Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Politolog o eurovolbách: Fialovu koalici čeká soutěž v kroužkování, Babiš ukázal na věrnou

Autor: ver - 
10. ledna 2024
05:00

Na začátku června čekají Česko již páté volby do Evropského parlamentu. Strany i hnutí postupně představují své kandidátní listiny, a ačkoliv některá jména jsou voličům známa již několik měsíců, kdo nakonec usedne do europoslaneckého křesla, jasné není. „U koalice spolu to bude nepředvídatelné. Tam lidé budou kroužkovat,“ řekl Blesku politolog z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Miloš Brunclík. Co dalšího se dá v současné chvíli říci o nadcházejících volbách?

V souvislosti s kandidátkou hnutí ANO často zaznívá jméno Kláry Dostálové. Myslíte si, že se tam můžeme dočkat nějakého překvapení?

„Nečekám, že by se tam najednou stalo nějaké překvapení, že by se tam objevil někdo úplně nový. Myslím, že paní Dostálová je pro Andreje Babiše logická volba, protože jemu se stalo to, že po těch minulých volbách spousta lidí, kteří tam byli zvoleni, se od něj potom distancovala, odešla nebo nějakým způsobem nebyla loajální.

No a paní Dostálová patří mezi ty, řekl bych, nejvěrnější následovníky Andreje Babiše. Takže si myslím, že Andrej Babiš tam spíš bude chtít mít tyto lidi, u kterých bude velmi pravděpodobné, že budou hájit jeho linii. Ne jako paní Charanzová, nebo kdo tam byl další. Myslím si, že možná uvažuje takhle. Takže mně přijde logické, že tam paní Dostálová je.“

Podle předvolebních průzkumů momentálně vede hnutí ANO, v závěsu za ním je pak koalice Spolu. Dá se do června očekávat nějaký zlom? Nebo to takto zůstane?

„Já bych velké zvraty neočekával. Hnutí ANO má výhodu v tom, že je v opozici a vládní koalice na tom s důvěrou není úplně nejlíp. Myslím, že hnutí ANO z toho teď bude profitovat vždycky, ale je to otázka... ve volbách do Evropského parlamentu je nižší volební účast. Třeba voliče SPD nebo hnutí ANO ty evropské otázky obecně tak úplně nezajímají. Takže ten rozdíl pak nemusí být ve finále tak vysoký.

Záleží samozřejmě, jak se hnutí ANO podaří mobilizovat své voliče. Pokud se jim to podaří, tak určitě vyhrají. Teď nevidím nic, co by koalici Spolu nějak výrazně pomohlo. Samozřejmě bude záviset na tom, jestli se obecně změní atmosféra ve společnosti. Například když lidé pocítí, že už se nezdražuje, nebo že se jim daří líp, jak slibuje Petr Fiala. To pak teprve může něco znamenat.

Spousta lidí se prostě rozhoduje jenom podle peněženky, ne podle něčeho dalšího, a pokud pocítí, že se jim daří lépe, nebo že je tady nějaká naděje nebo něco hmatatelného, tak to koalici Spolu nebo obecně pětikoalici může pomoci. Ale pokud nic takového nebude, tak si myslím, že se preference výrazně nezmění.“

Dá se předjímat, kdo do europoslaneckého křesla nakonec usedne? Je tam někdo, kdo má místo „jisté“?

„No, to si myslím si, že ne. (...) Důležitější je to kroužkování.“

Myslíte si, že to hrozí? Protože koalice Spolu sestavovala kandidátku tak, aby se to v ideálním případě nestalo.

„No, ono to tam hrozí mimo jiné kvůli tomu, že třeba ve volbách do Poslanecké sněmovny se ty strany výrazně neodlišovaly svým programem a nevzbuzovaly tak velké antipatie. Ale když se teď hovoří o evropských tématech, tak tam máte spíše euroskeptickou stranu ODS a naproti tomu třeba topku nebo lidovce, kteří jsou na tom úplně jinde.

Takže euroskeptický volič koalice Spolu bude mít daleko větší tendenci kroužkovat třeba Alexandra Vondru. A zase někdo opačný, kdo věří v prospěšnost evropské integrace, tak nebude chtít třeba pana Vondru a bude kroužkovat například pana Niedermayera. Takže si myslím, že to tam prostě hrozí.

Myslím, že tam to je loterie a bude to pro ně trošku taková soutěž v kroužkování. Samozřejmě, když se všichni domluví, že se nebude kroužkovat nebo budou všichni kroužkovat stejným způsobem, tak to nebude mít žádný efekt. Ale nikdy nelze zajistit, aby se to pořadí na kandidátní listině moc neměnilo. Tam se bude bojovat třeba o první čtyři, pět křesel, takže kroužkování může hrát velkou roli.

Kdyby se na tu kandidátku býval dostal pan Kalousek, tak si myslím, že by to bylo ještě daleko jako výraznější. Když tam máte takovou kontroverzní osobu, tak to ti voliči vnímají. Teď tam třeba nikdo tak kontroverzní není, ale myslím si, že tam je ten zásadní spor o postoj k evropské integraci, který bude nutit voliče více kroužkovat. To je vždycky riziko koalicí.

Třeba u hnutí ANO, tam budou lidi kroužkovat prostě toho, koho nejvíc znají. Takže to budou spíše ti lidé na začátku. Ale u té koalice Spolu to bude nepředvídatelné, tam si myslím, že lidé budou kroužkovat.“

Video  Koalice SPOLU jde do Evropy spolu: Společná kandidátka do eurovoleb  - ČTK
Video se připravuje ...

nadčasový MP ( 10. ledna 2024 16:35 )

Škoda, že do EP nekandiduje Babis. Milerad bych ho tam poslal, abychom se ho zbavili a aby si vyrvaval tam.

UFO1 ( 10. ledna 2024 09:17 )

Hnusné, předražené potraviny, chybějící léky, včetně penicilínu, čachry s dotacemi a blbosti z dotací pořizovaných, nově přinese euro a korespondenční volby,oboje v dnešním stavu blbost, celá nová doba přinesla jednu hrůzu, na vedoucích pozicích jsou neschopní lidé, řeční,jsou machři sebevědomí, ovšem skutek jim utek, stejně jako střelec

dostojevskij ( 10. ledna 2024 08:14 )

1. není koho volit
2. EU je moloch jako byla RVHP
3. Brusel je stát ve státě- obyčejný plebs nemá šanci
4. všechny volby stojí nemalé peníze, v době kdy se šetří, je to nesmysl

verka1 ( 10. ledna 2024 08:08 )

Jeden odejde a přijde další a další lži, házení pod stůl ...
Městské úřady jsou "dojné krávy". Každý si nahrabe na své účty 👎
Jurečka se prý o zásahu dozvěděl 18:30, předtím měl vyplej mobil? Mobil neměl u sebe? Vůbec kde byl?
Asi někde dělal další dítě 👎
Pak po mimořádném jednání vlády se vrátil na večírek 🤮 nějak se nezajímal co dál děje s poraněními 👎
Prý církev uzdravuje.

verka1 ( 10. ledna 2024 08:01 )

EU nám nic krásného nepřinesla 👎

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa