Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Srdečné pozdravy od Putina. Vrací se kontrarozvědka Smrt špionům, známá od Stalina a Jamese Bonda

Autor: Martin Valeš, swp - 
10. ledna 2024
05:00

Upevňování diktatury, paranoidní skrývání se v bunkrech, velikášské projevy odsuzující prohnilost Západu… V mnoha ohledech se Vladimir Putin stále víc podobá komunistickému diktátorovi Josifu Stalinovi, ale také arcipadouchům z kriminálek o Jamesi Bondovi. V obou případech to je někdy spíš náhodou, jindy zcela záměrně. Příkladem toho druhého je zpráva, že Kreml obnovil kontrarozvědnou jednotku Směrš – proslavil ji jak Stalin, tak James Bond.

„Koncem roku 2023 ruští politici prohlásili, že byla obnovena sovětská kontrarozvědná organizace Směrš. Počátkem ledna 2024 snímek z otevřeného zdroje ukázal operativce s nášivkami Směrš na uniformě,“ uvádí analytici rozvědky britského ministerstva obrany (Defence Intelligence), „kolegů“ Jamese Bonda, respektive skutečné MI6 a dalších tajných služeb Spojeného království.

SMĚRŠ (či SMERŠ – Směrť Špionam, Smrt špionům) byly speciální jednotky v rámci kontrarozvědky Rudé armády za druhé světové války, formálně ve třech větvích – v rámci NKO (národního komisariátu obrany), NKVD (vnitra) a v námořnictvu. Oficiálně byla jejich existence ohlášena v dubnu 1943, s úkolem bránit infiltraci nacistů; existovala ale už o rok dříve, ne-li ještě déle. Záhy se její poslání rozšířilo na jakékoli podvratné elementy v armádě i mimo ni. Příslušníci SMĚRŠ vyhledávali – a likvidovali – nejen cizí agenty, ale i kontrarevolucionáře, zběhlé sovětské špiony či kolaboranty, analyzovali nalezené cizí dokumenty, řešili disciplínu v Rudé armádě včetně dezercí, sabotáží, sebepoškozování či špatných velitelů… Také dohlíželi na partyzány působící na území ovládaném Němci, ověřovali vlastenectví sovětských občanů, kteří se vrátili z ciziny a podobně.

Koncem války dostali operativci SMĚRŠ úkol najít Adolfa Hitlera, živého či mrtvého. Údajně pak spolu s důstojníky Rudé armády našli Führerovy ohořelé ostatky v jeho bunkru, provedli jejich identifikaci a tajně je pohřbili ve své centrále v německém Magdeburgu. Po konci války a dalších reformách přestaly jednotky SMĚRŠ oficiálně existovat 4. května 1946.

Nepřesné bondovky

Novou slávu jim dodali dva příslušníci britských tajných služeb: Ian Fleming (za války sloužil v námořní rozvědce) a jeho výtvor James Bond. V dřívějších špionážních knihách slavné série bývá SMĚRŠ hlavním nepřítelem agenta 007. Stojí za zápletkou v prvotině Casino Royale, jakož i v pokračováních Žít a nechat zemřít, Srdečné pozdravy z Ruska a Goldfinger.

„SMĚRŠ, výkonný orgán sovětské rozvědky, chce zdiskreditovat Britskou tajnou službu zabitím jejího nejlepšího agenta - Jamese Bonda,“ zní anotace Srdečných pozdravů z Ruska. „Plán je připraven profesionálním šachistou. Za exekutora je vybrán psychopatický zabiják. A návnada je nádherná...“ Později se již jen letmo zmiňuje; kniha Thunderball zmiňuje, že Nikita Chruščov kontrarozvědku reorganizoval a SMĚRŠ zrušil.

Historici poukazovali na mnohé nepřesnosti, později si Fleming vymyslel veskrze fiktivní organizaci arcilotrů SPECTRE. Ve filmových adaptacích se SMĚRŠ takto nevyskytuje. Jen letmo je zmíněna v Srdečných pozdravech z Ruska. A v Dechu života (který se odehrává i v Československu) se organizaci/operaci Smrt špionům snaží obnovit šéf KGB.

Na popularitu Jamese Bonda a MI6 se snažil reagovat i Sovětský svaz, vyhlašovaly se literární soutěže o díla zachycující hrdinné sovětské špiony. 

Obnovení SMĚRŠ v realitě ohlásil v prosinci ruský poslanec Andrej Guruljov - vysloužilý generálporučík a zástupce velitele Jižního vojenského okruhu (2016-19), který nyní za Putinovu stranu Jednotné Rusko zasedá v obranném výboru Státní dumy. Podle něj se uvnitř Ruska „za pomoci speciálních služeb Západu objevují lidé, stávají se špiony a sabotéry, kteří nám to tady rozesírají“.

„Mluvili jsme o SMĚRŠ? No, mluvili. No a vytvořili jsme ředitelství, které zhruba takto pracuje na nových územích? Vytvořili,“ prohlásil v pořadu Nedělní večer s Vladimirem Solovjovem, prominentní talk show předního prokremelského propagandisty na prvním kanále státní televize.

Už v červenci se podle RTVI vyjádřil, že „by bylo velmi žádoucí, aby náš SMĚRŠ pracoval v plné síle na osvobozených a pohraničních územích“. „Dnes jsou zejména v nových oblastech - v Luhansku, Doněcku, Chersonu, Záporoží - hromady špionů, číhajících špehů a tak dále. Abychom s nimi mohli bojovat, potřebujeme ‚SMĚRŠ‘. A síly, které dnes máme, musíme přiznat, že zjevně nestačí, musíme tuto věc posílit, abychom mohli žít v klidu v těch oblastech, které jsou nyní ruské,“ řekl Guruljov v lednu v rozhovoru s RTVI.

Zřejmě tak rozvíjel myšlenku místopředsedy ruské bezpečnostní rady (a dřívějšího prezidenta) Dmitrije Medveděva, který navrhl jednat podle „zvláštních válečných pravidel“ s ohledem na „zrádce, kteří přeběhli k nepříteli a přejí si smrt své vlasti“. Podle Medveděva je třeba jednat podle zvláštních válečných pravidel, když zákon nestačí. „Připomeňme si zkušenosti z Velké vlastenecké války, ale i jiných zemí. V době válek vždy existovala taková zvláštní pravidla. A tiché skupiny bezvadně nenápadných lidí je účinně plní,“ poznamenal Medveděv.

Začátkem ledna se objevilo video s uniformami SMĚRŠ. Dva údajní příslušníci stojí zády, zatímco jistý Denis Banban z Belgorodské oblasti (hraničící s Ukrajinou) se kaje a omlouvá, že natočil práci ruské protivzdušné obrany a záběry pak sdílel online.

„Není jasné, zda nové jméno značí nějaké nové podstatné kapacity či roli ruské kontrarozvědky, nebo je to jen nová značka,“ uzavírají britští analytici. „Nicméně to poskytuje další příklad, kterak ruské úřady záměrně stylizují rusko-ukrajinský konflikt v duchu druhé světové války a jejich silný důraz na údajnou infiltraci vnějších hrozeb do země.“

Video  Hodina dějepichu 35  - Reflex.cz
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa