Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Brutální mráz na severu Evropy: Ve Švédsku naměřili -41,6 °C! Kalamita a kolaps dopravy

Autor: ČTK - 
2. ledna 2024
16:26

Švédsko a Finsko dnes zaznamenaly nejnižší teploty této zimy, když na některých místech klesly teploty k minus 40 stupňům Celsia. Informovala o tom agentura AP. Na severu Dánska působí problémy v dopravě silné sněžení, které podle meteorologů bude pokračovat i ve středu.

Na severu Švédska ve vesnici Nikkaluokta, obývané domorodými Sámy, dnes podle švédské veřejnoprávní televize SVT naměřili minus 41,6 stupně Celsia. „Je to nejnižší teplota, jakou jsme tuto zimu zaznamenali, a studená vlna bude na severu země dál pokračovat,“ prohlásil meteorolog SVT Nils Holmqvist.

Provozovatelé vlaků ve Švédsku uvedli, že mrazivé počasí způsobilo na severu země značné problémy v železniční dopravě.

Meteorologové varovali také před sněžením a silným vichrem ve středních a jižních částech Švédska; varování platí až do středy.

V sousedním Finsku naměřili rekordně nízkou teplotu této zimy v severozápadním městě Ylivieska, kde dnes časně ráno klesly teploty k minus 37,8 stupně Celsia. V metropoli Helsinkách meteorologové očekávají v průběhu tohoto týdne teploty mezi minus 15 a minus 20 stupni Celsia.

Na severu Dánska komplikuje silniční dopravu vytrvalé sněžení a vichr, který si také vyžádal zrušení některých trajektových spojů. Hustě sněží i na jihovýchodě Norska, kde bylo v některých obcích zrušeno školní vyučování.

13750 ( 3. ledna 2024 06:29 )

Jestli to přijde sem tak jsme tak nas nic nezachraní.Ani svetry od p......e.Jdu se začít otužovat.

verka1 ( 2. ledna 2024 17:05 )

Takové mrazy mají přijít do ČR 👎
Pořádného kulicha, sněhule 👍

Zobrazit celou diskusi