Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Bála jsem se, že mám infarkt.“ Francouzská poslankyně popsala, jak jí senátor podstrčil extázi

Autor: jmr - 
26. listopadu 2023
20:45

Francouzským parlamentem otřáslo minulý týden zatčení a obvinění šedesátišestiletého senátora Joëla Guerriaua z podání omamné látky bez vědomí konzumenta se záměrem sexuálního napadení nebo znásilnění. Poslankyně Sandrine Jossoová, která měla být jeho obětí, nyní popsala detaily incidentu. Uvedla, že se po vypití šampaňského s extází třásla, potila a bála se, že má infarkt, informuje The Guardian.

Čtyřicetiosmiletá poslankyně za Demokratické hnutí o celé události poskytla dva televizní rozhovory, ačkoliv tvrdí, že je po incidentu z minulého týdne stále v šoku. Podle jejích slov se rozhodla o svém prožitku promluvit, aby přivedla pozornost k epidemii podobných případů napříč Francií. Má za to, že si tím může projít kdokoliv, kdykoliv a v jakémkoliv věku. „Každý si může projít tím, co se mi stalo,“ řekla televizi France 5 a apelovala na vládu, aby zasáhla.

Guerriau čelí také obvinění z držení a užívání látek klasifikovaných jako droga. Byl též suspendován pravicovou stranou Horizonty a mnozí volají po jeho rezignaci ze senátu. Sám Guerriau jakoukoliv vinu odmítá.

V rozhovoru pro BFMTV Jossoová uvedla, že Guerriaua zná již deset let a považovala ho jen za přátelského kolegu. Minulé úterý ji pozval do restaurace s účelem oslavit své znovuzvolení do senátu. „Pak ale řekl, že se sejdeme u něj… protože tam bude méně lidí a hluku a on že uvaří,“ řekla Jossoová. Také podotkla, že v senátorově bytě byla před tím za celé desetiletí jen jednou.

Zatímco Jossoová seděla v obývacím pokoji, Guearriau nalil v kuchyni šampaňské a pak ho přinesl. Jeho další chování mělo být podivné. Údajně neustále rozsvěcel světla na plno a zase je tlumil. „Divná byla jeho potřeba si několikrát přiťukávat, abych se znovu napila,“ řekla Jossoová. V tuto chvíli prý začala mít obavy, protože „šampaňské nechutnalo normálně, chutnalo sladce.“ Doktoři ji později informovali, že rozsvěcení a tlumení světel mělo spustit efekty drogy.

„Podívala jsem se do kuchyně a viděla jsem, jak dává do šuplíku bílý sáček. V tu chvíli mi díky všem příznakům, které jsem měla, došlo, že má v ruce drogy. Už mi bylo nevolno, bušilo mi srdce a já si řekla: uteč, zdrogoval tě,“ popsala Jossoová situaci.

Měla pocit, že nesmí ukázat žádnou slabost a povedlo se jí objednat si pomocí aplikace taxi. „Posbírala jsem zbytky sil a instinktu přežití a odešla jsem z bytu se slovy, že jdu zpátky do práce,“ říká. Guerriau ji ještě „deset příšerných minut“ následoval. Nejprve s ní, když už sotva stála, nastoupil do výtahu a pak za ní šel nádvořím až na ulici, než si nastoupila do taxíku. „Třásla jsem se a potila. Chápala jsem, do jaké jsem se chytla pasti,“ popsala Jossoová svůj stav v danou chvíli.

Následně jí pomohl taxikář a její kolegové z parlamentu, kteří zavolali zdravotníky. Ona sama pak zavolala předsedkyni Národního shromáždění, dolní komory francouzského parlamentu, Yaël Braun-Pivetové a ta jí pomohla podat trestní oznámení. Testy v nemocnici pak odhalily, že je na vině extáze.

Guearriauův právník Rémi-Pierre Drai o víkendu prohlásil v rádiu France Bleu Loire Oceán, že senátor „rozhodně neměl v úmyslu“ podat Jossoové drogu s plánem ji znásilnit nebo sexuálně napadnout a že „rozhodně není sexuální predátor.“  Podle jeho vyjádření senátor pouze udělal chybu při podávání sklenic. Látku „jejíž povahu neznal a nevěděl, že jde o extázi,“ prý získal od někoho v senátu během zářijových voleb, která shledával náročnými.

Guerriau podle jeho právníka látku v září nakonec nepoužil, ale minulý týden mu to opět přišlo na mysl, když byl sám v Paříži, zemřela mu kočka a zjistil, že má jeden z jeho přátel rakovinu. I toho večera si konzumaci látky nakonec rozmyslel, ale ponechal jí trochu ve sklenici na šampaňské. Druhý den pak údajně omylem nalil Jossoové šampaňské právě do té sklenice. „Nebyla to žádná past a neměl žádný záměr ji zdrogovat,“ řekl Drai.

V reakci na celou událost na Guearriaua na začátku týdne předseda senátu Gérard Larcher veřejně naléhal, aby aspoň dočasně přerušil své působení v pozici senátora. Poukázal při tom na „extrémní závažnost obvinění proti němu.“

Video  Slavnostní banket na počest krále Karla III. a královny Camilly ve Versailles  - instagram
Video se připravuje ...

jany ( 4. prosince 2023 19:23 )

fuj to je hnusny

Moly28 ( 27. listopadu 2023 13:19 )

To je jak výmluva žáka 1. třídy ZŠ ta obhajoba 😁

Tom C. ( 26. listopadu 2023 23:27 )

FERDA jenom trochu predbehl dobu... 😁

Zobrazit celou diskusi