„Když jsme tady stáli spolu loni, tak jsme si všichni říkali, že pevně věříme tomu, že ten válečný konflikt, který se rozhořel na východě od nás, že brzy skončí. Bohužel neskončil. K tomuto konfliktu se přidaly konflikty další, ať už v oblasti Sahelu, nebo nyní, před měsícem jsme viděli ty hrůzostrašné teroristické útoky z hnutí Hamás proti civilistům z Izraele,“ připomněla aktuální konflikty Jana Černochová (ODS), ministryně obrany ČR a zároveň někdejší starostka Prahy 2. Na náměstí Míru byly opět i černé křížky se jmény těch, kteří padli ve službách Armády České republiky.

„Já jsem několik válek viděl a věřte mi, já jsem o tom bytostně přesvědčen, že válka není nic jiného než nezměrné utrpení a hrůza. Není to žádné dobrodružství, není to žádné hrdinství, je to jenom nekonečné utrpení a myslím si, že je dobře, že si ty věci připomínáme, že s pokorou se nad tím zamýšlíme, že vzpomínáme na ty oběti, protože nás to pak vede k lepšímu rozhodování o budoucnosti,“ řekl generálporučík Karel Řehka, náčelník Generálního štábu Armády ČR.

Udělování vyznamenání

Během oslav Dne veteránů byly uděleno i medaile za službu v aktivní záloze. Mezi vyznamenanými byl i poručík Jiří Pavlovský, který je součástí aktivní zálohy 20 let.

Veterán 2. světové války

Oslav na Náměstí Míru se v doprovodu své manželky zúčastnil i válečný veterán generál Miloslav Masopust, který letos na podzim oslavil 99. narozeniny. Masopust se zapojil do bojů 2. světové války, když v roce 1944 vstoupil do Československého armádního sboru. Zapojil se do bojů u Krosna na východní frontě, kde byl zraněn do nohy.

Po vyléčení se s dělostřeleckým plukem zúčastnil osvobozování Slovenska. V armádě zůstal i po skončení války a dnes se, i přes svůj pokročilý věk, účastní akcí připomínajících historické události 2. světové války.

Fotogalerie
47 fotografií