Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Dnes je Mezinárodní den objímání: Zlepšuje sex, zdraví i psychiku

Dnes je Mezinárodní den objímání.
21. ledna 2024 | 06:00

Vřelé a láskyplné lidské doteky nic na světě nenahradí! Jak moc jsou pro nás důležité, pocítíte až ve chvíli, kdy bez nich začnete strádat. Na jejich důležitost upozorňuje Mezinárodní den objímání, který připadá na 21. leden.

Objímání by mělo patřit mezi základy zdravého životního stylu. V první řadě utužuje vztahy, ale také snižuje stres, posiluje imunitní systém, je skvělou prevencí depresí, a navíc je zadarmo. Nejde přitom jenom o blízkost mezi partnery. Pomáhá také objetí s kamarádkou, rodiči, dítětem i domácím mazlíčkem. Důvodem euforie je vyplavený oxytocin – neboli „hormon lásky“. Ten podporuje pocit klidu, lásky a spokojenosti.

VIDEO: V sexu se začnou první nudit ženy. Proč?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: pdc, ub, Jedlička, Marek, Chebotareva

Pro lepší sex

Velké přínosy má pro páry, pro které je to nejen cesta k hlubšímu emocionálnímu spojení, ale také důležitá součást předehry společně s líbáním a mazlením, díky níž snadněji ženy i muži dosáhnou intenzivnějšího orgasmu. 

„Pro většinu mužů je snazší se vzrušit a dosáhnout orgasmu než pro ženy. Někdy jde o stereotyp a nudu ve vztahu, na což jsme se také ptali žen v jednom z našich průzkumů. Drtivá většina – 99 % – respondentek se shoduje, že oživit nudný sex pomáhají nové polohy. Právě prozkoumávání dalších, doposud nevyzkoušených pozic může být ideální příležitostí k tomu, zapojit právě takové, které zahrnují právě objetí – ať už tváří v tvář nebo jako lžičky,” doplňuje Michal Večeřa z českého on-line sexshopu YOO.cz 

Musí to chtít oba

Objímání musí chtít obě strany, jinak nebude fungovat. Některé páry vnímají jakékoliv doteky jako součást sexuálních hrátek, a proto se jim vyhýbají v jiných situacích. „Běžně se setkávám s páry, které už se pro jistotu nedrží ani za ruku, protože nechtějí působit příliš naléhavě,“ říká sexuoložka s tím, že to vede k úplné ztrátě intimity v partnerských vztazích.

Problém ale může nastat i v jiných mezilidských vztazích. Ne každý je tolik kontaktní a někdo lidský dotyk vnímá jako příliš intimní. Proto je dobré se ujistit, že objímání není druhé osobě nepříjemné.

 

Autor: Štěpánka Bínová