Renáta Fučíková je absolventkou pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové (UMPRUM), kterou dokončila těsně před převratem. „Celou svobodnou dobu po pádu totality se věnuji na plný plyn ilustraci a užité grafice,“ řekla redaktorce Blesku ilustrátorka Fučíková.

Umění má doslova v genech. Její maminka Alena Kroupová patřila k tzv. generaci EXPO 58. „Vystavovala spolu s našimi fenomenálními výtvarníky v Bruselu a celá ta kolekce dostala zlatou medaili a dodnes se o ní mluví. Ona tam měla takovou průbojně se tvářící keramiku, protože oživila techniku točení na kruhu,“ popsala dílo maminky na slavné zahraniční výstavě.

Před osmi lety začala učit na plzeňské Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara. Řada jejích studentů a studentek publikuje a mají úspěch. „Vytváříme renomé něčeho nového. Je to strašně vzrušující být u toho od začátku,“ popsala nadšeně.

Významné ilustrace

Svá díla vystavovala například v Jižní Koreji, Hongkongu nebo Spojených státech. Teď se chystá do Káhiry, kde bude doprovázet práce studentů – konkrétně soubor ilustrací portrétů slavných českých žen s názvem České hrdinky, který vymyslela a zadala. „Výstava v době covidu obletěla celý svět, doteď se všude vystavuje,“ řekla hrdě.

Mimo jiné se věnuje se návrhům poštovních známek, kterých dle svých slov vytvořila nejméně tucet. Dále ilustrovala přes 40 knih, ze kterých přibližně polovinu napsala.

Jednou z prvních významných prací ilustrátorky Fučíkové bylo první české vydání všech sedmi dílů Letopisů Narnie, které vyšlo v 90. letech. Pro ilustrace této fantasy ságy tehdy zvolila techniku tzv. proškrabávané kresby.

Nezapomenutelná dvacátá & Královny a poutníci

V rozhovoru pro Blesk zmínila umělkyně Fučíková dvě knížky, na kterých v poslední době pracovala. První jsou Nezapomenutelná dvacátá, kterou napsala, a kterou ilustrovali její studenti. Kniha se dle autorčiných slov zaměřuje na to, „co všechno jsme ve dvacátých letech dokázali a co si někdy namlouváme, že jsme dokázali, jenomže to tak nebylo,“ řekla trochu tajemně autorka knížky. „Ale těch opačných věcí je méně,“ doplnila s úsměvem.

Na české dějiny se zaměřuje i druhá kniha, ve které ale autorka šla opravdu hodně do minulosti. Kniha Královny a poutníci vypráví naše nejstarší a mnohdy překvapivé dějiny, o kterých se ale běžně neučíme. „Já vždycky říkám, to je kniha, která se zrodila pod heslem ‘zapomeňte na Bivoje a na Vyšehrad, to jsou pouhé legendy‘,“ řekla k druhé knize. „Je to krásné, je to literární dílo, ale pravda byla jiná. Naše dějiny byly jiné a my před nimi nesmíme zavírat oči,“ vysvětlila autorka Fučíková.

Své dějiny v knize najdou Pražané, Moravané i Slezané, na které se v našich legendách zapomínalo, a to včetně příběhu člověka, který pocházel z jejich končin a vládl celé Římské říši. „Celá ta kniha by měla působit jako film, který nejsme schopni natočit, protože by to nikdo nezaplatil,“ doplnila ke knize, která by měla zaujmout starší děti i fanoušky fantasy seriálů, jako je Hra o trůny. Kniha bude pokřtěna v galerii Hollar, kde bude po výstavě Jubilantů Hollaru následovat autorská výstava právě Renáty Fučíkové.

Kde: Smetanovo nábřeží 6, Praha 1.
Kdy: Do 28. ledna 2024,  út-ne 10-12 a 13-18 hod.
Vstupné: Volné.

Fotogalerie
11 fotografií