Jídelníček totiž vychází z míst, kde se lidé dožívají nejvyššího věku. A strava na tom má obrovský podíl. „Sáhli jsme po něčem lety prověřeném, to znamená po stravování, které je už od konce 70. let označováno za jedno z nejlepších. A to je středomořská strava, která potvrzuje, že co se týče váhy a zdravotního stavu (především rizika kardiovaskulárních onemocnění), je jednou z nejlepších plus je ještě kombinována s recepty z takzvaných modrých zón, kde se lidé těší nejlepšímu zdraví a dožívají se nejvyššího věku,“ říká výživový guru Petr Havlíček (54).

A hned odmítá, že bychom měli jíst jen ryby, olivový olej a rajčata. Naopak, nabízí pestré recepty z dostupných surovin, při nichž nikdo nebude mít hlad. Vyzkoušejte nový jídelníček i vy. Pokračujeme 10. dnem!

Snídaně

Chléb se šlehanou fetou a ředkvičkami

Suroviny na 1 porci: 50 g sýru feta nalámaného na kousky, ½ – 1 polévková lžíce mléka, 2 středně velké plátky opečeného celozrnného kvasového chleba, 2 ředkvičky nebo kousek ředkve nakrájené na plátky, microgreens ředkve, brokolice, ječmene nebo jiné, olivový olej, sůl, pepř.

Pokračujte ve čtení vytvořením bezplatného účtu nebo přihlášením

Pokračovat