Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejčastější otázky a odpovědi o rodičovském příspěvku přehledně: Stát vyplatí víc za kratší dobu

  • Autor: Radka Růžičková - 
    13. 2. 2024
    09:26

    Vyplácení rodičovského příspěvku zažívá zemětřesení. Výši částky nově ovlivnilo datum narození dítěte. Rodiče dětí, které přišly na svět letos, získají více peněz, budou je ale brát kratší dobu.  

    Maminky, které porodily v roce 2023, budou brát »starou« částku ve výši 300 000 Kč. Narození dítěte v letošním roce ale vystřelilo sumu o 50 000 vzhůru. Vyšší částka je však vykoupena kratší dobou, po kterou je možné ji brát. Místo dosavadních čtyř let musí rodiče sumu vyčerpat do tří let věku dítěte.

  • 1.Odpovědi na nejčastější otázky

    Co je rodičovský příspěvek?

    Dávka státní sociální podpory, která navazuje na peněžitou pomoc v mateřství. Čerpat ji mohou maminky, případně otcové. Maminky, které na »mateřskou« nemají nárok (např. nezaměstnaní, studenti nebo podnikatelé bez dobrovolně hrazeného nemocenského pojištění), nastoupí rovnou na rodičovskou dovolenou a začínají pobírat rodičovský příspěvek.

    Musím si o něj požádat?

    Ano, musíte si požádat na Odboru státní sociální podpory příslušného kontaktního pracoviště úřadu práce podle místa svého trvalého bydliště. Je to ale možné i online na webu jenda.mpsv.cz. Přihlášení je prostřednictvím identity občana, tedy například přes bankovní identitu nebo mobilní klíč e-govermentu. Vyplnění online žádosti zabere cca 5 minut.

    Je nějaký termín, do kdy je potřeba si o rodičovský příspěvek zažádat?

    Pokud pobíráte mateřskou, tak je dobré podat žádost zhruba ve čtyřech měsících věku dítěte. Vyřízení nějakou dobu trvá, tak abyste se nedostala do finančního »skluzu«. O dávku je možné žádat až dva měsíce před tím, než vám nárok vznikne.

    Jaké doklady budu k žádosti potřebovat?

    Rodný list dítěte a průkazy totožnosti rodičů i všech ostatních dětí mladších 4 let. A také potvrzení od Okresní správy sociálního zabezpečení o výši a době pobírání mateřské (či nemocenské čerpané v souvislosti s narozením dítěte). Při podání online stačí příslušné doklady oskenovat nebo ofotit a přiložit k žádosti.

    Kolik peněz celkem dostanu?

    Záleží na roce narození nejmladšího dítěte a počtu současně narozených dětí.

    *rok 2023 – rodič jednoho dítěte čerpá částku 300 000 korun, rodiče dvojčat (vícerčat) 450 000 korun.

    *rok 2024 - rodič jednoho dítěte čerpá částku 350 000 korun, rodiče dvojčat (vícerčat) 525 000 korun.

    Jakou částku získám měsíčně?

    Záleží na vašich předchozích příjmech ze zaměstnání. Zjednodušeně řečeno ale nemůžete brát vyšší částku, než byla vaše »mateřská«. Maximum, které můžete brát, je 47 700 Kč. Dosáhnou na ni ale jen matky s předchozím měsíčním příjmem minimálně 73 000 Kč.

    Můžu žádat zpětně?

    Ano, jde to až tři měsíce zpětně.

    Jakým způsobem budu peníze dostávat?

    Příspěvek se vyplácí buď na účet, nebo poštovní poukázkou.

    Manžel má vyšší příjem než já. Je možné výši měsíční částky příspěvku vypočítat z jeho příjmu?

    Ano. Pokud doložíte příjmy (jde o tzv. denní vyměřovací základ) obou rodičů, vychází se při výpočtu maximální měsíční výše rodičovského příspěvku z toho vyššího příjmu.

    Měla jsem nízký plat. Nebudu mít kvůli tomu i nízkou rodičovskou?

    Částka rodičovského příspěvku je pevně daná, nezáleží na předchozích příjmech. Omezena je jen částka měsíčního maxima. S nízkými příjmy, nebo pokud jste na »mateřskou« neměla vůbec nárok a nastoupila hned na rodičovskou dovolenou, můžete měsíčně brát maximálně 13 000 Kč (u vícerčat 19 500 Kč).

    Jak dlouho se příspěvek může brát?

    Opět záleží na tom, kdy se vaše dítě narodilo. Pokud v roce 2023, můžete brát rodičovský příspěvek až do čtyř let věku svého potomka. Pro děti narozené letos je možné peníze čerpat jen do jejich tří let. Naopak nejrychleji je možné peníze vyčerpat během šesti měsíců. To ale platí jen pro matky, které měly před porodem vysoké příjmy.

    Mám dvouleté dítě a čekám dalšího potomka. Budu brát peníze dvakrát?

    Ne. Rodičovský příspěvek se bere jen na nejmladší dítě v rodině. Pokud nestihnete rodičovský příspěvek na staršího potomka vyčerpat, můžete požádat po porodu o jeho jednorázové proplacení. Podmínkou ale je, že alespoň jeden z rodičů vydělává (je možné mu stanovit denní vyměřovací základ) nebo je OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná).

    Je možné změnit výši rodičovského příspěvku?

    Ano, jednou za tři měsíce prostřednictvím formuláře Volba výše rodičovského příspěvku.

    Můžu brát rodičovský příspěvek a pracovat?

    Pokud je vaše dítě starší než dva roky, můžete si přivydělávat nebo chodit do práce na plný úvazek. Zároveň ale musíte zajistit péči o své dítě jinou zletilou osobou. U dětí mladších než dva roky si musíte hlídat délku doby, po kterou jsou v jeslích nebo školce. Tato doba nesmí překročit 92 hodin v měsíci, jinak můžete o rodičovský příspěvek přijít.

  • 2.Kde získat informace:

    Volat můžete na bezplatnou linku Call Centra ÚP ČR: 800 779 900

    E-mail: callcentrum@uradprace.cz nebo rodicak@uradprace.cz

    Webové stránky ÚP ČR: www.uradprace.cz

  • 3.Jak se liší rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek?

    Rodičovskou dovolenou (tedy vlastně volno z práce) poskytuje zaměstnavatel. Peníze, které mají pokrýt výpadek příjmů způsobený péčí o dítě, vyplácí stát prostřednictvím úřadů práce.

    Musím kvůli rodičovskému příspěvku vyřídit i něco v práci?

    Kvůli příspěvku ne, ale kvůli rodičovské dovolené ano. Ještě před koncem mateřské nezapomeňte písemně požádat zaměstnavatele o čerpání rodičovské dovolené. Zároveň mu také oznamte, jak dlouho na ní chcete zůstat.

    Když jsem na rodičovské dovolené, musím si za sebe platit zdravotní pojištění?

    Nemusíte. Platí ho za vás stát.

  • 4.Když »rodičák« nestačí

    Klesla vám s narozením dítěte životní úroveň? Stát pomáhá zlepšit finanční situaci pomocí sociálních dávek.

    Porodné

    Nárok na něj mají jen rodiny, jejichž příjem nepřesahuje 2,7násobek životního minima. Rozhoduje přitom skutečný čistý příjem (např. čistá mzda ze zaměstnání nebo příjem z podnikání po odpočtu výdajů, daní a pojistného). Peníze jsou určeny jen pro první nebo druhé dítě v rodině.

    Za to první stát vyplatí jednorázově 13 000 Kč, na druhé 10 000 Kč. V případě dvojčat pak rodiče celkem dostanou 23 000 Kč.

    Přídavky na děti

    Nárok mají rodiny s příjmem nižším než 3,4 násobek životního minima. Výše přídavku závisí na věku dítěte a toho, jestli má aspoň jeden z rodičů příjem ze zaměstnání.

    Kolik peněz získáte

    Věk dítěte   Základní měsíční přídavek       Zvýšený měsíční přídavek

    Do 6 let      830 Kč       1330 Kč

    Od 6 do 15 let      970 Kč       1470 Kč

    Od 15 do 26 let    1080 Kč     1580 Kč

    Pozn.: Musí se jednat o nezaopatřené dítě!

    Příspěvek na bydlení

    Pokud vydáváte za bydlení více než 30 % svého příjmu, můžete si požádat o příspěvek na bydlení. Zjednodušeně vám pak stát zaplatí částku, která přesahuje těch 30 % (zároveň se ale musíte vejít do tzv. normativů). Sčítají se příjmy všech lidí, kteří spolu sdílejí jednu domácnost. Pro jednu nemovitost se dá žádat o jeden příspěvek.

    Jak vypadá životní minimum?

  • 5.Dávky pro skutečnou nouzi

    Jste na dně? Stát lidem v nouzi pomáhá třemi dávkami. Kolik peněz ale kdo dostane, se stanovuje individuálně.

    Doplatek na bydlení - je určen lidem v hmotné nouzi, kterým příspěvek na bydlení nepokryje odůvodněné náklady související s bydlením. Žádat o něj můžou lidé, kteří si nezvládnou vlastními silami obstarat základní životní potřeby (nemají peníze na obživu, ubytování, ošacení) a současně si nemůžou z objektivních důvodů zvýšit příjmy, případně ani prodat majetek.

    Příspěvek na živobytí - pomáhá se základními životními potřebami, jako je zabezpečení stravy, oblečení, obuvi, základních hygienických potřeb apod.

    Mimořádná okamžitá pomoc – je určena pro mimořádné situace, které nejsou lidé schopni sami zvládnout. Mimo jiné je možné žádat o příspěvek na úhrady nákladů souvisejících se vzděláním nebo zájmovou činností nezaopatřeného dítěte nebo na událost, kterou nebylo možné předvídat (růst cen energií atd.). Vyplácí se jednorázově.

    Video  Rodičovský příspěvek a změny pro r. 2024  - Videoredakce ženských webů
    Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi