Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel odsoudil útoky Húsíů v Rudém moři a hájí odvetu: Vojenská akce našich spojenců byla nutná!

Autor: ČTK, lig, simao - 
12. ledna 2024
12:33

Provokativní a nebezpečné útoky Húsíů na námořní dopravu na Rudém moři nemohou být dále tolerovány. V dnešním vyjádření na sociální síti X to uvedl prezident Petr Pavel. Zásah spojenců byl nezbytným krokem k zamezení rostoucímu napětí v regionu, míní.

Spojené státy spolu s Británií a s podporou Austrálie, Kanady, Nizozemska a Bahrajnu udeřily dnes v noci ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím húsíjských povstalců na území Jemenu v reakci na útoky, které povstalci od listopadu provádějí proti obchodním lodím v Rudém moři. Húsíové své akce zdůvodňují válkou Izraele v Pásmu Gazy, která začala 7. října teroristickým útokem palestinského hnutí Hamás na Izrael.

„Provokativní a nebezpečné útoky Húsíů na námořní dopravu v Rudém moři nelze tolerovat. Vojenská akce našich spojenců je nezbytným krokem k zastavení rostoucího napětí v regionu a k obnovení bezpečnosti mezinárodních obchodních cest,“ napsal prezident.

Plnou podporu spojencům v nezbytné odstrašující akci vyjádřilo také ministerstvo zahraničních věcí. „Byla vynucena záměrnou eskalací útoků Húsíů proti námořní dopravě v Rudém moři, navzdory opakovaným jasným varováním,“ uvedlo ministerstvo.

„Svobodná a bezpečná plavba v Rudém moři a Adenském zálivu je pro mezinárodní obchod zásadní. Má vliv na nás všechny. Pokud někdo tři měsíce používá protilodní balistické střely, drony a řízené střely, aby to narušil, musí být silou zastaven,“ napsal předseda sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09).

Stínový ministr zahraničí Jaroslav Bžoch (ANO) upozornil na to, že několik společností se po útocích Húsiů začalo vyhýbat Rudému moři a obeplouvají Afriku. „To má za následek zvyšování cen přepravy, delší dodací lhůty a další náklady, které s námořní přepravou souvisejí. Platit to budeme všichni,“ poznamenal.

Dopad to podle Bžocha nemusí mít pouze na obchodní výměnu, ale také na přepravu ropných produktů z Perského zálivu, což by mohlo přinést prudký nárůst cen ropy. „Vnímám pozitivně, že do Arabského moře vyslala své válečné lodě také Indie s cílem ochránit vlastní civilní plavidla. Podtrhuje to skutečnost, že bezpečná plavba v oblasti je v zájmu všech, nikoli jen západních mocností,“ doplnil.

Číně podle Bžocha bude vyhovovat, že se Spojené státy zaměří na Blízký východ a nebudou věnovat takovou pozornost Tchaj-wanu. „Do karet Pekingu by ale určitě nehrálo, pokud se všechny lodě začnou vyhýbat Rudému moři, protože mnoho z nich vyplouvá z čínských přístavů,“ dodal místopředseda sněmovního zahraničního i evropského výboru.

Video  Pavel hostil na Hradě hlavy států V4: Podpora Ukrajiny je zásadní.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

jajas ( 15. ledna 2024 10:36 )

Však se s ním nikdo nehádá.....ale kvůli tomu nemusí jezdit prudit přímo na místo. Bude tam prd platný. 👎

UFO1 ( 13. ledna 2024 16:58 )

A že sousedi Němci tolika útokům předešly?

roxin ( 13. ledna 2024 11:20 )

Ten soudruh espávek neví co by měl udělat aby se zavděčil spojencům tak aspoň je jako "pochválil" a oni na to určitě čekali, ale aby šel do první linie jako vzor to ne, jen z dálky jak je zvyklý. 😃

Ludmila Micikova ( 13. ledna 2024 07:54 )

Nevím zda, se p. generál prezidentPavel dočká pozvani do Oválné pracovny.

UFO1 ( 12. ledna 2024 23:39 )

Jiní zase odsuzují neposkytnuti ochrany a informací měkkému cily
a lituji z toho plynoucích úmrtí a zranění , nikdy to nebude nejen pochopeno,ale ani zapomenuto. Doufejme, že další politická prezentace situaci napraví a vyvodí odpovědnost.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa