Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Měsíc poté: 21. prosince střelec na filozofické fakultě zabil 14 lidí. Co stále nevíme?

/
  • David K. zastřelil 21. prosince na FF UK 14 lidí.
    21. ledna 2024 ● 05:00

    Nepochopitelný čin, který jsme do té doby znali jen ze zahraničí... Je to přesně měsíc, co vzal šílený student David K. (†24) zbraň a na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy zastřelil 14 lidí a 25 dalších zranil. A ani po měsíci neznáme odpovědi na spoustu zásadních otázek...

    Výstřely, křik a chaos. Před měsícem chvíli před třetí odpoledne přicházejí první zprávy o střelbě na FF UK. Psychopat s útočnou puškou a dalšími zbraněmi zavraždil ženu před budovou a vpadl dovnitř. Pálil na každého, koho uviděl. Studenti se barikádovali v učebnách, mnohým to zachránilo život.

    Do pár minut byla na místě policie, podařilo se jí zahnat střelce na ochoz budovy, jenže na ten chvíli před ním vyběhli i někteří prchající. Ti museli vyhledat úkryt na úzkém parapetu. Vrah měl navíc na zbrani optiku. Z výšky střílel do evakuovaných, několik jich zranil. Když se nakonec dostal do bezvýchodné situace, vzal brokovnici a zastřelil se.

    A to ještě nikdo netušil, že má pachatel na rukou krev i dalších tří lidí. Než se vydal do Prahy, zabil svého otce a v domě v Hostouni nastražil výbušné zařízení, které se naštěstí nespustilo. V dopise se přiznal i k vraždě muže (†32) a jeho teprve dvouměsíční dcerky v Klánovickém lese. Celkem měl na svědomí 17 zmařených životů... Toto se ví! I po měsíci ale zůstávají některé otazníky, bílá místa v případu vidí i ministr vnitra Vít Rakušan (45, STAN). Přinášíme souhrn těch nejpalčivějších otázek.

  • 1.

    Motiv

    Proč? Jedna z nejdůležitějších a také nejsložitějších otázek. Proč vzal mladík před měsícem do ruky zbraň a začal střílet? Co oceňovaného studenta přivedlo k tomu, aby se z něj stal sedmnáctinásobný vrah? Jak odpovědět na něco, co je nepochopitelné...

    Video
    Video se připravuje ...

    Tiskovka policie otázky Blesk TV

  • 2.

    Proč miminko?

    Proč několik dní před šíleným činem na fakultě zastřelil pro něj údajně neznámého muže? A jak mohl zabít i dvouměsíční holčičku v kočárku? Podle policie neměl naprosto žádný vztah nejen k obětem, ale ani k místu – Klánovicím. Odpověď, které se všichni bojíme, je: Chtěl si vyzkoušet vraždění a zda mu to projde?

    Na místo odporné vraždy, při níž umřel mladý tatínek se svou dvouměsíční dcerou v Klánovickém lese, nosí lidé květiny, svíčky a jiné drobnosti. (27. prosinec 2023)
    Autor: David Malík

  • 3.

    Vražda otce

    Před cestou do Prahy zastřelil student i svého otce, vedle něj ale údajně ležela sekera, kterou nejspíš držel před smrtí. Chtěl se bránit? To by ale znamenalo, že nebyl zabit v nestřežený okamžik. Došlo mezi nimi k hádce či potyčce? Nezjistil snad táta, že jeho syn je pachatelem klánovických vražd? Tyto otázky nejspíš už zůstanou nezodpovězené.

    Čtrnáctinásobný vrah David K. bydlel s rodiči v domě v obci Hostouň na Kladensku.
    Autor: Blesk:Rusinova Maria

  • 4.

    Obsah dopisů

    Další věc, která veřejnosti zůstává skrytá, je obsah dopisů, v nichž se měl vrah doznávat ke svým činům, včetně vraždy v Klánovicích. Stálo v nich snad ještě něco dalšího? Co? Policie detaily těchto vzkazů zná, nechce je ale (zatím?) zveřejnit.

    Video
    Video se připravuje ...

    Rakušan: Útok jako na Filozofické fakultě nelze stoprocentně vyloučit nikdy. Jaká opatření se chystají? ČTK/Blesk Zprávy

  • 5.

    „Deník“?

    Veliký a policií stále nevysvětlený otazník je nad pachatelovým údajným účtem na sociální síti Telegram. V tom, co pisatel nazval Deníkem vedoucím k vraždění, stály v ruštině mrazivé detaily především jeho myšlenek. Jenže psal ho opravdu David K.? Přestože důvody vedoucí k činu na fakultě popisuje do detailu, vůbec nezmiňuje, co by pachatel věděl – střelbu v Klánovicích. Příspěvky navíc někdo upravil dvě hodiny poté, co se jejich údajný autor zastřelil na ochozu filozofické fakulty.

    Video
    Video se připravuje ...

    Tiskovka policie otázky Blesk TV

  • 6.

    Volba místa

    Zvláštní také zůstává volba místa střelby. Podle mnoha zdrojů z fakulty neměl David K. žádný studijní vztah k hlavní budově FF UK. Veškeré jeho vyučování se odehrávalo jinde, především v budově v Celetné ulici.

    Video
    Video se připravuje ...

    Nové záběry: Snajpr měl vraha z FF na mušce. Zabil se, když se studenti krčili na římse! Policie ČR

  • 7.

    Veřejnost na straně policie

    Přišel zásah včas? Neměl někdo z mužů zákona zůstat při pátrání po mladíkovi, který zastřelil svého otce, u hlavní budovy FF UK? Odpovědi snad přijdou s výsledkem šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů. Veřejnost ale stojí za policií. Agentura Median vypracovala průzkum mínění o akci pro Radiožurnál. Na dotaz, zda byl zásah adekvátní, rychlý a profesionální, odpovědělo přes tisíc respondentů:

    * Určitě ano – 36 %
    * Spíše ano – 39 %
    * Spíše ne – 11 %
    * Určitě ne – 6 %
    * Nevím – 8 %

    Video
    Video se připravuje ...

    Pietní místo před budovou FIlozofické fakulty UK pár okamžiků před tím, než dobrovolníci zahájili úklid, 15. 1. 2024. Anastazie Podhůrská

  • 8.

    Pootevření fakulty

    Univerzita v neděli 21. ledna chystá akci Pootevření fakulty, při níž nechá studenty za účelem piety nahlédnout i do hlavní budovy, kde se útok odehrál. „Bude to důstojný rámec připomenutí měsíčního výročí tragické události,“ stojí na webu UK.

    Fotogalerie
    195 fotografií

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy