Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Proč se na rakovinu děložního čípku stále umírá? Lékař vysvětlil, jak nemoci předcházet

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
9. ledna 2024
15:25

Více než 300 českých žen zemře každý rok na zhoubný nádor děložního čípku. Touto rakovinou ročně u nás onemocní přibližně 800 žen a nejčastěji na ni umírají mezi 65. a 69. rokem. Preventivním gynekologickým vyšetřením lze tomuto zákeřnému onemocnění ve většině případů předejít, přesto pouze třicet pět procent žen starších padesáti let chodí pravidelně na preventivní prohlídky. Jak rakovina děložního čípku vzniká? Co nového o této zákeřné nemoci víme? Nejen na tyto otázky v pořadu Epicentrum odpovídal vedoucí lékař Onkogynekologického oddělení a zástupce přednosty Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. LF UK a VFN v Praze Jiří Sláma.

Statistiky v počtu, kolik žen ročně touto zákeřnou chorobou onemocní jsou sice podle Jiřího Slámy něco lepší než v předchozích letech, přesto ale počty žen, těch, které boj s tímto onemocněním prohrají, jsou stále vysoké. Podle něj jsou tato čísla v rámci Evropského průměru nelichotivá. „Problém spočívá ve dvou úrovních. Tu první tvoří část žen, zejména ve věku nad 50 let, které představují skupinu, jež nejčastěji přichází s pokročilým onemocněním. Nechodí totiž na preventivní gynekologické kontroly. A druhý problém spočívá také v tradiční metodě, která má své omezení, tedy v provádění cytologických stěrů,“ uvedl příčiny problému lékař.

14 nebezpečných virů

Lékař Jiří Sláma ve studiu Epicentra podotkl, že s trochou nadsázky se o rakovině děložního čípku dá říci, že jde o infekční onemocnění. To, co ženám v těle může nadělat paseku, jsou viry. Původcem celého problému a naprosté drtivé většiny těchto případů je lidský papilomavirus neboli HPV. „Viry, které jsou schopny způsobit rakovinu děložního čípku, nazýváme rakovinotvorné a jich 14. Těch 14 typů viru se dostává do těla obvykle v období, kdy lidé začínají s pohlavním životem,“ upřesnil Sláma a doplnil, že jde o pohlavně přenosné viry.

Pokud v těle přetrvávají delší dobu, působí na buňky v okolí děložního čípku a posléze se mění v přednádorové stadium. To ale lze odhalit už pouze v rámci pravidelných gynekologických kontrol. Jinak může být pozdě. „Není-li odhaleno, dochází k rozvoji rakoviny děložního čípku,“ varuje lékař.

Vir jako tikající bomba

HPV virus je podle Jiřího Slámy velmi častá infekce. Uvádí se, že v evropské populaci se s těmito viry setká víc než 80 % populace, naštěstí většina mužů i žen dokáže tuto infekci eliminovat. Jsou bohužel, ale i případy, kdy tělo nevyhrává. Vir může být nášlapnou minou i několik let. „Drtivá většina rakoviny děložního čípku od infekce do vlastního rozvoje rakoviny děložního čípku trvá 10 let. Je to skutečně dlouhodobé období. Nezřídka se ale stává, že se pacienti nakazí v období, kdy začínají pohlavně žít,“ uzavírá Sláma a dodává, že žádná žena bez ohledu na věk by neměla zapomínat na prevenci.

Uživatel_5524836 ( 9. ledna 2024 16:31 )

Vďaka za článok..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa