Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mají se důchodci v Česku dobře? Podle průzkumu jsou v TOP 10. Daří se jak komu, říká v anketě penzistka

Autor: ahe, red - 
18. února 2024
05:00

Průzkum francouzské společnosti Natixis tvrdí, že z hlediska životní úrovně jsou na tom čeští důchodci ve srovnání se zbytkem světa velmi dobře. Dokonce uzavírají první desítku. Blesk proto u ekonomů zjišťoval, do jaké míry se dá na výsledky dívat realisticky. A s anketními otázkami oslovil i samotné seniory. „Daří se jak komu. Jednomu se žije dobře, jiný je na tom hůř. Pokud se na důchod připravoval, šetřil si, snažil se sám postarat, zle na tom nebude. Když ale člověk jen čeká, že se o něj někdo postará a stát mu pošle peníze, nemusí to úplně vyjít,“ říká v anketě Blesku penzistka Václava (65).

Výsledky průzkumu jsou za rok 2022 a Česko se umístilo podle Natixisu na 10. příčce mezi 150 státy ve světě. Nezkoumala se jen výše penzí nebo celkové příjmy, ale i další faktory – délka života, výdaje státu na zdravotnictví nebo dostupnost zdravotní péče.

„Právě dostupnost péče staví české seniory ve srovnání s těmi zahraničními na vysokou příčku. Výsledky totiž nelze vnímat jen z materiálního pohledu,“ říká ekonom Lukáš Kovanda. Ten se již před lety k předchozím výsledkům studie vyjádřil, že do hospody by je prezentovat nešel. A prý by to neudělal ani teď.

Vlastní bydlení

Důležitým faktorem v posuzování životní úrovně je podle člena Národní ekonomické rady vlády Dominika Stroukala i vysoký poměr vlastnického bydlení. A to i u seniorů. „Je to pseudobohatství. Pokud by si takový člověk prodal dům či chalupu, o které se stará a spíš do toho víc peněz dává, než že by to dokázal likvidně prodat, tak jde spíš o virtuální bohatství. I to ale ovlivňuje pohled na životní úroveň,“ vysvětlil Stroukal.

Podle něj se dají čekat v nejbližších letech další podobně příznivá umístění. V dlouhodobém horizontu však bude záležet, jak bude nastavený systém, aby lidé byli schopni spořit nebo investovat.

Dobrý poměr

Podle poradce premiéra a šéfekonoma BH Securites Štěpána Křečka má vliv na umístění v žebříčku i tzv. náhradový poměr. Tedy kolik činí průměrná penze oproti průměrné mzdě. „Pohybuje se kolem 50 procent, to znamená, že důchodci dostávají v průměru polovinu toho, co vydělávali v zaměstnání. To je mimořádně vysoký poměr, v jiných zemích není obvyklý,“ uvádí ekonom Křeček. I on zdůraznil výhodu českých penzistů spočívající ve vlastním bydlení.

„Navíc senioři mívají mnohdy i další nemovitost, typicky chalupu. Ani to není v zahraničí obvyklé,“ poznamenal ekonom. Dodal, že leckde dosahují mzdy a následné důchody ve srovnání s našimi jiných částek, což pak vnímání úrovně může ovlivnit.

Fiala: I moje vláda se snaží, aby senioři měli důstojné podmínky

Jak se dalo očekávat, šéfa vlády Petra Fialu (59, ODS) výsledky analýzy potěšily. Přiznal to nedávno v rozhovoru pro Blesk v pořadu Ptám se, pane premiére.

„Zrovna když jsem jel k vám do studia, četl jsem si článek, kde se píše, že čeští důchodci, pokud jde o jejich hmotné zajištění, patří mezi deset nejlépe zajištěných na světě. Ukazuje to, že se skutečně i moje vláda snaží o to, aby senioři měli důstojné podmínky,“ uvedl Fiala.

Sociolog Daniel Prokop to ale tak růžově nevidí. „Čeští důchodci mají nejlepší materiální blahobyt na světě. Měřeno žebříčkem, který neobsahuje ani jeden ukazatel o jejich materiálním blahobytu. Je to k zasmání, pokud by tyto zprávy nerámovaly debatu o důchodech, dávkách a necitovaly je výhradně vládní strany,“ rýpnul si v této souvislosti do politiků na sociální síti X.

Pohoršení v roce 2023

I zástupce Rady seniorů Milan Taraba výsledky výzkumu zaznamenal. „Ta analýza je věrohodná, data zpochybnit nelze. Jedinou kaňkou na tom všem je, že se vždy posuzují průměry, takže i u nás žijí lidé v penzi, co jsou na tom špatně v celé řadě ohledů,“ řekl na dotaz Blesku. Poukázal na fakt, že si důchodci v roce 2023 finančně pohoršili, protože statistiky uváděly růst důchodcovské průměrné inflace 13,6 procenta.

To je způsobeno tím, že senioři mají trochu jiný nákupní koš než zbytek populace. Tudíž jsou na výkyvy cen základních potřeb a bydlení citlivější. „Tím se překonal růst starobních penzí, který byl 12,4 procenta,“ shrnul Taraba. Každopádně jde o období, které dosud analýza nesledovala. Nutno dodat, že na překvapivém umístění českých penzistů ve srovnání s jinými ve světě nehraje roli skokové zásadní zlepšení života, ale spíš propad životní úrovně jinde.

Zdravotnictví kulhá

Zmiňovaná analýza francouzské společnosti Natixis, která pravidelně sestavuje tzv. Global Retirement Index (globální důchodový index), ještě před deseti lety řadila Česko na 22. příčku. Autoři současného průzkumu ale upozorňují na to, že v dílčích pohledech na zdraví a kvalitu života přece jen tak radostné výsledky Česka nejsou. V otázkách zdraví nastal propad z 12. místa na 27., u kvality života se pak Česko pohybuje mezi 21. a 30. místem.

Nejlíp se mají Norové

Žebříček ukázal, že se v roce 2022 měli nejlépe na světě penzisté v Norsku. Za nimi následovali senioři ve Švýcarsku a na Islandu. Překvapivé může být, že němečtí penzisté se umístili až na 11. příčce, tedy hned za těmi českými.

Anketa Blesku: Jaký je podle vás život seniorů v České republice?

Václava Boudová (65), Plzeň: „Daří se jak komu. Jednomu se žije dobře, jiný je na tom hůř. Pokud se na důchod připravoval, šetřil si, snažil se sám postarat, zle na tom nebude. Když ale člověk jen čeká, že se o něj někdo postará a stát mu pošle peníze, nemusí to úplně vyjít.“

Libuše Suková (79), Zbýšov u Brna: „Život seniorů v ČR je vzhledem k situaci, jaká panuje, celkem dobrý. Nestěžuji si. Hodně se mluví o penzích, ale člověk by měl být realista. Sleduji ceny potravin, energií, myslím, že jsem vcelku v obraze.

Jindřich Hovadík (73), Olomouc: „Kdybych měl odpovídat jako sociolog – na což mám papíry – musel bych konstatovat, že důchodci nejsou homogenní skupinou. V televizních šotech jsou často zobrazováni jako opírající se o chodítka či s nákupními taškami na kolečkách. Což je sice realita, ale jen určité výseče. Jinak se žije zdravému v předčasném důchodu, jinak pětasedmdesátníkům a jinak těm nejstarším, odkázaným na pomoc jiných. Tvrzení, že ve dvou se to lépe táhne, platí dvojnásob. Ekonomicky i jinak.“

Miluše Krýslová (65), Karlovy Vary: „Představovala jsem si život v důchodu asi trochu lépe. Chtěla jsem například cestovat, na to mi ale peníze nezbývají. Já osobně žiji ze svého, tedy z jednoho důchodu. Musím se krotit, abych neutrácela za nepotřebné věci.“

Jaroslav Pechar (71), Hradec Králové: „Je to individuální. Třeba hodně záleží na tom, zda je důchodce aktivní, či pasivní, a na jeho zdraví. Ten, komu ještě slouží a může si přivydělat, je na tom relativně dobře, ostatní asi hůř. Já si zatím nestěžuju, ale s tím, co předvádí pětislepenec, nevidím žádnou naději na zlepšení.“

Anna Vocelková (76), Praha: „Podle mě se nám důchodcům žije dobře. Vše potřebné máme a vyloženě hladem netrpíme.“

Video  Fiala v Blesku o důchodech, atmosféře v koalici, hádkách s opozicí i euru  - Jaroslav Šimáček, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jan Reichardt ( 19. února 2024 19:14 )

Podle zákona jsem nikoho neošidil, pouze neplatil, protože na rozdíl od zdravotního pojištění to nebylo a není povinné.

Jan Reichardt ( 19. února 2024 19:11 )

Jednička tam nechybí, mám plný starobní důchod.

krapotkin ( 19. února 2024 04:27 )

Ty výsluhy mají za to, že zmlátili naše děti na Národní a pak drze ukradli jejich revoluci.

Romanoo ( 18. února 2024 18:12 )

Já jsem s touto vládou spokojený , protože důchodcům hodně pomáhá , důchody valorizuje a na staré lidi , kteří celý život pracovali opravdu myslí a nechápu ty , kteří naši nejlepší vládu , která se stará nejdřív o své občany a teprve pak o ty cizí kritizují . Uznávám , že my důchodci si žijeme jako ta pověstná prasata v žitě a měli bychom se části důchodu vzdát ve prospěch mladých nezaměstnaných a také přistěhovalců .Jsem tady rád a miluji Fialu , Pekarovou , Černochovou i Rakušana , bez kterých bychom se tak dobře neměli .

9876543 ( 18. února 2024 17:40 )

Přesně,..i proto je pan Babiš tak nenáviděn, a nejen proto, závist, a ještě mu nutelovič vzkázal, ať se konečně chová jako "politik" ...zapomněl dodat kraďme my politici všichni...
-Všichni politici nám odjakživa kvákali...že sice jsou malé důchody,..ale kde na ně brát.
Babiš jediný řekl, důchody jsou u nás nízké, za ty se žít nedá, a taky jako první se zasadil o lepší životy důchodců.
Jenže opět jsou u moci zlodějštíšíbři, kampeličky, jejich konta, st. zakázky bez výběrového řízení,,tam se dá krást hezky.
. Důchodcům zatrhli řádné valorizace, a polovinu z nárůstu platů pracujících.
Jsme opět, kde jsme byli.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa