár řádků a na ostatní si kupte tištěný Blesk.No kvůli jednomu nebo pár článkům si budu při dnešní drahotě kúpovat Blesk nebo lítat do obchodu, když mám a platím internet.Abyste na všem nemuseli vydělávat, na drbech, neštěstích.Dřív se nic neplatila a nemohli jste hrabat, dneska jo?

verka1 ( 1. ledna 2024 10:56 )

Vraždu Barborky si pamatuji, jak policie hledala vraha.

diskutujici ( 1. ledna 2024 09:52 )

Trestně odpovědní ne, ale volit by mohli už od 16-ti let (což si někteří kry.pli přejí).

clarabella ( 1. ledna 2024 05:50 )

O případu ze záložky 4 je na YouTube pořad ze série Ta naše povaha česká. Mluví tam i maminka 14 letého zavražděného, ale že by někoho sám šikanoval tam není ani zmínka.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání