Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Problém letounu s českými turisty: Dramatická cesta z dovolené!

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: Travel service )
Autor: ČTK - 
15. ledna 2024
15:45

Charterový let české společnosti Smartwings z centra ománské riviéry Salála do Prahy byl v neděli kvůli pravděpodobné technické závadě na tlakovém spínači odkloněn do Abú Dhabí ve Spojených arabských emirátech. Do české metropole dopravil 169 cestujících a šest členů posádky v pondělí po poledni náhradní letoun, který měla společnost v Abú Dhabí. Řekla to mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Upřesnila, že letadlo Boeing 737 MAX 8 na trase Omán–Praha bylo odkloněno z bezpečnostních důvodů. „U letadla byla pravděpodobná závada na tlakovém spínači, ale musíme ještě vyhodnotit data,“ uvedla mluvčí s tím, že nešlo o technickou závadu systému přetlakování a klimatizace letadla.

Podle mluvčí bylo výhodou to, že společnost měla v Abú Dhabí náhradní letadlo, které cestující dopravilo do Prahy. Kvůli nedělnímu provozu na tamním letišti ale spoj nabral zpoždění.

Na událost upozornil server Tn.cz, podle kterého měla společnost na trase nové letadlo. Koncem loňského roku Smartwings informoval, že si od irské leasingové společnosti AerCap pronajal nový letoun Boeing 737 MAX 8, k dispozici tak má devět letadel tohoto typu. Další čtyři nová letadla 737 MAX má společnost převzít letos.

Společnost Boeing se počátkem ledna dostala na titulní stránky novin, když jednomu z jejích strojů 737 MAX 9 ve službách amerických aerolinek Alaska Airlines za letu odpadla část trupu s oknem. Stroj se zhruba po 20 minutách z výšky 4900 metrů bezpečně vrátil na letiště a nikomu ze 174 cestujících a šesti členů posádky se nic nestalo. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) ale nařídil dočasně odstavit přibližně 170 letadel po celém světě z provozu.

Smartwings působí na trhu 26 let a je největší českou leteckou společností. V letním letovém řádu 2024 nabídne z českých letišť přímá letecká spojení do 73 destinací. Novinkami budou přímé lety na azorský ostrov Sao Miguel, linka do Athén a do italského města Brindisi.

Video  Boeing 737 Max po vzletu z Portlandu přišel o zadní dveře. Piloti museli nouzově přistát.  - Twitter
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání