Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Alergii na chlad má víc lidí, než jste si mysleli. Patříte mezi ně i vy?

Video se připravuje ...
Alergie na chlad: MUDr.Radek Klubal
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
22. ledna 2024 | 08:31

Věděli jste, že existuje alergie na chlad? Koho se může týkat, jak se projevuje a léčí? A dá se jí nějak preventivně bránit? To jsme probrali s alergologem a imunologem Radkem Klubalem, zakladatelem Medicínského centra Praha.

"Není to vzácné onemocnění. Nějakých 5 % lidí nějakou formu chladové alergie mívá," říká na úvod doktor Klubal. Nejčastěji jde podle jeho zkušeností o děti i dospělé, kteří mají atopickou dermatitidu. "Celý život mají zvýšeně přecitlivělou pokožku, která je náchylnější na vznik různých reakcí."

Jak si udělat chladový test?

Alergie na mráz může být podobná například té na včelí bodnutí. Jednoduchý test, jestli ji máte právě vy, si můžete udělat sami doma, stačí vám k tomu kostka ledu. Ve videu doktor Klubal přesně popisuje, jak postupovat. V mnoha případech ale domácí test nestačí a je potřeba laboratorní vyšetření. To alergii může potvrdit, ale i vyvrátit. "Může tam být jiná diagnóza, kdy se nejedná o alergii, ale o podráždění uvnitř. Nasazují se antibiotika, která odstraní chronickou infekci, a tím se celková přecitlivělost zklidní a najednou se zase člověk uzdraví."

Jaké jsou projevy chladové alergie a jak ji léčit? A máme zpozornět, pokud má dítě v mrazu hodně červené tváře? Nejen to se dozvíte ve videu. 

 

Autor: TeSim
Video se připravuje ...