Laskonky z vlašských ořechů
Pralinková pasta
175 g vlašské ořechy
125 g krystalový cukr
Ořechy opečeme na 180 °C cca 8 minut dozlatova. Zkaramelizujeme cukr, do kterého nasypeme upečené ořechy. Karamelem obalíme ořechy a směs nalijeme na plech vyložený pečicím papírem nebo pečící fólií. Po vychladnutí polovinu směsi rozmixujeme na griláž a polovinu na praliné.
Laskonky
180 g bílků
320 g krystalového cukru
100 g práškového cukru
180 g mletých ořechů
Bílky s cukrem vyšleháme ve vodní lázni na cca 50 °C . Následně šleháme při nejvyšších otáčkách na tuhý lesklý sníh. Postupně zašleháme práškový cukr a mleté ořechy. Nastříkáme do forem na laskonky.
Před pečením necháme chvíli zaschnout. Péct na cca 110-120 °C asi 15 minut, potom snížit teplotu na 80 °C a dosušit ještě dalších cca 30 minut.
Krém
250 g mléka
40 g krystalového cukru
1 vejce
1 žloutek
15 g Zlatého klasu
15 g hladké mouky
190 g másla
Uvaříme mléko s polovinou cukru. V misce metličkou vyšleháme zbylý cukr, vejce, žloutek, Zlatý klas a mouku. Vaječnou směs přelijeme horkým mlékem, dobře promícháme, vrátíme do hrnce na plotnu a vaříme cca 3 minuty do zhoustnutí (puding).
Hotovou směs nalijeme do misky, přikryjeme potravinovou fólií na dotek a necháme chladnout. Měkké máslo vyšleháme do pěny a postupně přidáme pralinkovou pastu. Do směsi másla a praliné postupně přidáme zchlazený předem rozšlehaný puding.
Nakonec přisypeme griláž a zamícháme. Krém přenéseme do cukrářského sáčku se zdobící špičkou a naplníme upečené laskonky.
Peče celá země: Ve finále soupeře rozdrtil medik Vojta! Získal nejen titul, ale i mimo jiné 100 000 Kč...
Cukrář Maršálek přiznal: Soutěžící z Peče celá země mě kopírovali! Reinischova,Kristl