Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vražda slavného animátora v karibském ráji: Zadrželi a obvinili čokoládového magnáta

Autor: jmr - 
10. prosince 2023
20:20

Na ostrově Dominika v Karibiku byl tento týden zatčen americký čokoládový magnát Jonathan Lehrer a jeho komplic Robert Snider. Jsou obviněni z vraždy Lehrerových sousedů, kanadského podnikatele Daniela Langloise a jeho partnerky Dominique Marchandové. Zprávy o případu přináší BBC News.

Langlois a Marchandová se pohřešovali, než se jejich těla minulý týden našla v oblasti Soufriere v ohořelém autě. Po nálezu policie vydala hlášení, že zatkla tři cizince a jednoho Dominikánce. Tento týden si však obvinění vyslechli jen Lehrer a Snider, přičemž Snider měl vraždu provést na základě Lehrerova příkazu. Oba jsou nadále drženi ve vazbě.

Langlois původně pracoval v rodném Quebecu jako režisér a animátor než v osmdesátých letech založil firmu Softimage, která produkuje 3D animační software, jenž byl použit v mnoha hollywoodských trhácích, jako jsou Jurský park, Matrix, Star Wars: Epizoda I – Skrytá hrozba nebo Titanic. V roce 1994 prodal firmu Microsoftu za v přepočtu 2,9 miliardy korun.

Lehrer, čokolatiér původem z New Jersey, vlastní pozemek o rozloze 21,5 hektaru hned vedle luxusního ekorezortu patřícího Langloisovi a Marchandové. Oba pozemky se nacházejí na půdě Bois Corlette, jedné z nejstarších plantáží na ostrově. Obě strany byly ve sporu ohledně veřejné cesty, která procházela Lehrerovým pozemkem a kterou údajně zablokoval kamením a vykopáním příkopu.

Langlois ho kvůli tomu zažaloval, protože to prý zasahovalo do chodu ekorezortu, a ovlivňovalo to tak jeho živobytí. Snažil se docílit soudního příkazu k otevření cesty. Toho se mu dostalo před čtyřmi lety, kdy nejvyšší soud rozhodl, že cesta musí být otevřená veřejnosti a Langloisovi k ní dal neomezený přístup.

Soudce Bernie Stephenson tehdy zdůrazňoval, že jsou oba muži prominentní podnikatelé, jejichž projekty prospívají nejen jim, ale také jejim zaměstnancům, celé vesnici a přilehlým oblastem. „Soud opakuje svůj názor, že by měly obě strany vynaložit vší úsilí, aby byl tento problém co nejrychleji urovnán,“ stojí v rozsudku.

Lehrerův otec Robert poskytl rozhovor Le Journal de Montréal, ve kterém uvedl, že věří v synovu nevinu. „Jonathan je úspěšný podnikatel, nikoliv vrah,“ řekl. „Jsme si velmi blízcí a on vůbec není násilný člověk. Těžko se mi tomu věří.“ Robert také řekl, že ho synův právní spor velmi trápil, ale že o této záležitosti v posledních letech žádné novinky neslyšel.

Langlois a Marchandová založili před svým úmrtím Projekt odolná Dominika, který měl ostrovu pomoci po zásahu hurikánem Maria, který zabil 65 lidí a zdevastoval místní ekonomiku.

Ministryně kanadského dědictví Pascale St-Ongeová, zveřejnila na sociální síti X své kondolence pozůstalým. V něm Langloise popsala jako vizionáře v oblasti digitálních technologií a filmu. „Jeho odkaz odráží jeho inovativního ducha. Mé myšlenky jsou s jeho nejbližšími,“ napsala.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi