Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Mobilní telefon pro náročné: jak zvládla novinka VIVO X100 Pro redakční test? Výsledek recenze náš překvapil!

14. února 2024 | 08:00

Do rukou se nám dostala horká novinka letošního roku, dlouho očekávaný mobilní telefon VIVO X100 Pro a my se nemohli dočkat, až ho otestujeme. Je jeho fotoaparát opravdu tak špičkový jak uvádí výrobce? Co vše ještě zvládne a jaké má další vychytávky? To se dozvíte v následující recenzi. Už teď vám, ale můžeme říct, že předčil naše očekávání.

Společnost Vivo nyla založená v roce 2009 ve městě Tung-kuan. Na český trh vstoupila v únoru 2021. Svým zákazníkům se snaží přinášet ty nejnovější technologie od uživatelsky jednoduchých modelů až po nadstandardně vybavené telefony pro náročné.

Už na první pohled nás v redakci zaujalo propracované balení. Plochá malá krabička připomínající balení od drahého šperku vypadá velmi luxusně. Součástí balení je kromě telefonu samotného nabíječka, bílý USB-C kabel, sponka na SIM a černý propracovaný obal z matného silikonu.

Zajímavý a inovativní vzhled

Telefon už na první pohled zaujme výrazným kruhovým modulem fotoaparátu který je vystouplý nepravidelně ve dvou úrovních a připomíná srpek měsíce. Prstenec kolem fotoaparátu je navíc vyrobený z nerezové oceli. Už to napovídá, že výrobce na fotoaparátu rozhodně nešetřil. Vivo X100 Pro si i přes velkou baterii zachovává ladné křivky, na první pohled to není znát, ale tento typ má opravdu nadprůměrně velkou baterii, která slibuje delší výdrž, což můžeme opravdu potvrdit.

Vivo X100 PRO
Autor: VIVO

Foťte jako profík

Klíčovou vlastností, která nás zajímala je samozřejmě fotoaparát. Vivo na vývoji fotoaparátů spolupracovalo opět se světoznámou značkou Zeiss. Díky tomu jako první smartphone nabízí systém fotomodulů vybavený plovoucím teleobjektivem Zeiss APO, jednopalcový hlavní objektiv Zeiss i podporu filmového portrétního videa v rozlišení 4K. Novinka navíc umožňuje pořizovat portrétové snímky s ohniskovou vzdáleností od 24 mm do 100 mm.

Za přirozeného denního světla jsou fotky perfektní, na první pohled zaujme jejich barevnost, zaostření a top kvalita. Fotoaparát pracuje výborně i ve zhoršených světelných podmínkách a výsledné snímky zkrátka vypadají parádně. Makrosnímky jsou až neskutečně detailní. Bez ohledu na vzdálenost systém precizního přechodu zajišťuje, že fotoaparát X100 Pro poskytuje konzistentní ostrost a kvalitu obrazu, zatímco funkce optické stabilizace obrazu (OIS) úrovně CIPA 4,5 přináší jasné výsledky bez šumu, které jsou typické spíše pro profesionální fotoaparáty. 

Nové režimy fotoaparátu

Za zmínku stojí také režimy jako Telephoto Sunshot, který umožňující fotografování západu a východu slunce. Díky zvýraznění teplých tónů a barev zlaté hodinky se nízké slunce stává součástí působivé kompozice snímku. Stejně tak lze zmínit noční režim Telephoto Nightscapes, jenž umožňuje pořizovat noční snímky na špičkové úrovni. Nový model X100 Pro nabízí také inovativní režim hyperteleobjektivu, který nabízí až 100násobný digitální zoom, ideální pro zachycení velmi vzdálených scén. Podívejte se do fotogalerie. 

Výkon

Model X100 Pro je vybaven dvojicí vlajkových čipů – nejnovějším obrazovým čipem V3 a procesorem Dimensity 9300, jenž o mnoho předčí své předchůdce. Obsahuje velkokapacitní baterii 5 400 mAh (TYP) a rychlonabíječku, zároveň podporuje bezdrátové nabíjení. Smartphone je také vybaven nejnovějším operačním systémem Funtouch OS 14, který vylepšuje uživatelský zážitek skrz plynulejší výkon, širší možnosti personalizace a lepší zabezpečení.

Displej

Tento telefon se honosí masivním, zaobleným 6.78” LTPO AMOLED 120Hz vysokofrekvenčním displejem s poměrem 20:9 v netradičním rozlišení FHD+ (2800 x 1260). Model Vivo X100 Pro zlepšuje zážitek ze sledování obsahu díky LTPO displeji s šetřením zraku. Displej je navíc vybaven větší zobrazovací plochou, která je vždy zapnutá, a může dosahovat lokálního maximálního jasu až 3 000 nitů, což zajišťuje skvělou viditelnost i za jasného slunečního světla. Za zmínku rozhodně stojí optická čtečka otisků prstů. Funguje výborně, rychle a spolehlivě.

Závěrem

Vivo X100 PRO se velmi povedlo. Vyzdvihnout lze skutečně špičkovou fotovýbavu, kvalitní displej, velkou odolnost a parádní výdrž i extrémně rychlé nabíjení. Pořízení Viva X100 Pro můžeme vřele doporučit každému, kdo hledá skvěle vybavený telefon za rozumné peníze. Cena zůstává již po 3 roky stejná.

Model vivo X100 Pro bude v Čechách za doporučenou maloobchodní cenu 26 999 korun. U vybraných obchodních partnerů navíc k pořízení telefonu získáte jako dárek bezdrátová sluchátka TWS 2 ANC Blue v hodnotě 2999 korun.