Erekce může být pouze tak silná, jak silné je prokrvení penisu. Muži, kterým do penisu nevtéká dostatek krve, mají erekci slabou, nevýraznou, příliš měkkou a nevydrží jim dostatečně dlouho pro uspokojivý styk. 

Pokud je vaše erekce taková při každém pokusu o soulož, lze se obávat, že již jde o erektilní dysfunkci.

Pokud se problémy objevují pouze občasně, nečekaně a z neznámých příčin, o definici ED se nejedná.

Uvedené tipy pomohou s prokrvením penisu a zlepší erekci. Zároveň mohou sloužit jako prevence před zhoršováním erekce i vznikem erektilní dysfunkce.

Přírodní doplňky stravy pro podporu erekce

Doplňky stravy nejsou léky a nemají léčivé účinky. Mají však podpůrný účinek na prokrvení celého organismu včetně penisu. Jelikož převážná většina doplňků obsahuje přírodní složky a extrakty z různých rostlin, řadíme je mezi přírodní možnosti podpory erekce.

Užitečný žebříček v Česku oblíbených doplňků pro podporu erekce sestavuje redakce magazínu Erekce.cz.

První příčky obsadily české doplňky značky Proerecta. Kompletní nabídku prášků na erekci najdete na e-shopu Proerecta.cz.

  • V případě dlouhodobě oslabené erekce je vhodný doplněk Proerecta LONG. Kapsle se užívá pravidelně každý den, aby i účinné složky podporovaly erekci každý den.
  • Pokud erekce selhává pouze občasně a nečekaně, v rámci rychlé S.O.S. pomoci jsou vhodné kapsle Proerecta KLASIK s nástupem pevné erekce do 45 minut.

Doplňky stravy Proerecta pro přírodní podporu erekce
Autor: eMarkets, s.r.o.

Pamatujte, že tyto ani jiné doplňky nefungují jako léčba erektilní dysfunkce ani její prevence. Jejich úkolem je uvolnit (zrelaxovat) cévy vedoucí do penisu tak, aby přes ně proudil dostatek krve pro dostatečně pevnou erekci.

Doplňky zároveň nejsou vhodné pro muže se zvýšeným krevním tlakem, kteří užívají antihypertenziva. V kombinaci s doplňky by mohlo dojít k rizikově nízkému tlaku krve, který může vyvolat mdloby a závratě, vzácně i ztrátu vědomí.

Pokud se s hypertenzí či jinou komplikací léčíte, je rozumné bezpečnost doplňku diskutovat s ošetřujícím lékařem.

Pravidelný sport

Sport, pohyb a střední fyzická zátěž je pro podporu prokrvení těla i penisu velmi důležitá. Pokud společně se sportem zařadíte i zmíněné doplňky, snahu urychlíte a účinky vzájemně podpoříte.

Odborníci se shodují, že by se měl muž hýbat nepřetržitě aspoň 25 minut denně, ideálně ale více.

Jděte si po práci zaběhat, namísto výtahu vyjděte do patra po schodišti, namísto pár zastávek autobusu projděte vzdálenost pěšky, často se procházejte a o víkendu si skočte do přírody. Přidejte kolo, fitko, běh a jakoukoliv jinou aktivitu, která vás baví. Důležité je odhodlat se a udělat si z pohybu návyk.

Racionální jídelníček

Nezdravá strava je v Česku častou příčinou ucpávání cév a zhoršeného prokrvení penisu. Erekce tak slábne zcela logicky. Špatná strava vede rovněž k nadváze až obezitě, což jsou zvlášť v Česku časté příčiny slabé erekce i ED.

Přemýšlejte nad tím, co jíte. Ať je vaše strava čerstvá a co nejméně zpracovaná, zároveň velmi pestrá a ideálně převážně rostlinného původu.

Co se týče masa, jezte hodně mořských ryb a dietnější druhy masa. Zpracované masné výrobky vyřaďte a maso upravujte vařením, dušením nebo pečením. Nevhodná jsou grilovaná, smažená či uzená masa.

Pijte převážně čistou vodu z kohoutku.

Odpočívejte, aby měla erekce sílu

Sportovní zátěž a plné bříško vás unaví. Když je muž unavený, mozek mu káže vyspat se a nemyslet na sex ani vzrušení. 

Možná jste si všiml, že večer po práci nebo tréninku nemáte chuť na sex a tak je to normální. Až se vám bude chtít spát, jděte spát. Naučte se spát aspoň 7 hodin každý den

Když se pořádně vyspíte, vše vám půjde lépe včetně erekce a sexuální výkonnosti. Spánek je pro vás naprosto přirozený. Nepřirozený je naopak nedostatek a vyhýbání se spánku. Jak podpořit sexuální výkonnost a výdrž srozumitelně radí stránka Proerecta.cz.

Žádné cigarety, alternativy ani alkohol

Vracíme se k ucpávání a snížené průchodnosti cév.

  • Kuřáci mají cévy ucpané zplodinami z hoření tabáku. Kuřáci IQOSů, vaporizérů a dalších moderních alternativ si cévy ucpávají směsí škodlivých látek z těchto alternativních výrobků. Samotný nikotin zužuje cévy i pokud není přítomno spalování tabáku.
  • Muži, kteří často pijí, mají cévy stažené, oslabené a poškozené. Alkohol zároveň snižuje produkci a hladinu testosteronu nezbytného pro vznik a udržení erekce. Alkohol dále ovlivňuje komunikaci mezi mozkem a nervy, takže opilý muž nebo muž, který často pije, se nedovede pořádně vzrušit a selhává mu erekce.

Jediným způsobem, jak zlepšit erekci, je zde vzdát se všech škodlivých neduhů co nejrychleji. Pokud nemáte dostatek odhodlání, poproste praktického lékaře, ať vás doporučí do ambulance adiktologa. Vzdát se zlozvyků je totiž naprosto přirozené a v souladu s přírodou.

Zkontrolujte své léky

Některé léky na předpis (typicky léky na vysoký tlak a vysoký cholesterol, diabetické a diuretické léky či léky proti depresím) mají zhoršení erekce a problémy s prokrvením napsané v příbalovém letáku.

Pokud užíváte léky na předpis, nevysazujte je svévolně. Vaše léčba je vždy důležitější, než pevnost erekce.

Problematickou erekci hlaste lékaři, který vám je předepsal. Pouze on je totiž může vyměnit za jiné, případně změnit dávkování tak, aby nepůsobily negativně na vaši erekci.

Mějte na paměti, že občasný problém s erekcí může poukazovat na jinou zdravotní komplikaci, kterou jste zatím neodhalil nebo se zatím nezačala projevovat. I občasné selhání erekce ale dokazuje, že něco není v pořádku a je zodpovědné nechat se zkontrolovat odborníkem. Je totiž vždy lepší odcházet od něj se slovy “Díky bohu mi nic nenašel”, než “Měl jsem k němu jít už dávno, teď už mi není pomoci”. Rozhodněte se správně. Držíme vám pěsti.