Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rekordní pobyt ve vesmíru: Ruský kosmonaut byl 878 dní v kosmu. A zvládne tisíc!

Autor: ČTK, mav, inf - 
4. února 2024
16:56

Kosmonaut Oleg Kononěnko se stal člověkem, který strávil nejdelší dobu ve vesmíru, informovala ruská vesmírná agentura Roskosmos. Devětapadesátiletý Kononěnko strávil ve vesmíru za svoji kariéru více než 878 dnů a 12 hodin. Dosavadním držitelem rekordu byl od roku 2015 jeho krajan Gennadij Padalka, připomíná agentura AP. Padalka ve vesmíru pobyl celkem 878 dnů, 11 hodin, 29 minut a 48 vteřin.

Kononěnko od roku 2008 podnikl pět letů na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Agentuře TASS řekl, že každá cesta vyžadovala pečlivou přípravu kvůli neustálé modernizaci stanice. Nicméně život kosmonauta je pro něj splněným dětským snem.

„Létám do kosmu, abych dělal to, co miluju, a ne kvůli lámání rekordů. Snil jsem o tom, že se stanu kosmonautem, usiloval jsem o to už od dětství. Tento zájem, jakým je možnost dostat se do kosmu, žít a pracovat na oběžné dráze, mě motivuje k tomu, abych s létáním pokračoval,“ řekl Kononěnko.

Jeho současná výprava na ISS začala loni 15. září, kdy odstartoval společně s astronautkou Loral O´Haraovou z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) a s kolegou z Roskosmosu Nikolajem Čubem. Kononěnko se na konci této mise stane prvním člověkem, který ve vesmíru strávil 1000 dnů.

Rekord co do nejdelší mise v jednom kuse má Valerij Poljakov, který na stanici Mir strávil 438 dní (1994-95). Do počtu misí zase mají rekordy Američané, kteří s raketoplánem Space Shuttle létali častěji, zato nakrátko. Sedmkrát startovali ze Země na oběžnou dráhu Jerry L. Ross a Franklin Chang Díaz.

Mezinárodní vesmírná stanice je jedním z posledních míst, kde Rusko a Spojené státy spolupracují navzdory ruské invazi na Ukrajinu, kvůli které jsou vztahy mezi oběma velmocemi nejhorší za poslední desítky let. Koncem loňského prosince Roskosmos oznámil, že se s NASA dohodl na prodloužení programu společných letů na ISS do roku 2025. Nadále tak zpravidla létá jeden Rus v americké kosmické lodi Dragon a místo něj jeden Američan sojuzem - aby v případě výpadku měl jak ruský, tak americký/mezinárodní segment vždy aspoň jednoho obyvatele. Aktuálně mají standardní expedice sedm členů, každý stráví na stanici plus minus půl roku. K tomu stále častěji dorážejí na kratší návštěvy posádky soukromých misí.

Video  Velitel kosmické stanice umravnil robota kladivem. Ovčinin o životě ve vesmíru  - Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi