Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Policisté z Mladé Boleslavi bili a kopali bezdomovce: Po sedmi letech padl rozsudek!

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: pma, ČTK - 
10. ledna 2024
10:49

Koncem uplynulého roku rozhodoval Krajský soud v Praze o osudu dvou strážníků z Mladé Boleslavi. Martin Rouček a Jaroslav Bělský byli pravomocně odsouzeni za to, že mezi lety 2013 a 2016 vydírali, bili a zneužívali policejních pravomocí vůči lidem bez domova. Oba strážníci vinu od počátku trestního řízení popírali a zůstalo tomu tak i po vyhlášení rozsudku. 

Jaroslav Bělský a Martin Rouček byli ještě před 10 lety zaměstnáni jako strážníci u městské policii v Mladé Boleslavi. V současné době ale už u policie nepracují. Ta s nimi rozvázala pracovní poměr poté, co byli oba muži souzeni za to, jak se v letech 2013 až 2016 chovali k bezdomovcům. 

„Naložili mě ve městě do auta, vyvezli někam k lesu za město. Musel jsem se zout, boty zahodili. Začali mě mlátit. Když jsem spadl na zem, tak mě kopali. Zůstal jsem ležet na zemi,“ vypovídal při zahájení soudního procesu před sedmi lety jeden z bezdomovců. 

Nejednalo se o ojedinělý případ. Mezi jedním ze zbitých bezdomovců měl být v minulosti i člověk, který měl problémy s drogami. Po konfrontaci s policisty skončil dle jeho slov s viditelnými kožními defekty a boláky. Podle dalších výpovědí byli lidé bez domova strážníky vozeni za město, kde byli spoutáni a Rouček s Bělským do nich měli kopat a bít je. 

Podle informací Novinky.cz padl nad dvojicí policistů rozsudek na konci loňského roku. Roučkovi byl soudem uložen úhrnný trest odnětí svobody v trvání tří let, který byl podmíněně odložen na zkušební dobu v trvání tři a půl roku. Po stejnou dobu také nesmí pracovat v bezpečnostních složkách. Bělský dostal téměř stejný trest, akorát o půl roku kratší. Rozsudek je pravomocný.

Ani jeden z bývalých policistů svou vinu nepřiznal a s rozsudkem nejsou spokojeni. „Nic z toho není pravda. Vždycky jsme je jenom zkontrolovali, zjistili totožnost, zaevidovali přestupek a odjeli. Víc ani nemůžeme,“ uvedl před časem Bělský.

„Po nabytí právní moci byli vyřazeni z pracovního poměru, odešli do civilního zaměstnání,“ vyjádřil se k případu ředitel mladoboleslavské městské policie Tomáš Kypta. 

Oba odsouzení se navíc musí vypořádat s městem Mladá Boleslav, které každému z nich půjčilo 140 tisíc korun na soudní výlohy. Podle mluvčí města Šárky Charouskové byl Bělskému s Roučkem vystaven splátkový kalendář, a půjčku tak budou bývalí policisté městu vracet postupně. 

Video  Jan Cimický u soudu  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

Jiří Zvěřina ( 10. ledna 2024 11:39 )

U městské policie slouží strážnici a ne policisté...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání