Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Policejní Ferrari v akci: Šéf dopravní policie Zlý popsal v Hráčích, kde zasahuje

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ver - 
7. ledna 2024
05:00

Už rok a půl využívá česká police k zásahům nevídaný kousek. Především na dálnicích zasahuje proti nepravostem řidičů Ferrari F 142 – 458 Italia oblečené do policejních montérek. Aby vůz mohli muži zákona používat, museli dostat speciální povolení. Nasazené bývá nejčastěji proti nelegálním závodům protínající Česko. Podobně nadupané vozy využívají bezpečnostní sbory také v Itálii, Německu nebo Velké Británii.

Je to tak trochu rarita. Málokterý policejní sbor má takové auto, jako čeští strážci zákona. Už rok a půl se v po českých dálnicích a silnicích honí nejen za piráty silnic Ferrari v policejních barvách.

„Je zařazováno do běžného výkonu služby a prioritně plní své úkoly na dálniční síti a řeší běžně zadokumentované přestupky, které by řešila jakákoliv jiná hlídka v jakémkoliv jiném vozidle.“ popsal nasazení vozu v pořadu Hráči šéf dopravní policie Jiří Zlý.

Video  Jaké úkoly plní policejní Ferrari? V pořadu Hráči odpovídal šéf dopravní plicie Jiří Zlý  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Moderátorka Vera Renovica se zajímala také o konkrétní úkoly, které už Ferrari plnilo. To ale podle Zlého úplně vyjmenovat nejde, protože policie neeviduje u jednotlivých aut zapojení do konkrétních akcí. „Je nasazováno například i do akcí, kde řešíme porušování zákazu předjíždění nákladních vozidel. Je nasazováno do akcí, kde řešíme právě zneužívání levých jízdních pruhů na dálnicích,“ přiblížil šéf dopraváků v Hráčích.

Ilegální závody zlaté mládeže 

Ferrari tak pomáhá například i při různých nelegálních závodech takzvané zlaté mládeže, o kterých už jsme minulosti v Blesku také psali. Policie na to má různé postupy. Pokud policisté nechytí silniční piráty přímo při porušování pravidel na silnicích, umí si prý na ně došlápnout i později. Často jim pomohou například i videa zveřejněná na sociálních sítích. „Existují samozřejmě na to různé vyšetřovací postupy a metody, ale o tom tady určitě nemůžeme hovořit,“ doplnil v Hráčích zlý.

Video  Hráči díl 15.: Kdo je plk. Jiří Zlý  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Nutné povolení k policejní verzi 

Za pořízení Ferrari policisté nezaplatili v minulosti ani korunu. Dříve totiž sloužilo pachatelům trestné činnosti. Vůz ale propadl státu v rámci trestného řízení. „V rámci dohod se zástupcem značky Ferrari pro ČR jsme pak řešili uvedení vozidla do služební verze a servis je zcela běžný jako u jiných vozidel,“ popsal Jiří Zlý nutnost mít povolení od výhradních zástupců automobilky v ČR. Policie tak do přestavby vozu následně investovala zhruba 300 tisíc korun.  

Samotné Ferrari pak podle Zlého láká také návštěvníky různých policejních dnů a slouží tak také při propagaci policie jako takové.

Celý díl Hráčů už v pondělí

Nový díl Hráčů s ředitelem dopravní policie bude dostupný na webu Blesk.cz už od pondělí 8. 1. Dozvíte se tak například i to, jak se policie staví k možnosti zvýšení rychlosti na vybraných dálničních úsecích od roku 2025 až na 150 km/h, nebo proč se v Česku nedaří zavést například povinnost nošení přileb pro všechny cyklisty i jak se vyvíjí diskuse povolit jedno pivo za volantem.

O tématech Hráčů můžete diskutovat také na sociální síti X a poslechnout si všechny dosavadní díly také jako podcast.

anna1234 ( 7. ledna 2024 15:32 )

.. neschopní na druhou stranu jsou ale schopní všeho😕

bullshit ( 7. ledna 2024 12:14 )

Jiříku, spletl jsi si článek nebo nerozumíš psanému textu ?

bullshit ( 7. ledna 2024 12:13 )

Neschopní jsou ve vysokých funkcích už od dob Říma. Senátorem byl dokonce kůň, dnes pouze vohnouti a pobírači dotací...

amerlock ( 7. ledna 2024 12:06 )

jaká fakta?

amerlock ( 7. ledna 2024 12:05 )

Tady už nepomůže žádný zákon o potravinách. Tady snad jenom použití střelných zbraní. V Kauflandu brambory za 31 Kč/kg!! Do nebe volající a vedle banány za 20 Kč.
To si z nás už ten německý šmejd Schwarz a jeho poskoci z nás dělají p.del a ny jím to žereme.
A fialový poš.uk akorát žvaní nesmysly

Zobrazit celou diskusi