Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Doktorka šokovala na sociálních sítích: Rakovina z orálního sexu?!

Autor: pma, ČTK - 
5. listopadu 2023
05:00

Nadměrná konzumace alkoholických nápojů či kouření tabáku jsou podle odborníků velmi rizikové faktory pro vznik rakoviny hrdla. Devětadvacetiletá lékařka Daria Sadovská ze Singapuru apeluje na uživatelé sociálních sítí i s dalším rizikovým faktorem, který může podle ní přispět k propuknutí závažné nemoci. Tím má být orální sex!

Jen málokdo tuší, že během intimního splynutí mezi partnery může dojít k předání infekce, která může způsobit i vznik rakoviny. Na tento problém upozornila na svém TikTok profilu lékařka Daria Sadovská, kterou na sociálních sítích sledují statisíce uživatelů.

Odbornice vidí velký problém hlavně v orálním sexu. Během něj totiž mohou častěji ženy přenášet lidský papilomavir (HPV). Ten je nejčastěji spojovaný s rakovinou děložního čípku. V posledních letech ale i podle českých odborníků přibývají případy nádorů mandlí a kořenu jazyka a, jak zmiňuje Sadovská, časté jsou i nádory v hrtanu.

Mezi hlavní příznaky rakoviny hrdla podle Sadovské spadá chronický zápach z úst, přetrvávající bolest v krku nebo uších či potíže s polykáním. „Další příznaky zahrnují krev ve slinách, dýchací potíže, změny hlasu nebo boule na krku,“ upozornila odbornice. 

Během života se s virem setká 80 procent lidí, u většiny ho zlikviduje jejich vlastní imunita. Není tomu tak ale vždy. To, že je člověk nakažený, může poznat i podle bradavic, které se mohou objevit kolem genitálií či análního otvoru. 

Aby lidé možnému nakažení HPV virem předešli, měli by mít podle lékařky na paměti hlavně bezpečný sex za použití kondomů. „Můžete se samozřejmě také nechat očkovat proti HPV viru a chodit na pravidelné screeningy a kontroly, aby se případně nemoc mohla včas odhalit,“ doplnila Sadovská. 

Anketa

Bojíte se rakoviny?

Ano
Ne

V současné době se mohou nechat očkovat proti papilomaviru 13leté a 14leté dívky a chlapci, vakcíny jsou jim hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Starší osoby, kterým je vakcinace též dporučována, si ji ale musí samy zaplatit.

„Očkování jednoznačně doporučujeme nejen mladým lidem, ale i osobám, které již sexuálně žijí. Je potřeba zdůraznit, že vakcinací chráníme i své sexuální partnery,“ přibližuje problematiku ředitelka českého Státního zdravotního ústavu Barbora Macková. 

Video  Už budu! Orální sex během menstruace? Jde to!  - pdc, ub, Marek, Chebotareva
Video se připravuje ...

levandulova ( 6. listopadu 2023 10:00 )

Presne a jedine, o co jim jde, je, jak ho zenske strcit do pusy....

Suzi Jääskeläinen ( 5. listopadu 2023 19:41 )

Zase reklama na ockovani proti HPV. Ovsem uz se nemluvi o nekolika umrtich po teto vakcine. To svinstvo jiz nabizeji i na zakladnich skolach.

Donna ( 5. listopadu 2023 09:12 )

Pokud někdo neví, že je vznik rakoviny z orálního sexu, možný, tak ať si doplní vzdělání, takovou samozřejmou věc přece ví každý a pokud ne, šokuje to 🤣

Zobrazit celou diskusi