Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Psychiatr Radkin Honzák (84): Neřešte věci, na které nedosáhnete

Radkin Honzák
28. prosince 2023 | 12:09

Jeden z nejoblíbenějších českých psychiatrů tvrdí, že humor je nejlepší civilní lék. O svých pacientech mluví jako o lidech a rád se s nimi směje. Radkin Honzák (84) je legenda a naštěstí si svou moudrost nenechává pro sebe.

Setkáváme se na křtu knihy, která se věnuje čínské medicíně. Jaký máte vztah k alternativní medicíně?

Alternativní medicína zahrnuje spousty aktivit a ne všechny jsou poctivé. Musíte rozlišit mezi rostlinou a plevelem. Znal jsem řadu léčitelů, kteří měli opravdu něco v rukách a v duši. Třeba Valda Grešík, který dnes prodává ve velkém, začínal jako malý bylinář. Takže já nejsem proti. Ale člověk, který zvolí mě a alternativní medicínu současně, tak mi to má říct, abych věděl, co se s ním děje. Dokonce někdy, když se nám to zaklesne, což se v terapii přihodí, tak posílám lidi k čínskému lékaři.

VIDEO: Barvy, díky kterým vám zmizí deprese:

Video se připravuje ...
Barvy, díky kterým vám zmizí deprese • VIDEO: Videohub

I vy jste nedávno pokřtil knihu. Dokládá nezbytnost smíchu v lidském životě. Může nám humor pomoct?

Neobyčejně moc. Během smíchu se zlepšuje imunita, klesá hladina stresových hormonů, uvolňují se svaly. Humor je otázka vidění. Já to demonstruju lidem tak, že nakreslím dva čtverce a mezi nimi čáry, je to obraz krychle. Vy se na ni můžete dívat tak, že ji vidíte z přední strany nebo zespoda. Nebo úplně z jiné strany. Já to pak začmárám, aby to bylo vidět. A humor je kumšt. Jak říká můj kamarád zubař, když nasazuje kleště: Nepodaří-li se, obrátíme to v žert. Prostě umět nazírat na situaci z jiného úhlu a udělat si z ní srandu. A tím nad ní vyhráváte. Jakmile nad ní uděláte vtip, tak jste vítěz, i když ryjete držkou v zemi. Humor je nejlepší civilní lék.

Jsou ale v životě chvíle, kdy nám do smíchu není…

Mám za sebou dost let, abych tohleto věděl. Docela slušně pomáhá modlitba. Tím se zklidníte a řeknete si: Všechno je v rukou Božích. Když jsem chodil na chemii na lékařskou fakultu, měli jsme bezvadného asistenta, který se s námi hádal nejen o chemii, ale i o životě. Říkal, že život je jako široká řeka a my jsme jen malinká loďka velikosti skořápky ořechu a plujeme s tím proudem a občas se nám povede něco udělat jinak, ale v podstatě to jede.

Doporučujete modlitbu. Řekl byste o sobě, že jste věřící člověk?

Jo. Určitě.

Co když se člověk musí vyrovnat se ztrátou z největších, a to se smrtí blízkého člověka?

Tím, že někdo odejde, je ukončen dialog, aniž byl ukončen. A nám zůstává spousta věcí, které jsme chtěli podvědomě s blízkým člověkem řešit. Takže říkám, ať v tiché noci otevřou okno a ať do něj řeknou všechno, co chtějí říct. Nezáleží na tom, jestli věří nebo ne, ale zmatek v hlavě musí obléct do vět, které mají podmět, přísudek, tečku. Neuchopitelné se stává formalizovaným.

Takže jde v podstatě o rituál?

My rituály opouštíme, speciálně kolem smrti, která se zatlačuje. Rituály jsou dobré v zachování sebe při nějakých přechodech. Kdysi, když lidé žili v tlupách, byli vzájemně nepřátelští, ale byli schopní se spojit na základě rituálů, tím pádem se lidstvo rozrostlo, bylo mocnější a šlo nahoru. Tím, že ubrzdíte přirozenou agresivitu, když vám někdo šlápne na nohu, tak se oženete, ale nemusíte ho zrovna zabít – tím to jede. Také lidem říkám, ať se nenechají zblbnout, že na truchlení mají nárok minimálně rok. Truchlení není deprese, ale smutek po ztrátě významné vazby.

A jak se pozná deprese?

Není to smutná nálada, je to rozklad řídicích systémů. Pravé deprese se poznají podle toho, že je lidem hůř po ránu. Člověk se probudí a je mu blbě, je totálně nenaladěný, neschopný, nerozhodný.

Je pravda, že lidí s diagnózou deprese přibývá?

Po debilním řešení covidu jich skutečně přibylo. Izolace byla příšerná.  

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Eva Rýznerová,
Video se připravuje ...