Po zhlédnutí Výměny manželek se Agáta Hanychová nechala slyšet, že tento životní postoj zkrátka neschvaluje. „Vůbec nevím, co k tomu říct. Kdyby můj manžel třeba přišel a řekl, že bude žena, nebo kdybych já přišla za ním, že chci být muž. Nevím, no, ten dnešní svět… Já jsem asi trošku proti tomu. Tak, a teď mě všichni zabijou,“ prohlásila na instagramu.

Shodou okolností byla ve studiu Epicentrum na Blesk.cz trans žena Jenny Rinn a předseda spolku Trans*parent a trans muž Viktor Heumann. A pochopitelně jim veřejné rýpnutí od Hanychové neuniklo.

„Tyto negativní komentáře, jako třeba právě Agáty Hanychové, mají dopad na to, jak se lidé cítí, protože si to přečtou v novinách nebo na internetu, že to je špatně, že by to takhle být nemělo, že jsme proti vám, a slýchají pořád takové negativní poselství, které je nepříjemné,“ přiznal Heumann během rozhovoru.

A zmínil i negativní komentáře z úst bývalého prezidenta Miloše Zemana. „To bylo velmi nepříjemné právě třeba pro lidi ve škole, pro mladé lidi, kteří si říkali: 'no, tak když pan prezident tohle říká, tak co si o nás myslí učitelé? Co si o nás budou myslet právě zaměstnavatelé?',“ vysvětloval dopady negativních reakcí na trans lidi..

Svou osobní zkušenost s Hanychovou měla i Jenny Rinn. „Vrátila bych se ještě k té Agátě, jak říkala, že je tato doba divná a tak. Tak to je vtipné, že před pár měsíci na Halloweena jsme byly pozvané na stejný večírek Halloween od Mattela a tam jsem se s ní fotila a hrála jsem si s její dcerou a ji vůbec nenapadlo, že já jsem trans,“ usmívala se Jenny, která prošla změnou pohlaví z muže na ženu.

Nicméně oba se shodují, že za posledních 10 let vidí v České republice pokrok s tím, že toto téma není mezi lidmi už tolik tabuizované. A to je těší.

Video
Video se připravuje ...

Jak se žije trans lidem v Česku a proč musejí podstupovat kastraci? Pavlína Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
40 fotografií